Пошта доставлятиме ще й ліки. Як це буде?

Поділитися новиною

В Україні 89% сіл не мають стаціонарних аптек. Мешканці багатьох населених пунктів Гадяччини також неодноразово нарікали на відсутність аптечних пунктів. Щоб придбати необхідні ліки найчастіше потрібно їхати аж у Гадяч. Втім, дуже сподіваємось, що невдовзі проблемна ситуація зміниться.

Адже у Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОВА відбулася робоча нарада, де обговорювали організаційні питання пілотного проекту щодо запровадження в області роботи мобільних аптечних пунктів, який повинен розв’язати питання доступності ліків в селах.
Нагадаємо, перша мобільна аптека запрацювала в Україні півроку тому в Харківській області. Маршрут транспортних засобів, які доставляють ліки у села та селища без аптечних пунктів, налічує 80 населених пунктів. Пацієнти отримують інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будується відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.
Першими у реалізації цієї ініціативи на Полтавщині обради Градизьку територіальну громаду. Там уже відпрацювали усі питання необхідні для початку роботи проекту: логістику, механізм залучення лікарів до роботи у віддалених селах, оформлення замовлень на ліки через «гарячу» лінію. У 28 населених пунктах громади проживає понад 15 тисяч осіб. Відстань від Градизька до найвіддаленішого села Липове становить 60 кілометрів.
Проект реалізовується Міністерством охорони здоров’я спільно із АТ «Укрпошта». Наприклад, у Градизькій громаді, половина мешканців проживає у селах. Із 27 сіл громади 21 обслуговують 4 пересувні поштові відділення. Паралельно із доставкою пошти, тепер пересувне відділення безкоштовно привозитиме ще і необхідні замовлені медичні препарати.
Зробити замовлення можна буде за як ліки за електронними рецептами так і безрецептурні препарати (спазмолітики, цитрамон, знеболювальні), а також ті препарати, що відпускаються за програмою «Доступні ліки».
Щоб замовити лікарські засоби, необхідно буде зателефонувати до контакт-
центру за номером 0800300545 та слідувати підказкам у голосовому меню для зв’язку з фахівцем. Спеціаліст у телефонному режимі узгоджує виробника ліків, ціну препаратів, формує замовлення – достатньо вказати прізвище, ім’я та по батькові, номер телефону й поштовий індекс. Далі замовлення буде надіслане клієнту до пересувним відділенням.
Замовник отримає смс-повідомлення. Посилку можна оглянути під час отримання, звіривши її вміст із фіскальним чеком всередині. Доставка – безкоштовна, клієнт сплачує лише вартість ліків, погоджену заздалегідь.
Протягом тижня усі потенційні учасники пілотного проекту працюватимуть над розробкою карти-схеми, щоб вже у серпні пілот запрацював на повну потужність. У вересні заплановано зробити перші висновки, щоб напрацьований досвід поширювати на всю Полтавську область.

P.S. Дуже сподіваємось, що доставку ліків мобільними відділеннями впроваджуватимуть якісніше, ніж доставку періодики та посилок. Адже, нову функцію просто додають до обов’язків працівників пересувних поштових відділень, на які завжди було чимало скарг та нарікань від населення. Окрім того, мабуть не варто нагадувати про те, що зовсім нещодавно відбулася масова хвиля скорочень – звільнили більшість листонош. Тепер у складі мобільного відділення всього два працівники: начальник відділення і водій-листоноша. У той же час, менеджер проекту Артур Трохимець має дуже оптимістичні прогнози та вважає, що персонал мобільної пошти встигатиме ще й надавати медичні послуги, тобто за призначенням лікаря та електронними рецептами надавати необхідні препарати. Саме це й вселяє деякі сумніви стосовно успішності задуму. Але найгірше те, що у разі невдачі проекту, під загрозою опиниться людське здоров’я і, можливо, життя.
Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...