Демографічна криза – у Гадячі ліквідовують дитсадок

Поділитися новиною

Оголошення про проведення громадського обговорення щодо припинення шляхом ліквідації закладу дошкільної освіти № 6 «Сонечко» Гадяцької міської ради оприлюднили на сайті громади 1 червня.

Як вказано у документі, мережа закладів освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та суспільства. Оптимальне функціонування мережі закладів освіти повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги.
Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість дітей в закладах дошкільної освіти Гадяцької громади скорочується, тому є заклади дошкільної освіти, які недостатньо укомплектовані. Аналізуючи демографічну ситуацію Гадяцької міської територіальної громади, згідно реєстру даних про дітей дошкільного і шкільного віку від 0 до 18 років, які проживають на території нашої громади, збільшення контингенту вихованців закладів дошкільної освіти не передбачається, а навіть зменшується у зв’язку із низькою народжуваністю.
На даний час на території Гадяцької міської територіальної громади функціонує 9 закладів дошкільної освіти. Загальна кількість дітей у них становить 719 вихованців (станом на 02.05.2024) при тому, що проектна потужність закладів становить 1035 осіб. Зокрема, проектна потужність ЗДО № 6 «Сонечко» становить 90 осіб, а фактична наповнюваність ЗДО – 48 осіб, з них:
від 1 до 2 років – 4 дитини
від 2 до 3 років – 3 дитини
3 роки і старше – 40 дітей, з них:
діти, яким станом на 1 вересня 2024 року виповниться 5 років – 11, 6 років – 13, 7 років – 4.
З вересня 14 вихованців стануть першокласниками, старша група буде налічувати 15 осіб. Значного зростання кількості дітей, віком 1-3 роки не прогнозується.
Відповідно, перспективна мережа закладів дошкільної освіти Гадяцької міської територіальної громади дозволяє зробити висновок про подальше зменшення контингенту вихованців.
Окрім цього, варто зауважити, що ЗДО № 6 «Сонечко» не має власного укриття, його інші будівлі, споруди та комунікації потребують значних капітальних вкладень.
Проведення ліквідації вказаного дитсадка надасть можливість здійснити наповнюваність груп інших закладів дошкільної освіти, які мають значно кращу матеріально-технічну базу та власні укриття.
Таким чином, у міськраді вважають, що прийняття та виконання рішення про припинення шляхом ліквідації ЗДО № 6 «Сонечко» «створить сприятливі умови для реалізації державної політики в сфері освіти, поліпшення освітнього процесу, зменшить матеріальні витрати, пов’язані з ефективним функціонуванням закладів дошкільної освіти».
Громадське обговорення цього питання обговорення проводиться з 1 по 30 червня 2024 року. Пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою: вул. Гетьманська,31, м. Гадяч, Полтавська область, 37300 (відділ освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради) та на електронну адресу: voms_misto@ukr.net. Відповідальний за проведення громадського обговорення – Станіслав Бутенко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради (тел. 0990801908).
Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Гадяцької міської ради.

У соціальних мережах уже почали обговорювати питання ліквідації дитсадка. У більшості коментарів працівники закладу і батьки, чиї діти відвідують дошкільний заклад, проти закриття. Але, зауважуємо, що коментарі у соціальних мережах не мають відношення до офіційного громадського обговорення (вище вказано куди надсилати пропозиції чи зауваження). Проте, навряд чи обговорення якось вплине на ситуацію – на сайті міськради уже підготований проект-рішення, у якому вказано, що міська рада вирішила ліквідувати заклад, створити ліквідаційну комісію, попередити працівників закладу про вивільнення у зв’язку із ліквідацією. Тож, питання тільки у тому, коли сесія остаточно затвердить це рішення.
Підготувала О.Кириченко


Згідно статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради. Відповідно до статті 16 Закону України «Про дошкільну освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності приймає його засновник (засновники). У нашому випадку це Гадяцька міська рада.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

LIVE OFFLINE
track image
Loading...