Російську літературу – на макулатуру!

Поділитися новиною

Після початку повномасштабного вторгнення, книжки російською майже перестали замовляти в українські бібліотеки – вона поступово почала перетворюватись на макулатуру.

Найпершими почали ліквідовувати примірники, що пропагували, зокрема, насильницьку зміну територіальної цілісності держави, ворожнечу, книги авторів, які підтримали війну проти України.

Полтавщина лідирує

У 2022 році з бібліотек України списали 12 мільйонів 971 тисячу книжок, у 2023 – 13 мільйонів 165 тисяч. З усіх списаних видань, 8 млн 653 тисячі (2022 р.) та 8 млн 795 тисяч (2023 р.) видань відповідно були російською мовою. У відсотках, списана російськомовна література становить 66%. Про це повідомила Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого.
Так от, найбільше російськомовних видань за два роки списували саме на Полтавщині – 1241 тисяч екземплярів (у 2022 році – 1,064 млн, у 2023-му – 927 тис). Друге місце у Вінницької області – 1188 тисяч екземплярів.
Для порівняння, у Дніпропетровській області в 2022 році списали 551 тисячу книжок російською, у 2023 – 418 тисяч.
Найменші показники – в областях, частини яких перебували чи досі перебувають під тимчасовою російською окупацією. На Луганщині за два роки книжки не списували, на Донеччині списали 75 і 176 тисяч примірників у 2022 і 2023 роках відповідно. Херсонщина списала у 2023 році 108 тисяч книжок, за 2022 рік даних немає. У Києві ж, у 2022 році списали 224 тисячі книжок, у 2023-му – 295 тисяч.

Наші бібліотеки

Полтавщина показала гарний приклад, адже в умовах агресії рф, викорінення усього російського, зокрема літератури – це дуже важливий аспект у формуванні нашого майбутнього.
Тож ми звернулись до директора Гадяцької публічної бібліотеки ім. Лесі Українки Любові Огризько щоб дізнатись, які ж показники за два роки бібліотеках Гадяцької громади.
Загалом, на території громади 9 бібліотек – 2 у Гадячі (бібліотека ім. Лесі Українки та дитяча бібліотека) та 7 у селах, а саме: Біленченківська, Харківецька, Кругликівська, Оснягівська сільські бібліотеки, а також дві бібліотеки у Сарах та одна у Малих Будищах.

Нам розповіли, що точні дані щодо списання книг відправляють до Полтавської обласної бібліотеки. Але приблизно, за 2 роки повномасштабної війни, з бібліотек громади було списано близько 10 000 примірників, із них близько 5 000 – показник Гадяцької дитячої бібліотеки. Забороненої чи комуністичної російської літератури взагалі у наявності вже немає, на полицях ще залишається деяка художня література та література зарубіжних авторів у російському перекладі, а також деякі книги наукового напрямку. І це книги лише українського видавництва. А от в дитячій бібліотеці взагалі не залишилось російськомовних книг.

Загалом, за останні два роки було списано 35% літератури від загального читацького фонду. Процес списання триває й зараз, оскільки це досить кропітка робота, адже є певні норми та правила, які мають бути узгоджені поетапно перед ліквідацією книги.

Та й наповнення бібліотеки українськими примірниками, на жаль, теж не таке швидке та масове, як цього хотілося. Здебільшого, нові україномовні примірники, наші бібліотеки отримують від Полтавського інституту книги або ж обмінних фондів. А в дитячій бібліотеці – це зазвичай подарунки користувачів.

Ситуація в інших містах

Як писало Суспільне, на кінець вересня 2023, бібліотеки Полтави списали близько 81 тисячі російських книжок. До кінця року планували вилучити ще 11 тисяч.
Завідувачка відділу комплектування та обробки літератури Людмила Снітко тоді розповіла, що літературою українських авторів та українськомовними книжками зарубіжних письменників фонд поповнюється завдяки акції «Подаруй книгу бібліотеці», участі в проєктах та меценатам. Непогано й нам перейняти цю ідею. Хто має бажання – долучайтесь.

Акція «Влупи пушкіним по ру*ні» тривала понад місяць у 12 містах України, зокрема й у Миргороді. Там понад тонну російськомовних книг зібрали та віддали на переробку, а гроші з переробки передали на закупівлю квадрокоптерів для українських військовослужбовців.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...