Допомога військовим та їх родинам на Гадяччині

Поділитися новиною

Це – один із пріоритетних напрямків нашого суспільства. Зокрема, допомога від громади є чи не найважливішим аспектом підтримки.

Минулого тижня, у соціальних мережах, Гадяцька та Великобудищанська громади оприлюднили дані, що стосувалися матеріальної допомоги військовослужбовцям та членам їх сімей за перше півріччя 2024 року. Ми також дізналися, яка ситуація з виплатами за цей період в інших громадах Гадяччини. За деталями звернулися до очільників Сергіївської, Краснолуцької, Петрівсько-Роменської та Лютенської громад. Тож, скільки коштів виділили та куди можна звернутися за допомогою, читайте далі у матеріалі.

Гадяцька громада

90 військових та членів їх сімей з Гадяцької громади отримали понад 446 тисяч гривень матеріальної допомоги, повідомили на сторінці Гадяцької міської ради.
Згідно затвердженої Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення Гадяцької міської територіальної громади «Турбота» на 2023- 2027 роки, мобілізованим захисникам та захисницям, що проживають чи фактично перебувають на території громади, виплачують одноразову грошову допомогу в розмірі 5 тис. грн.
Пораненим бійцям на лікування виплата передбачена у розмірі 5 тис. грн та виплачується за кожне лікування (поранення) військовослужбовця.
Грошова допомога членам сімей загиблих захисників нашої громади (теж у розмірі 5 тис. грн), надається не одноразово, а щорічно.
Також, 225 дітей військовослужбовців забезпечено безкоштовним харчуванням: 143 дитини у школах та 82 – у дошкільних навчальних закладах громади.
Захисники і захисниці, які ще не отримали матеріальну допомогу, або їхні рідні можуть звернутися по виплати у відділ організаційної та кадрової роботи виконавчого комітету Гадяцької міської ради (кабінет No 6) м. Гадяч, вул. Лесі Українки, 2, або у старостинські округи: Сарський та Біленченківський.
На жаль, детальної інформації (яка кількість осіб і скільки коштів отримали по кожному пункту Програми), нам дізнатись не вдалося, оскільки у міській раді не змогли оперативно відповісти на це питання. Нам лише рекомендували надіслати офіційний запит. До слова, усі інші громади подібну інформацію надали нам впродовж 20-30 хвилин. Тож «прозорість» Гадяцької громади залишає бажати кращого.

Великобудищанська громада

83 військових та членів їх сімей із Великобудищанської громади отримали 969 тис. грн матеріальної допомоги за перше півріччя 2024 року.
Відповідно до затвердженої комплексної програми соціального захисту та підтримки військовослужбовців, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України Великобудищанської сільської територіальної громади на 2024–2025 роки, допомогу отримали: військові при мобілізації (одноразово) на загальну суму 162 тис. грн (по 6 000 грн 27 осіб); при пораненні (сума виплати залежить від ступеня тяжкості) – 325 тис. грн (20 осіб до 20 000 грн).
Також, матеріальну допомогу на придбання твердого палива (дров) отримали 162 особи до 12 000 грн (у цю кількість увійшли особи, рішення щодо яких було затверджене у червні, але фактично виплату громадяни отримають у липні).
Крім того, за цією ж Програмою 3 родини отримали по 20 тис. грн на поховання загиблих захисників.
За перше півріччя, 77 дітей військовослужбовців забезпечено безкоштовним харчуванням у школах та садочках громади.
Військовослужбовці та/або члени їх сімей можуть звертатися: з питання виплати матеріальної допомоги – у старостинський округ за місцем проживання; з питання отримання послуг – у сектор соціального захисту населення виконавчого комітету Великобудищанської сільської ради за адресою с. Веприк, вул. Васюти, 67, тел. +380664838215.

