Один на один із Гадяцьким міським головою: вуличне освітлення, ремонт колектора та відновлення роботи світлофорів

Поділитися новиною

За останній тиждень, гадячани обговорювали та коментували у мережі декілька важливих питань, що стосувалися життєдіяльності міста. За відповідями та роз’ясненнями ми звернулися до міського голови Володимира Нестеренка.

Тож почнемо по порядку.

Чому вдень працюють ліхтарі?

Нам систематично надходять повідомлення від місцевих мешканців про увімкнене вуличне освітлення у денний час, зокрема й під час планових відключень електроенергії. Досить дивно, враховуючи, що в інфопросторі, громадянам постійно рекомендують економити електроенергію, у зв’язку із перенавантаженням енергосистеми. Та у Гадячі вуличні ліхтарі дійсно часто увімкнені, не залежно від часу доби, чи погодинних відключень.
Найчастіше повідомлення надходять щодо вулиці Шевченка – зі слів місцевих, освітлення увімкнене там майже цілодобово. Також скарги надходили і щодо вулиць: Полтавська, Кіндратенка, Гетьманська, пров. Банний.

На сайті міської ради, 19 червня, опублікували пост: «Чому вдень може працювати вуличне освітлення? Ліхтарі вдень вмикаються на деякий час для того, аби перевірити місця пошкодження мереж, поміняти відпрацьовані чи пошкоджені лампи, а також провести інші необхідні ремонтні роботи. Тому, якщо ви помітили вдень ліхтарі, то, найімовірніше, на цій ділянці ведуться роботи».

Така відповідь задовольнила не всіх, тож міський голова детально пояснив нам про роботу системи, та чому ж вуличне світло працює вдень.

«У нас вся система автоматизована. Ще на початку війни, коли Рада оборони області прийняла рішення про відключення вуличного освітлення під час повітряних тривог, нам довелося провести модернізацію системи. Витратили немало коштів на диспетчеризацію, тому коли сирену вмикали – ліхтарі на вулиці вимикались автоматично. Потім це рішення скасували і ми поставили систему на таймер, тобто на кожній підстанції є годин- ник, тож, у зазначений час світло вмикається та вими- кається. Ми цей час звісно підлаштовуємо під світловий день. А на деяких підстанціях навіть стоять світлові датчики. Вже давно немає такого, щоб хтось конкретний вмикав та вимикав світло.
Щодо ремонтних робіт – завдяки нашій системи диспетчеризації, ми можемо віддалено вимикати будь-яку лінію, для перевірки напруги та, щоб побачити де потрібно, наприклад, замінити лампочки. Тому аварійних бригад фізично може й не бути у момент роботи освітлення. Займається цим Віктор Власенко, директор ТОВ «Промприлад». Та й відбуваються такі відключення лише після запиту місцевих мешканців – тобто хтось надіслав скаргу щодо пошкодженої лампи, чи ще щось і тоді ми вимкнули, перевірили, за потреби бригада виїхала й оперативно провела певні роботи», – розповідає міський голова.


Коли завершиться ремонт колектора?

По вулиці Полтавська, 19 червня, розпочали підготовчі роботи до подальшого ремонту каналізаційного колектору. Деталі повідомили на сторінці Гадяцької міської ради у фейсбук: «Планується заміна аварійної ділянки трубопроводу. Договір на виконання робіт заключено, підрядник визначений. Очікуємо на привезення труби діаметром 630 мм. Роботи ускладнюються тим, що трубопровід знаходиться на глибині 6 метрів та пролягає територією, що вже благоустроєна. Аби приступити до виконання земляних робіт, для укладки частини каналізаційного колектора, необхідно здійснити низку підготовчих робіт. На даний момент проведений демонтаж плитки та бордюрного каменю. Заміна аварійної ділянки трубопроводу забезпечить належне відведення стоків на очисні споруди та дозволить уникнути забруднення навколишнього середовища».

У мережі гадячани відразу почали цікавитись, хто ж підрядник, коли очікувати на продовження, а головне – завершення робіт, оскільки на даний час, по суті лише розбили плитку біля дитячого магазину.

Нагадаємо, на засіданні 47 чергової сесії Гадяцької міської ради у лютому, виділили 1 млн. 130 тис. грн на «проведення капітального ремонту каналізаційного колектора».
Днями, на одному із сайтів державних закупівель, ми знайшли тендер на проведення «капітального ремонту самопливного каналізаційного колектора по вулиці Полтавська в м. Гадяч, в районі магазину «Стильняшки», повʼязаний із запобіганням виникнення надзвичайних ситуацій». Оприлюднений тендер 6 червня, Замовник – Гадяцьке ВУЖКГ, виконавець робіт – ПП «Будівельник». Бюджет – 1 млн. 77 тис. 896 грн з ПДВ. Аукціон не проводився. Період завершення робіт – до кінця поточного року.

