На Полтавщині визначили школи, які продовжать набирати до 10-11 класів із 2027 року

Поділитися новиною

Полтавщина готується до впровадження реформи профільної середньої освіти. Для цього в області створюватимуть ліцеї, де навчатимуться 12 років, а частину найменш заповнених шкіл доведеться скоротити для 9-річного навчання. Про це повідомили у МОН.

Полтавська область налічує 60 громад. Кількість учнів, які потенційно навчатимуться в академічних та професійних ліцеях у 2030 році, становить 43,4 тисячі (це нинішні 4–6 класи). Проте загальна кількість школярів – 140 тисяч. 

Нині в області діють 503 заклади загальної середньої освіти. У 45 громадах наповнюваність шкіл становить нижче за 50%. Тож аби збалансувати наповнюваність, триває робота над проєктуванням мережі закладів, що надаватимуть профільну середню освіту.

За три роки громади мають переформатувати мережу закладів освіти, у якій працюватимуть тільки початкові школи, гімназії, ліцеї, спецшколи та наукові ліцеї.

За вимогами закону, для створення в громаді ліцеїв потрібно, щоб у кожному було щонайменше два 10 класи на паралелі (при наповнюваності понад 28 учнів на клас). У таких класах мають забезпечувати навчання не менш як за трьома профілями.

Частині шкіл доведеться знизити ступінь, бо вони зможуть набрати тільки один клас. Тому вони стануть гімназіями.

З 2027 року вступ до профільних класів ліцеїв здійснюватимуть на конкурсній основі. З цього часу 9-класники замість ДПА здаватимуть ЗНО. За умови набрання достатньої кількості балів на тестах учні отримуватимуть право навчатися в ліцеях. Профільна освіта орієнтуватиметься на дітей, які продовжуватимуть навчання у закладах вищої освіти.

Набір до перших класів у ліцеї будуть зменшувати, щоб забезпечити учнями гімназії, які надаватимуть освіту на рівні до 9 класу. Більше дітей набиратимуть до початкових шкіл у зв’язку з тим, що приміщення закладів за потужністю не зможе забезпечити навчання дітей.

Реформа старшої школи, яку впроваджуватимуть на Полтавщині, передбачає створення профільних ліцеїв. Є кілька напрямків, у межах яких ліцеї зможуть формувати профілі: STEM (природничі науки та математика), мовно-літературний, суспільно-гуманітарний.

Дві третини громад Полтавщини з 1 вересня 2027 року матимуть на своїй території ліцеї, куди набиратимуть на навчання учнів 10-11 класів. Про ліцеї стало відомо з проєкту рішення Полтавської обласної ради про затвердження Плану формування мережі закладів освіти, який виносять на розгляд найближчої сесії.

Згідно оприлюднених даних, на Гадяччині здобути повну загальну середню освіту можна буде у Гадяцькій громаді на базі Гадяцького профільного ліцею імені Тараса Шевченка.

У проекті-рішенні вказано , що він не потребує громадського обговорення, разом з тим, питання щодо Плану формування мережі закладів освіти, що забезпечуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти з 01 вересня 2027 року, та їх орієнтовного переліку неодноразово обговорювалось на нарадах з місцевими органами управління освітою, було розглянуто на засіданнях постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки та культури від 19.12.2023 та від 16.04.2024.

Протягом квітня-травня відбулися зустрічі профільного заступника начальника Полтавської обласної військової адміністрації та директора Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації з керівниками районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування та структурних підрозділів з питань освіти у ході робочих поїздок у територіальні громади області, під час яких обговорювалися питання формування
(моделювання) мережі ліцеїв Полтавської області: 18.04.2024 – у Лубенському
районі; 07.05.2024 – у Полтавському районі; 08.05.2024 – у Кременчуцькому
районі; 16.05.2024 – у Миргородському районі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...