Обмін досвідом і підтримка: як для вчителів на Полтавщині створили сучасний Центр професійного розвитку

Поділитися новиною

Педагоги в Решетилівській громаді, що на Полтавщині, довгий час не мали місця, де могли б отримувати поради та ділитися досвідом. Для цього два роки тому в громаді створили Центр професійного розвитку, а згодом і Цифровий хаб. 

ШоТам розповідає, як вчителі Решетилівської громади навчаються, розвиваються і підтримують одне одного завдяки Центру. 

Не було організації, яка б допомагала вчителям

До децентралізації в Решетилівському районі був методичний кабінет, де займалися атестацією вчителів, вибором підручників і проведенням олімпіад. З утворенням Решетилівської громади ситуація змінилася — коли громада об’єднала освітні заклади у 2021 році, методичний кабінет перестав працювати.

«Це створило вакуум, адже не було організації, яка б допомагала вчителям у професійному розвитку. Вчителі, особливо в сільських школах, залишилися без консультацій і порад, не мали змоги обмінюватися досвідом. Їм не вистачало спілкування», — пригадує начальниця відділу освіти Решетилівської міської ради Алла Костогриз.

Тоді Алла звернулася до міськради з ініціативою створити Центр професійного розвитку. Після обговорень і затвердження на сесії на початку 2022 року там виділили фінансування, і Центр розпочав свою роботу. 

«Педагог повинен ділитися ресурсом, який має всередині»

Центр професійного розвитку допомагає вчителям різними способами — від консультацій і тренінгів до психологічної підтримки. На сайті закладу можна подати запит на консультацію або попросити про допомогу з конкретних питань. Крім того, Центр має YouTube-канал і Viber-групу, щоб ділитися інформацією про конкурси чи семінари. Зараз тут працюють двоє методистів — директор і консультант. 

«Війна дається взнаки, і багато педагогів потребують ментальної підтримки. Нам пощастило, що директорка Центру професійного розвитку сама за фахом є психологинею. На одному з заходів Центру вчителі ділилися зі мною, що раніше їм дуже не вистачало саме таких практичних психологічних вправ, які вони можуть тут освоїти. Вважаю, що педагог повинен ділитися ресурсом, який насамперед має всередині», — каже Алла.

Жінки сидять у колі за столом та спілкуються

Тренінг для педагогів. Фото: Центр професійного розвитку

Ще одна складова роботи Центру — це простір, де вчителі можуть обговорювати питання, які стосуються їхньої роботи, а також обмінюватися досвідом. 

«Після створення Центру я на собі відчула допомогу саме в професійному зростанні. Була тренеркою проєкту “Вчитель вчителю”, де педагоги ділилися досвідом і розповідали, які цифрові ресурси використовують у своїй роботі», — розповідає заступниця директора з навчально-виховної роботи Покровського опорного закладу Ірина Бондаренко.

Група жінок разом обговорює щось за столом. Одна з жінок пише на листку. Чоловік спостерігає за обговоренням.

Тренінг для вчителів з математики. Фото: Центр професійного розвитку

Читайте також: Двоє українських вчителів увійшли до рейтингу 50 найкращих у світі

Онлайн-заходи та сучасна техніка

Завдяки конкурсу від швейцарсько-українського проєкту DECIDE Решетилівська громада отримала мінігрант на 130 тисяч гривень. За ці гроші облаштували Цифровий хаб на базі Центру професійного розвитку. 

Тепер сучасна техніка в Хабі дозволяє проводити онлайн-заходи та тренінги. За словами Алли Костогриз, це особливо важливо для вчителів із сільських шкіл, яким складно добиратися до Центру через обмежений розклад руху автобусів та часті повітряні тривоги.

«До цього консультанти Центру працювали на застарілому, повільному обладнанні. Якщо відверто, цим ніхто вже не хотів користуватися — щось зависало, щось не підключалося. Але на той час у нас не було вибору. Зараз сучасна техніка вже є, і педагоги щасливі», — пояснює Алла.

Цифровий хаб професійного розвитку. Фото: Центр професійного розвитку

У червні в Центрі планують відкрити простір для тренінгів із сучасними мобільними меблями, щоб вчителі могли комфортно спілкуватися й навчатися.

«За словами вчителів, заходи, які тут організовують, надихають. Вони [вчителі] відчувають, що під опікою та не самі», — підсумовує Алла Костогриз. 

Авторка: Діана Гвоздь

LIVE OFFLINE
track image
Loading...