Чому “Сергіївський продукт” працював у Гадячі не сплачуючи за оренду землі?

Поділитися новиною

Кіоск торгової марки «Сергіївський продукт» відкрився у Гадячі 18 листопада 2022 року. Згідно офіційної інформації із відкритих джерел, дата реєстрації ТМ 17.06.2022 р . Це родинний бізнес Володимира та Ірини Опришків.

Нагадаємо, що 28 липня 2022 року виконком Гадяцької міської ради надав рішення «Про затвердження ФОП Ірині Опришко матеріалів попереднього погодження для можливості встановлення тимчасової споруди по вул..Гетьманська в Гадячі, для провадження підприємницької діяльності, з метою реалізації хлібобулочних та молочних виробів власного виробництва.
Тоді ж, ФОП рекомендували виготовити схему розміщення тимчасової споруди, ескізи плану, фасаду тимчасової споруди та схеми благоустрою прилеглої території. Відділ містобудування архітектури, жкг та будівництва повинен був оформити паспорт прив’язку тимчасової споруди, а сектор земельних ресурсів – оформити земельну ділянку в користування на умовах земельного сервітуту.
У грудні 2022, під час тридцятої сесії восьмого скликання, депутати затвердили рішення про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельного сервітуту з Іриною Опришко.
Проте, як виявилось, розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, потрапила на розгляд та затвердження до сесії Гадяцької міської ради тільки нещодавно. Адже, 31 травня 2024 року, на сайті Гадяцької міської ради, з’явився документ «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту та встановлення сервітуту Ірині Опришко».
У цьому документі було вказано, що «розглянувши технічну документацію із землеустрою та заяву гр.Опришко І.В. від 10 травня 2024 року міська рада вирішила затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки площею 2,0944 га, на яку поширюється право сервітуту на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) громадянці Ірині Опришко площею 0,0030 га для провадження підприємницької діяльності по вулиці Гетьманська, 35, в місті Гадяч».
У свою чергу, Гадяцька міська рада повинна укласти договір земельного сервітуту щодо частини земельної ділянки на яку поширюється право земельного сервітуту в межах земельної ділянки площею 2,0944 га на площу вказаної ділянки з орендною платою 6% від грошової оцінки земельної ділянки.
Із вищевикладеного стало зрозуміло, що кіоск «Сергіївський продукт» у Гадячі, протягом усього часу від дня відкриття, працював не сплачуючи орендну плату за землю.
Чому так сталося ми запитали у керівника ТОВ «Сергіївський продукт» Володимира Опришка. У коментарі він пояснив, що діяв на законних підставах.
«Після отримання дозволів на встановлення МАФа, я подав документи на оформлення технічної документації. Але справа в тому, що під час дії воєнного стану спрощено умови ведення бізнесу для малих підприємців.
Згідно закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (ст. 28), а також відповідно до Порядку встановлення тимчасових споруд та Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, розроблених Міністерством регіонального розвитку, тепер для встановлення тимчасових споруд не обов’язково оформлювати оренду землі. Достатньо рішення виконкому та договору про утримання в належному стані території, на якій розміщується тимчасова споруда».
Процедура виглядає так – підприємець, який бажає встановити кіоск, визначає місце, робить графічний матеріал. Архітектура перевіряє місце розташування споруди на відповідність державним будівельним нормам та містобудівній документації. Якщо все відповідає вимогам закону, рішення виноситься на розгляд виконавчого комітету. Виконком дає дозвіл на виготовлення паспорта прив’язки та встановлення споруди. За паспортом прив’язки підприємець звертається до будь-якого сертифікованого архітектора, подає його в архітектуру на реєстрацію і одночасно укладає договір на утримання об’єкту благоустрою — території, де стоятиме МАФ. Після цього підприємець може ставити свій кіоск працювати та сплачувати податки.
Проте, із слів Володимира Опришка, він звернувся до міської ради із листом, у якому зобов’язується сплатити орендну плату за землю за весь період функціонування кіоску, хоч і, згідно чинного законодавства, не повинен цього робити.
Оксана Кириченко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...