Проблема, що не зникає роками

Поділитися новиною

Амброзія полинолиста – бур’ян, що завдає великої шкоди здоров’ю людини, адже це один із найнебезпечніших в Україні бур’янів-алергенів.

У період цвітіння амброзії (із серпня до жовтня) у багатьох спостерігається алергійне захворювання, яке практично не піддається лікуванню – амброзійний поліноз. Кожна рослина виділяє мільярди пилкових насінин, котрі, підіймаючись із повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 5 км).

Як зазначають лікарі, потрапивши в органи дихання людини (очі, ніс, бронхи), пилок викликає слизотечу, погіршення зору, підвищення температура тіла, кашель, головні болі, а у найбільш чутливих – приступи астми.
Саме тому рослину віднесено до карантинних бур’янів і боротьба з нею має здійснюватися систематично.

Що ж стосується Гадяча – ми щорічно, у літній період, наголошуємо про важливість боротьби із цією рослиною, та є певні локації, де шкідливий бур’ян просто ігнорують.

Найчастіше це стосується району Черемушки: територія центрального ринку, старий цвинтар та яблуневий садок неподалік нього. Також вихідними побували й на новому кладовищі – деякі могили теж поросли шкідливою рослиною.
У центральних районах міста, здебільшого бур’яни покосили, але знову ж таки, не усюди. Поодинокі кущі амброзії зустрічаються на вулицях Білохи, Гадяцького Договору, Вокзальній, Гагаріна, Лохвицька, Конституції України, територія Гадяцького ліцею ім. Лесі Українки та ін.

Щоб ефективно боротися із амброзією полинолистою, необхідно знати, що це рослина-однорічник, який розмножується тільки насінням. Вегетуюча рослина для людини безпечна, на відміну від квітучої. До того ж у вегетуючої рослини коріння слабке, отже, її легко вирвати з корінням.

Як зазначають фітосанітарні інспектори у ГУ Держпродспоживслужби Полтавщини, скошування – не найефективніший спосіб боротьби. Адже, коли залишаються хоча б перші (найнижчі) листки, пагони розвинуться і обов’язково заквітують. Єдиний вихід – потрібно виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: виривати та обробляти ділянки зростання амброзії хімічними засобами.

Цікаво, що раніше із бюджету Гадяцької громади виділяли кошти на придбання хімічних засобів. Пам’ятаємо, як у 2016-2018 роках, працівники КП «Сервіс» проводили обробку територій, зокрема узбіччя тротуарів, дитячі та спортивні майданчики, зупинки громадського транспорту, паркові зони, території біля лікувальних та інших установ.

Та у цьому році, у бюджеті громади ми не побачили закладених коштів саме на ці заходи. Ймовірно, шкідливу рослину просто скошують, але це не допомагає, оскільки щороку вона знову «буяє».

Переглянули затверджені бюджети інших громад колишнього Гадяцького району на 2024 рік, принаймні ті, які були оприлюднені на сайтах громад ще на початку року. На жаль, у жодному з бюджетів, не побачили коштів, які виділили б саме на боротьбу із карантинними рослинами.

Також, під час моніторингу сайту електронних закупівель Prozorro за 2024 рік, ми не знайшли жодного тендеру від громад, які б стосувалися закупівлі хімічних препаратів для боротьби з амброзією. Можливо, через такий недбалий підхід до проблеми, Гадяччина щорічно потопає у шкідливих бур’янах.

Що ж робити людям у випадку виявлення осередків амброзії? Мабуть, є лише один вихід – не бути байдужими та власними силами долучатися до ліквідації небезпечної рослини: виривати, косити, чи за можливості труїти. Адже в першу чергу, це наша безпека.

Анжела Замотаєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...