Один донор рятує три життя

Поділитися новиною

Всесвітня організація охорони здоров’я обрала 14 червня днем вияву вдячності мільйонам донорів за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, що потребують переливання крові.

На жаль, багато воїнів отримують важкі поранення. Тому у нашій країні, потреба в донорській крові, у порівнянні з довоєнним періодом, зросла на 60%. Про це представники ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» повідомляли ще у минулому році. Статистика свідчить, що один донор може врятувати життя трьох людей. Донорська кров дуже часто є чи не єдиним засобом зберегти життя пораненого бійця. Вкрай потребують цього безцінного «дару» й цивільні, які в умовах війни стають жертвами ворожих атак в містах та селах.

Ситуація в Україні

За інформацією МОЗ, станом на 1 січня 2022 р, загальна кількість донорів крові та компонентів крові становила 309 255 осіб, на 1 січня 2021 р – 311 895 осіб. До 2022 року, у службі крові України функціонувало 53 центри крові та 440 відділення трансфузіології лікувальних закладів регіонального підпорядкування, а також 14 відомчих закладів переливання крові.

Та з початком повномасштабного вторгнення, на вимогу правоохоронних органів, адреси та іншу важливу інформацію щодо центрів крові та донорів вилучили з публічних офіційних сайтів для донорів. Наприклад, тепер на сайті ДонорUA, щоб дізнатися де і коли можна здати кров, потрібно створити свій «кабінет донора», після чого там з’являться відповідні розділи, у яких зазначена уся потрібна інформація.

На жаль, вже багато років поспіль, одна з найбільших проблем служби крові в Україні – недостатнє фінансування цієї сфери. Якщо на початку великої війни, охочих поділитися своєю кров’ю було більше ніж достатньо, то нині ентузіастів стає все менше. Якщо бля забезпечення держави кров’ю та її компонентами необхідно 30–40 кроводач на 1 тис. населення, то в Україні наразі є лише близько 11. Це дуже низький показник.

Донорство у Гадяцькій лікарні

Ще у 2021 році, лікар-трансфузіолог та завідуюча відділенням переливання крові Гадяцької МЦЛ Людмила Кругла розповідала нам, що у лікарні було зареєстровано близько 45 постійних донорів крові. Забори крові проводили зазвичай 1-2 рази на місяць. Після забору донору платили 150 грн на харчування.
Також на Гадяччині тоді налічувалося 68 «Почесних донорів». Таке звання отримує людина, яка за життя здала понад 20 літрів крові. Взагалі забір крові дозволяється жінкам до 55 років, а чоловікам до 60. Із виходом на пенсію, «почесні донори» отримують невелику грошову надбавку.

Починаючи із 2022 року, виконувачем обов’язків завідувача відділенням переливання крові працює лікар-акушер-гінеколог Юрій Стаднік. Він і розповів нам, яка ситуація в лікарні на даний час:

«До 2024 року у нашій лікарні проводили забори крові близько 1 раз на 2 тижні. Зазвичай приходили 20 донорів, здавали по 350-450 мл крові за раз.
Із початку цього року, забором крові займається КП «Полтавська ОСПК». Вони проводять забір крові раз на два місяці, з розрахунку на 80 осіб. Наскільки це
буде ефективніше – подивимось у кінці року. Але мабуть, їм так зручніше – збирати одразу більші партії донорської крові. Наразі у лікарні є певний запас матеріалу, нам передають його із Полтави, але зазвичай, донорської крові не вистачає, бо більшу частину крові постійно передають у госпіталі для поранених бійців», – розповів лікар.

Він додав, що для покращення ситуації, бажано проводити просвітницьку роботу для залучення донорів серед молоді, а також мотивувати населення. Але наразі найбільша мотивація для українців – це порятунок наших захисників, які боронять Україну від загарбників.


Тож, коли побачите наступне оголошення про забір крові у Гадячі – не зволікайте, долучайтеся та станьте донором, адже кожна крапля вашої крові є важливою, так ви рятуєте життя!

LIVE OFFLINE
track image
Loading...