«З літопису Гадяча» – у Полтавській ОВА презентували виставку до 390-річчя з часу заснування міста

Поділитися новиною

Виставку презентував Державний архів Полтавської області. Повідомила прес-служба Полтавської ОВА.

У заході взяли участь заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Вікторія Пилипенко, науковий співробітник Гадяцького історико-краєзнавчого музею Катерина Стромило, голова ГС «Українська культурна спадщина» Олексій Новіков, державні службовці, краєзнавці, науковці.

«Є події й дати, які ми мусимо пам’ятати й говорити про них. День міста – одна з таких. Практика показує, що ми, на жаль, не завжди орієнтуємося в історичній спадщині. Щоб і державні службовці, і гості обласної військової адміністрації розумілися в цих питаннях більш глибоко, архівісти області представили матеріали, присвячені 390-річчю з часу заснування Гадяча, – зауважив Антон Чубенко. – Гадяч – славетне місто в історії нашої держави. Сьогодні в ньому відбувається чимало активностей, воно живе та динамічно розвивається, зберігаючи пам’ять минувшини».

Архівісти оприлюднили документи про славне історичне минуле колишньої гетьманської столиці.
Мовою документів проілюстрували розвиток міста в різні епохи. Представили славетних уродженців краю, у тому числі учасників національно-визвольного руху у 1917-1921 роках, кінця 1980-х-початку 1990-х років та учасників сучасної російсько-української війни.

На виставці презентовані: карта Боплана про заселення Полтавщини у другій чверті ХVІІ ст.; Гадяцька угода між Військом Запорозьким і Річчю Посполитою, що визначала правовий статус українських земель як Князівства Руського у складі Речі Посполитої Трьох Народів; список Гадяцької сотні; план м. Гадяча (1840 р.); поштівки ХІХ-поч. ХХ с. із видами міста; Акти про вилучення церковних цінностей православних церков м. Гадяча (1922 р.); лист Олени Пчілки до Укрнауки з проханням повернути садибу у Гадячі (1927 рік); матеріали періодичного гадяцького видання «Рідний край. Газети Гадяцького земства» (1917-1918 рр.); портрети відомих містян; світлини культурного і духовного відродження міста у період Незалежності України.

Виставка організована відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року №878 про занесення міста Гадяча до списку Історичних населених місць України (з датою офіційного заснування міста – 1634 рік).
На виставці використано документи Державного архіву Полтавської області та Центрального державного історичного архіву (м. Київ).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...