Для ЗСУ власними руками

Поділитися новиною

FPV-дрони активно використовують і в обороні, і в наступальних діях. За один день або навіть одну операцію підрозділ може випустити по ворогові 15 дронів. А на місяць бригаді потрібно мати близько тисячі FPV без урахування резерву. Окрім закупівлі готових виробів, в Україні почали розвиватися спільноти, учасники яких навчаються та самостійно виготовляють дрони для війська.


Одна із таких спільнот – це Social Drone UA, приєднавшись до якої кожен із учасників зможе за рекомендаціями кураторів замовити та придбати деталі, отримати інструкції, щодо того як зібрати та спаяти дрон. Після збірки, його потрібно відправити на вказану адресу, де він пройде перевірку.
Тиждень або два проходить від отримання дрона до завершення всіх етапів його тестування. Якщо ж під час обльоту виявили проблему, її усувають, і поки дрон не пройде повторний успішний політ, його не відсилають військовим. А вже після тестування дрон відправлять конкретно в той підрозділ, якому ви хочете допомогти.
На сьогодні спільнота налічує понад 3000 учасників, але не всі учасники поки що передали дрони. Є волонтери, які на етапі збирання коштів для придбання комплектуючих, або ж очікують на доставку запчастин, що подекуди займає місяць. На один дрон витрачають від 11 до 14 тис. грн. Загалом учасники курсу вже передали військовим понад 100 безпілотників. Більше 80 відсотків із них надійшли на перевірку до інструкторів у хорошому робочому стані, а решту треба було дещо доопрацювати.
«Тут немає чогось надскладного. Інформація викладена в інструкціях, та іноді люди не приділяють достатньо часу навчанню, і тоді вже проекту доводиться витрачати свої ресурси на виправлення. Але це малий відсоток: менше ніж 10% переданих дронів мають брак і потребують втручання. Переважно волонтери дуже відповідально ставляться до процесу: надсилають фото для фідбеку, переробляють за потреби. А інші учасники так вчаться на реальних прикладах», – пояснюють на сторінці спільноти Social Drone UA.
У той же час, не усі учасники можуть саме складати дрони. Частина людей долучилися до спільноти, щоб шукати й надсилати запчастини інженерам. Серед волонтерів є айтівці, пенсіонери, колишні військові. Є фахівці з великим досвідом, які вже роками збирають електроніку, і люди з мінімальним — які вміють елементарно вправлятися із паяльником. Багато учасників, які не мали жодного досвіду у збиранні дронів та паянні, навчилися це робити і нині збирають якісні дрони.

До речі, серед гадячан також є учасники спільноти. Про це написав на своїй сторінці у соцмережі військовослужбовець Збройних сил України Антон Шульга:

«Хочу подякувати (а заодно і похвалитись) моєму однокласнику Євгену Боклагу, який власними руками склав цей FPV-дрон та передав нам у Полтавське ТРО. А ми, вже у свою чергу, приєднаємо цей подарунок до інших і відправимо його нашим ворогам.
До речі, від Євгена це вже 2 дрон зібраний власними руками, який він передає для ЗСУ. Хотів поділитись його прикладом, можливо хтось захоче доєднатись до проекту
Social Drone UA (FPV-дрон для ЗСУ власними руками) і таким чином допомогти нам.
А ми відпрацюємо!»

Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...