“Катастрофа для місцевих бюджетів”

Поділитися новиною

Минуло 10 років від того, як розпочалася децентралізація і утворення територіальних громад. Завдяки цій реформі місцева влада отримала, з одного боку, більші фінансові ресурси та ширшу автономність у прийнятті рішень щодо їх використання, а з іншого – і більшу відповідальність. У 2021 році місцеві бюджети склали чверть доходів зведеного бюджету. Об’єднані територіальні громади змогли зібрати майже 400 мільярдів гривень.


Проте, повномасштабне вторгнення росії у 2022, стало безпрецедентним випробуванням на стійкість всієї системи управління та функціонування інститутів. Попри значні удари по бюджетах громад, самоуправлінню в більшості вдалося втримати контрольованість протягом перших місяців вторгнення. Але згодом, заради посилення обороноздатності країни Міністерство фінансів України запропонувало нововведення, яке суттєво погіршило стан місцевих бюджетів – у місцевих громад забрали податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з грошового забезпечення військовослужбовців та правоохоронців (у офіційному документі вказано, що військовий ПДФО зараховуватиметься до державного бюджету з 1 жовтня 2023 і до 31 грудня року, в якому закінчиться воєнний стан). Саме ПДФО формувало левову частку доходів місцевих бюджетів, зокрема територіальних громад. Відповідно, основа кожної сильної країни – фінансово спроможна і стабільна територіальна громада – відчутно похитнулась.
Але на цьому випробування для громад не скінчились. Під час позачергового засідання Загальних зборів Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України, 29 липня, Бюджетну декларацію на 2025 – 2027 роки назвали катастрофою для місцевих бюджетів.
Декларація викликала серйозне занепокоєння у територіальних громад Полтавської області з приводу норм, якими передбачено зниження частки зарахування до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб із 64% до 60%, продовження вилучення з доходів місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб із грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу та вилучення у 2025 році реверсної дотації з місцевих бюджетів до держаного бюджету.
Найбільшим джерелом наповнення місцевих бюджетів є надходження від ПДФО, тому рішення щодо вилучення вищевказаних надходжень суттєво вплинуть на наповнюваність та стабільність місцевих бюджетів. У зв’язку із можливим зниження частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів на 4 % бюджети територіальних громад Полтавської області можуть недоотримати приблизно 552,72 млн. грн (відповідно до планових надходжень ПДФО на 2024 рік).
До речі, як неодноразово пролунало із уст голів громад, які брали участь у зборах, саме ці 4% використовували громади для компенсації різниці в тарифах. Тобто, більшість громад, в яких є централізоване тепло і водопостачання, за рахунок цих коштів мали можливість підтримати свої комунальні підприємства, тепер будуть просто вимушені підняти тарифи.
Ще один складний блок питань – запровадження вилучення реверсної дотації (фінанси, які місцеві бюджети передають до державного бюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності громад – авт.) з 2025 року, за рахунок чого громади Полтавщини можуть втратити приблизно 1 млрд. грн.
Довідково, 247 громад в Україні мають реверсну дотацію, з них тільки 19 обласних центрів. Переважна більшість тих, хто має реверс – це сільські і селищні громади. Реверсну дотацію на 2025 рік у Полтавській області мають 24 територіальні громади з яких 66,7% це сільські і селищні бюджети. Всього у Полтавській області 60 територіальних громад, якщо у 24-х вилучать реверс, то громади, які отримують базову дотацію, втратять удвічі більше.
Ще одна складна проблема – продовження вилучення «військового» ПДФО. Особливо актуальне це для тих громад, які вклали фінансові ресурси для того, щоб військові частини були в них на території зареєстровані, підтримували їх матеріально-технічну базу, надавали приміщення, надають і зараз допомогу ЗСУ (тобто стосується і громад Гадяччини також). До того ж, і зараз громади продовжують фінансувати сили оборони, але вже не отримують «військовий» ПДФО.
Якщо взяти сукупність всіх цих факторів, то місцеве самоврядування знову стоятиме на межі виживання і не зможе покривати навіть елементарні видатки, необхідні для життєдіяльності громад, вже не кажучи про забезпечення сил оборони.
Учасники позачергового засідання прийняли звернення до голови Верховної Ради України і народних депутатів від Полтавської області опрацювати та вжити заходів з вирішення питань щодо зміцнення фінансової спроможності територіальних громад Полтавської області в частині збільшення доходів місцевих бюджетів. Щоправда, це звернення більше схоже на формальність, адже навряд чи уряд переглядатиме уже затверджену бюджетну декларацію країни, яка живе у воєнному часі.
От вам і децентралізація, яка починалася під гаслом «гроші громадам на місцях». Що тепер чекає на громади? Багатші перерозподілять видатки і почнуть трохи економити. А ті, хто мав дуже обмежений фінансовий ресурс – на жаль, продовжуватимуть занепадати.
О.Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...