Сергіївська громада

Згідно Комплексної програми підтримки ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих/померлих ветеранів війни, захисників та захисниць України а також членів їх сімей, що зареєстровані та/або фактично проживають на території Сергіївської територіальної громади, за перше півріччя, було спрямовано 3 млн. 816 тисяч гривень, а саме: 100 тис. грн (2 особи) – виплата одноразової грошової допомоги членам сімей осіб, які перебувають у полоні або пропали безвісти в районі проведення АТО/ОСС та в районах проведення бойових дій після повномасштабного вторгнення рф на територію України; 3 млн. 400 тис. грн (68 осіб) – виплата одноразової грошової допомоги мобілізованим, що проходять військову службу на добровільній та конрактній основі, виплати щорічної разової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни, виплати щорічної разової грошової допомоги Захис- никам та Захисницям України, які проходять військову службу у лавах ЗСУ; 165 тис. грн (6 осіб) – виплата одноразової грошової допомоги пораненим (легкий, середній та тяжкий ступінь) Захисникам та Захисницям України; 100 тис. грн (2 сім’ї) – виплата одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; 10 тис. грн (1 сім’я) – надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг у межах норм, передбачених законодавством для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України; 10 тис. грн (одна особа) – виплата щорічної разової грошової допомоги членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни. Захисників та Захисниць; 1 000 грн (1 особа) – виплата щорічної разової грошової допомоги учасникам війни 1941 – 1945рр; 30 тис. грн (6 осіб) – допомога сім’ям мобілізованих (по 5 тис. грн).
Звернутись щодо виплат можна до відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, за адресою: с. Сергіївка, вул. Центральна, 15. Контактна особа – Інна Білик, тел. 0997597862.

Краснолуцька громада

За перші шість місяців 2024 року, згідно Програми соціального захисту населення територіальної
громади Краснолуцької сільської ради за 2022-2024 роки, відповідно указу Президента України після повномасштабного вторгнення російської федерації 24 лютого 2022 року, одноразову грошову допомогу мобілізованим, що проживають чи фактично зареєстровані на території Краснолуцької громади, виплатили на загальну суму 120 тис. грн (по 5 тис. грн 24 військовослужбовцям).
Також одноразову грошову допомогу на загальну суму 15 тис. грн отримали 3 військовослужбовці, що отримали поранення легкого ступеня під час захисту суверенітету та цілісності України (по 5 тис. грн).
Звернутись по виплати можна до Краснолуцької сільської ради, за адресою: с. Красна Лука, вулиця Миру, 24. Контактний номер телефону: 0535457340.

Петрівсько-Роменська громада

Також, на виконання «Програми мобілізаційної підготовки та забезпечення заходів, пов’язаних із виконанням військового обов’язку в Петрівсько-Роменській громади на 2021-2025 роки», за перше півріччя 2024-го, одноразову грошову допомогу мобілізованим до лав ЗСУ, Національної гвардії України, СБУ, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації України та інших військових формувань, які зареєстровані або фактично проживають на території Петрівсько-Роменської громади, отримали 19 осіб, на загальну суму 95 тисяч гривень.
Із місцевого бюджету, на поховання та допомогу сім’ї загиблого військовослужбовця витратили 30 тис. грн (одна сім’я). За програмою також виплачено 12 тис. грн на санаторно-курортне лікування одного військовослужбовця. Також, за потреби, від громади можна отримати допомогу по заготівлі дров на зимовий період – у середньому така допомога складає близько 7 тис. грн.
А ще – 47 дітей військовослужбовців забезпечено безкоштовним харчуванням: 26 дітей у школах та 21 у дошкільних навчальних закладах громади.
Щодо виплат, військовослужбовці та їх родини можуть звертатися у Петрівсько-Роменську сільську раду, за адресою: с. Петрівка-Роменська, вул. Соборна, 35. Контактна особа – Валентина Лесь.

Лютенська громада

Згідно Комплексної програми підтримки захисників і захисниць України та членів їх родин Лютенської сільської ради, за перше півріччя 2024 року із бюджету громади виплачено матеріальну допомогу на вирішення соціально побутових питань мобілізованим, що зареєстровані чи фактично проживають на території громади, у розмірі 90 тис. грн (18 осіб).
На лікування у зв’язку з травмами, контузією, каліцтвом, із бюджету громади виділили 25 тис. грн (5 осіб). На поховання загиблих захисників України спрямували 56 тис. грн (2 людини).
Щодо виплат, військовослужбовці та їх родини можуть звернутись до Лютенської сільської ради за адресою: с. Лютенька, вул. Дружби , 64. Контактний телефон: +380965457881.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...