В Україні випустили пам’ятну монету присвячену Олені Пчілці

Поділитися новиною

В Україні випустили нову монету Світло добра і любові, присвячену нашій землячці Олені Пчілці, одній із найяскравіших постатей в українській історії та культурі.


На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізований портрет Олени Пчілки. Образ жінки на тлі, абриси якого нагадують корону, вражає своїм глибоким, сповненим мудрості та рішучості поглядом. Здається, що він пронизує час, нагадуючи про вічне значення її творів. Ліворуч і праворуч від портрета розміщено написи ОЛЕНА ПЧІЛКА та ОЛЬГА КОСАЧ, а внизу півколом – “КОРОЛЕВА-МАТИ”, адже саме так з любов’ю називала свою матір Леся Українка. Роки життя поетеси 1849 / 1930 завершують композицію реверсу.
На аверсі монети розміщено стилізовану композицію, що символізує педагогічну та виховну діяльність Олени Пчілки. У центрі композиції – шість квіткових горщиків, стилізованих під елементи гадяцького орнаменту. Це не просто деталь, а символ шістьох дітей письменниці, вихованих у дусі українських традицій. Їхнє розташування нагадує мерлони оборонного муру, підкреслюючи непохитну “фортецю української ідентичності”, яка століттями протистоїть ворожим впливам. Праворуч між стилізованими горщиками розміщено логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України, а в нижній частині монети викарбувано напис УКРАЇНА, номінал 2 з графічним символом гривні, малий Державний Герб України та рік карбування – 20 / 24.

Творча спадщина Олени Пчілки й досі залишається актуальною, а її ім’я є символом української жінки, яка поєднує в собі високу інтелектуальну культуру, патріотизм і безмежну любов до України.

Інформація з сайту Національного банку України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...