А під час 50 чергової сесії Гадяцької міської ради, що відбулась 14 червня, виділили ще 590 тис. грн на реконструкцію каналізаційного колектора протяжністю 8 погонних метрів та очищення від засмічення приймальної камери КНС очисних споруд по вулиці Будька, 49.

Володимир Нестеренко розповів більш детально з приводу ремонту колектору на цих ділянках:

«Загалом, капітальний ремонт колектора, якщо він у межах до 1,5 мільйона гривень, дозволяється проводити без оголошення аукціону. Тобто ми виставили проект у Прозорро, повідомили громадськість про початок робіт. ВУЖКГ напряму заключило договір із підрядником. Наразі очікуємо доставку труби 630 мм. Раніше такі труби виготовляли на заводі у місті Рубіжне, але на даний час ця територія під окупацією, тому змушені замовляти трубу із – за кордону. Наразі вона знаходиться на митниці, тому, якщо все буде добре, очікуємо поставку якнайшвидше. Після того, як труба буде доставлена – усі роботи мають бути проведені за один день. Тобто зранку ми зупиняємо водогін, викопуємо яму, кладемо трубу, потім бетонуємо й засипаємо піском. Увечері вже маємо подати воду до будинків. Каналізація до кінця дня вже має функціонувати. Ту плитку, яку довелося зняти біля магазину – обов’язково відновимо, кожен камінь ми сфотографували, пронумерували, усі ці витрати врахували.
Проектом передбачена заміна труби, але потрібно враховувати нюанс – коли ми почнемо викопувати, може виявитись що й колодязі вже не придатні. Така ж ситуація була, коли ремонтували порив на Сарському, у минулому році. Але тепер ми врахували цей факт, та вже замовили кільця до колодязів, у разі потреби все швидко змонтуємо та встановимо.
Загалом, уся каналізація у жахливому стані – залізобетонні конструкції майже повністю зруйновані. По вулиці Полтавській, починаючи від перехрестя на Сарському і до площі Миру, потрібно все повністю замінювати, й робити його якісно. Але така робота, лише на ділянці у 50 метрів, вартує майже 1,5 мільйони гривень. Таких коштів наразі у нас немає. Ми зверталися в обласний екологічний фонд, до депутатів обласної ради, щоб отримати співфінансування, хоча б 50 на 50%, але реакції немає.
У свою чергу провели засідання ТЕБ та НС, й визначили, що ця ситуація із колектором – надзвичайна, тож будемо звертатися у наше казначейство, щоб провести цей платіж якнайшвидше.
А от щодо виділених коштів на ремонт колектору на вулиці Будька, що затвердили на останній сесії – це ще тільки плануємо. Поки що немає ні проекту, ні документації. Там критична ситуація лише на ділянці довжиною 8 метрів. На разі система працює, але у будь-який момент може трапитись порив, тому теж потрібно робити ремонт».

Коли планують відновити роботу світлофорів?

Нагадаємо, у Гадячі, на Великому крузі, 13 квітня, після ДТП, водій не впорався з керуванням авто та врізався в електроопору. Суд 6 травня визнав водія винним у вчиненні правопорушення та піддав стягненню у вигляді штрафу 850 грн та судового збору в сумі 605 грн. А от щодо відшкодування збитків – у судовій справі не було інформації.
У травні, директор МКП «Комунсервіс» Андрій Москаленко розповів нам, що лист про відшкодування збитків був відправлений на адресу винуватця ДТП, але з того часу нової інформації з приводу цієї ситуації ми не чули.

Громадяни часто зверталися до нас із питанням, чи планують взагалі відновлення роботи пристроїв для регулювання руху, та що для цього роблять.
Ось відповідь міського голови:

«Ми дізнались, хто був винуватцем ДТП, звернулись до нього безпосередньо щодо відшкодування, він погодився і за певний час сплатив повну суму збитків – це 49 тисяч гривень. Перерахували ці кошти підприємству, яке займається постачанням світлофорів, у Чернігів. Там вже виготовиот необхідні прилади для відновлення роботи – муфти, відповідні дроти, все що потрібно. До кінця тижня світлофори вже мають функціонувати. Якщо ж після відновлення опори та встановлення системи, виявиться, що контролер не налаштований потрібним чином – тоді відправимо його на «перепрошивку», на завод виробника, вони все налагодять і буде світлофор працювати нормально».


Добре, коли місцева влада комунікує зі ЗМІ та простою, доступною мовою надає відповіді на запитання, що турбують громадян. Ми ж у свою чергу, завжди готові розібратися та висвітлити будь-яку проблему, що стосується громади чи людей. Тож, у разі потреби, пишіть у приватні повідомлення на наших офіційних сторінках у соціальних мережах, або звертайтеся в редакцію «Базар Медіа в Україні».

Спілкувалася Анжела Замотаєва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...