Ціни у Гадячі ростуть – готуйте гаманці

Поділитися новиною

Загальний рівень споживчих цін в Україні в червні 2024 року зріс до 2,2% з 0,6% у травні. Такі дані оприлюднили на сайті Держстату. Зростання цін продовжується й у липні.

Тиск на ціни чинить подорожчання електроенергії у червні 2024 року, що безумовно відображається, передусім у збільшенні собівартості виробництва. Також швидше почали дорожчати тютюнові вироби та ціни на фармацевтичну продукцію, медичні товари й обладнання.
Також, на початку червня ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт No11256-2 про підвищення акцизного податку на нафтопродукти – бензин, дизельне паливо та автогаз. У законопроєкті передбачено, що збільшення акцизного податку на пальне відбуватиметься поступово впродовж чотирьох років. Якщо відкинути ринкові чинники, то по факту, до кінця літа, літр бензину може подорожчати на 1,28 грн, літр дизелю – на 1,67 грн, літр автогазу – на 0,15 грн.

Цей чинник теж безумовно вплине на ціни продуктів харчування, оскільки одні із основних факторів формування цін – це витрати на електроенергію та транспортування (логістика).

Після підвищення тарифів на електроенергію майже у два рази, гадячани теж помічають чи не щоденні підвищення цін, зокрема й на продукти харчування у місцевих магазинах, супермаркетах та на ринку.

Громадяни скаржаться, та задають єдине питання – як вижити у таких умовах? Мінімальна заробіт- на плата на даний час 8 тисяч гривень, та по факту, більшість звичайних українців отримують навіть меншу суму.

«Дров у вогонь «підкинули» й повідомлення про ймовірне підвищення тарифів у Гадяцькій громаді на центральне водопостачання, водовідведення та вивіз сміття.

Моніторимо ціни
У «Мінфін» зазначили, що вартість базових продуктів неабияк хвилює українців, адже лише порівняно з червнем, станом на 6 липня, вартість продуктів ще підвищилася приблизно на 1-5 грн.
Варто зазначити, традиційно, у літній період, спостерігається зниження цін на низку овочів нового врожаю. Але під час моніторингу помітили, що ціни на місцевому ринку вищі, ніж за ціни у магазинах.

Овочі
Картопля: у місцевих супермаркетах ціна на молоду картоплю в межах 16 грн/кг. На ринку – 20-35 грн/кг.
Капуста: у магазинах ціна 13 грн/кг, а от на ринку – 30-80 грн/кг.
Цибуля: магазини – близько 10 грн/кг, на ринку – 25-50 грн/кг.
Морква: у магазині – близько 17 грн/кг, на ринку ціна 45-50 грн/кг.
Буряк: у супермаркетах за кілограм просять близько 14 грн, а на ринку знайшли пропозиції у межах 20-25 грн/кг.
Огірки: ціна на них варіює у межах 20-40 грн/кг як на ринку так і в магазинах.
Помідори: на ринку пропозиції від 60 до 100 грн/ кг, у магазинах міста ціни подібні.
Часник: вартує наразі від 175 до 200 грн/кг.

М’ясні продукти
Курятина (філе) – 150 грн/кг, індичка (філе) – 230 грн/кг, свинина у магазині (вирізка) – 210 грн/кг, на ринку 250 грн., сало на ринку (підкопчене) – 250 грн, звичайне у магазині – від 30-40 грн/кг.

Молочка та інші продукти
Яйця на ринку та у магазині приблизно за однаковими цінами – в межах 20-40 грн за 10 шт. Масло вартує 56-87 за пачку (180 г). Сир – ціни різні, в залежності від сорту, від 180 до 330 грн/кг. Молоко у магазинах вартує близько 40 грн за 1 літр. Борошно – 15-20 грн/кг. Ціни на цукор у магазинах та на ринку у межах 34-50 грн/кг.
Сіль – у магазинах ціна від 13 до 24 грн/кг. Ціни на олію в межах 50-65 грн за 1 літр.
Крупи: гречка – 27-30 грн/кг, рис – близько 40 грн/ кг, пшенична крупа – 15-21 грн/кг,

Чого чекати далі
Якщо відключення світла в Україні триватимуть у таких обсягах як зараз, це знову ж таки призведе до зростання цін на продовольство.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив про можливе зростання цін на молочні, мʼясні та хлібобулочні вироби через дефіцит електроенергії. За його словами, аграрії вже відчувають труднощі через відключення світла, особливо у тваринництві, де всі процеси залежать від електропостачання.
Водночас в Асоціації свинарів України відзначають зниження цін на свинину в червні на 10,1% через жорсткіші графіки відключень електроенергії. Проте, за даними аналітиків Асоціації виробників молока, закупівельні ціни на молоко зросли на початку липня через нестачу сировини та підвищений попит з боку переробних підприємств.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...