Дрова для опалення

Поділитися новиною

Хочеться вірити, що ситуація в енергетиці стабілізується, але скоріш за все зима буде складною. Тому, тим хто не залежить від наявності електрики чи газу, а опалює будинок дровами, варто подбати про це заздалегідь.


Наразі лісівники не фіксують зростання попиту – він традиційний для цієї пори року, тобто невисокий. Ціни на дрова з минулого сезону практично не змінилися. В асортименті лісництв є і більш дешеві хвойні, і твердолистяні. Купити можна як через інтернет-магазин, так і безпосередньо у філіях. Оплата переважно безготівкова (готівку прибирають, щоб уникнути корупційних ризиків).
«У середньому населення та соціальна сфера купують приблизно 3,5 млн м3 дров паливних на рік. Але це за умови, що стабільно працює централізоване опалення, є електрика, газ.
Нещодавно ми звернулися до керівництва місцевих громад, запропонували уточнити потребу на наступний сезон. Лісівники готові забезпечити додатковий обсяг. Але важливо, щоб вже сьогодні українці визначилися з обсягом дров, який планують купляти. Це дасть нам можливість спланувати виробництво – відвести ділянки, залучити заготівельні бригади, техніку.
Загалом купівлю дров краще не відкладати на осінь. Теплотворна здатність деревини, яка просохла за літо, значно вище. Ви отримаєте значно більше тепла за ті самі гроші, якщо подбаєте про дрова заздалегідь.
До речі, соціальна сфера, яка зазвичай споживає 0,5-0,7 млн м3, вже активно проводить закупівлі. У системі Prozorro на різних стадіях торги приблизно на 200 тис. м3 деревини. Намагаємося приймати участь у всіх. Якщо, звісно, замовник не прописав умови під конкретного переможця (трапляється і таке)», – повідомив Юрій Болоховець, генеральний директор ДП «Ліси України»
Кілька закупівель провели і в деяких громадах Гадяччини:
у травні Відділ освіти, молоді та спорту Великобудищанської сільської ради придбав 415 метрів кубічних деревини дров’яної промислового використання хвойних порід та 140 метрів кубічних деревини твердолистяних порід, вартістю 565 020 грн у Філії «Гадяцьке лісове господарство» ДП «Ліси України».
на початку червня Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради уклав договір із філією «Гадяцьке лісове господарство» ДП «Ліси України», на придбання 500 метрів кубічних деревини дров’яної промислового використання хвойних порід вартістю 450 тисяч гривень.
Окрім цього, Сергіївська та Лютенська громади проінформували населення на своїх сторінках у соціальних мережах про те, яка вартість дров та яким чином їх можна придбати у лісівників.
Потрібно звернутися безпосередньо у філію чи лісництво із заявою на придбання дров. У заяві повинен бути вказаний обсяг деревини, адреса проживання, паспортні дані та індивідуальний податковий номер покупця (для внутрішньо переміщених осіб необхідно надати підтвердження про наданий статус ВПО). Під час подання заяви особа отримує від координатора реалізації дров для населення контактні дані представника лісництва, відповідального за відпуск дров. Отримати та оплатити рахунок, відповідно до вказаного в заяві об’єму деревини та здійснити оплату можна у будь-якому відділенні банку або через інтернет-банкінг (Приват 24).
Вартість деревини дров’яної непромислового використання:
1 група (береза, дуб, бук, ясень, граб, клен) – 996 грн\куб. метр;
2 група (сосна, вільха) – 780 грн\куб. метр;
3 група (ялина, ялиця, осика, липа, тополя, верба) – 648 грн\куб. метр.

Підготувала О.Кириченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...