«Легкі гроші» з російським слідом: гадячани масово грають у Нamster kombat 

Поділитися новиною

Про цю гру Україні не чув хіба той, хто взагалі не користується соціальними мережами, не заходить у TikTok, Instagram чи Telegram.

У квітні 2024 року HAMSTER (у перекладі хом’як) тільки розкачувався, заманивши найбільше користувачів з Нігерії, Узбекистану та росії. Україна в цьому списку була на 4 місці з її 40 000 юзерів. На сьогодні до неї приєднались вже близько 21 мільйона користувачів. Що казати, якщо понад 860 000 людей саме з України також активно грають. Мешканці Гадяччини також входять до числа тих, хто приєднався до криптовалютної онлайн-забавки, яка за виконання завдань обіцяє швидкий заробіток. Але чи отримає хоч хтось із гравців обіцяну криптовалюту — ще велике питання.

Користувачі кажуть, що гра їх «заспокоює», «відволікає», «розслабляє». Мовляв, це своєрідна медитація. У психології цей ефект має назву ASMR — виразні приємні відчуття у відповідь на зорові, слухові чи когнітивні стимули. Саме тому пропозиція легкого й навіть приємного заробітку заманює в геймерську пастку тисячі нових користувачів щодня.

Розробники вміло підібрали ключик до потенційних користувачів своєї гри, яку ще називають «тапалка» (від англійського tap — стукати). Головна задача у грі — тапати на зображення хом’яка, що дозволяє гравцям заробляти цифрову валюту. Рівень гризуна можна прокачувати, від чого збільшується і прибуток. Загалом, чим більше кліків, тим більше гравець отримує віртуальних монет. Крім того, з новими рівнями можна збільшувати майнінг монет уже не за кліки, вони будуть нараховуватися пасивно. Втім, наразі криптовалюту з гри вивести не можна.

Розробники обіцяють користувачам, що, нібито, вже в червні-липні вони зможуть переводити монети у «тверду» валюту — долари та «м’яку» валюту — нею можна розплачуватися всередині гри. Якщо справа таки дійде до реальних виплат — автори гри цілком легально отримають від користувачів ще й номер банківської картки.

Тобто, цілком безпечна, на перший погляд,  гра з віртуальним хом’яком може бути небезпечною для користувачів. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України SPRAVDI підтвердив, що гра має російський домен (IP-адресу). Доменне ім’я сайту WHOIS вказує, що гра належить RU-CENTER Group. Цей хостинг-провайдер входить у російський холдинг РБК. Штаб-квартира RU-CENTER Group розташована в москві. Місцем реєстрації сайту також вказана москва.

Крім того, у відкритому репозиторії гри на GitHub присутні інструкції російською мовою, що свідчить про орієнтацію на російськомовну аудиторію.

«Розробники гри у березні 2024 року розгорнули інфраструктуру на серверах у рф, включаючи NS та електронну пошту. А вже після 24 травня 2024 року (очевидно після початку розголосу про походження гри та ймовірні загрози) розробники почали приховувати сліди за Cloudflare. Варто підкреслити, що компанія Cloudflare має дата-центр у росії і не припиняє надання послуг там», — говорять експерти з кібербезпеки.

Варто знати, що ще 1 вересня 2015 року у росії набрала чинності вимога зберігати персональні дані користувачів у базах даних, які розташовані на території країни. Це стосується й іноземних компаній (за невиконання вимоги у 2016 році у росії заблокували соцмережу LinkedIn).

Небезпека зберігання даних на російських серверах полягає в тому, що їх для перевірки може запитати роскомнагляд чи силовики. Тобто дані українських користувачів – дзвінки, контакти, фотографії, голосові записи, локації, файли та документи – можуть опинитися в руках російських спецслужб. Чи вдасться розробникам отримати бажане і в якому обсязі — питання часу.

Звісно, ви можете стверджувати, що ваші персональні дані, а також те, що зберігається у вас в телефоні, не має ніякої цінності. На це зауважимо, що у будь якому випадку, вже зараз слід замислитися над ризиками участі в подібних проектах із сумнівними перспективами, До того ж, нагадаємо, що під час повномасштабної війни, яку росія веде проти України, грати в цю гру принаймні неетично. Тому,  будьмо свідомими громадянами своєї країни, тримаймося якомога далі від приманок ворогів та не підтримуємо вкотре їхній бізнес.

Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...