«Економія бюджетних коштів» – на чотирьох мешканців інтернату придбали 2500 кг кефіру та 110 дезодорантів

Поділитися новиною

Усього кілька тижнів тому, Бахмутський психоневрологічний інтернат, евакуювали на Полтавщину,
на територію Великобудищанської громади. Як повідомляли у минулому році, із пошуком приміщення для розміщення інтернату, допомогла громада.


Будівлю у Веприку, під розміщення закладу передали рішенням сесії в безоплатну оренду.
Для майбутніх мешканців, літніх людей, а також тих, хто має психічні порушення) підготували
150 ліжко-місць. Коштом міжнародних донорів та силами громади провели капітальний ремонт – замінили каналізацію, віконні блоки в кухні, поклали плитку, облаштували кімнати, замінили вікна
і двері на енергозберігаючі, провели ремонт медичної частини.
Наразі, у Веприку вже поселили маломобільних громадян похилого віку з Лиманської, Іллінівської,
Дружківської та Мирноградської територіальних громад, що на Донеччині. Для якнайкомфортнішого їх перебування та безпечного життя там створили всі умови: затишні кімнати, кваліфікований догляд, реабілітаційні програми та соціальну підтримку.

За кілька днів після відкриття інтернату, місцевий активіст Геннадій Луценко (наразі служить в ЗСУ), оприлюднив у соцмережі допис:
«Довго думав, як описати відкриття комунальної установи «Бахмутський психологічний інтернат» у
нашій громаді, адже багатьом це цікаво.
Так от, заклад попередньо розрахований на 150 чоловік, по факту на сьогодні лише чотири, підкреслюю чотири людини перебуває у закладі!
Час покаже скільки їх буде до кінця року, однак я звернув увагу на осіб, які приїхали на його відкриття і тих кого запросили на урочисте відкриття. Так от від рідної Полтавської області, окрім голови громади і депутата обласної ради Суханя нікого не було, а з Донецького краю прибули не тільки директори обласної військової адміністрації, а й заступник голови обласної військової адміністрації. Тобто, на відкриття закладу (з першими чотирма утриманцями) приїхали
найбільше керівництво Донецької області!
Потім я зрозумів чому – заклад вже провів закупівлі на наступні товари і до кінця року тим, хто перебуватиме в ньому до кінця року, потрібно спожити:

  1. Масло солодковершкове 82,5%, ДСТУ 4399 – 675
    кг! (по 168 кг на одного до кінця року);
  2. Азитроміцин 500 мг капс.№3 – 166 упаковок (по
    41 упаковці антибіотика на одного до кінця року);
  3. 1000 кг – йогурту, 2000 кг – ряжанки, 480 кг – сметани, 2500 кг – кефіру.

В країні війна, а тут таке відбувається, більше того, практично у всіх закупівлях перемоги здобули ФОПи з міста Слов’янськ.
Проводити закупівлю до кінця року для не повністю сформованого закладу це, як мінімум «службова недбалість посадових осіб».
Сподіваюсь, ця інформація хоч когось зацікавить із громади і хтось зробить відповідні запити до правоохоронних і контролюючих органів. Але, якщо всім буде байдуже, то по закінченню війни (чи можливо буде демобілізація), я обов’язково спробую дослідити правову природу використання бюджетних коштів цим закладом».

Під час аналізу вказаних закупівель, виявилась ще одна цікава закономірність – практично у всіх закупівлях перемогу отримує одна і та ж особа, якій без різниці чим торгувати (від цвяхів до хліба). До того ж, не важливо, яка вартість продукту, все одно перемога за ним. Наприклад, закупівля хлібобулочних виробів, вартістю 834 100 грн. У тендері брали участь ТОВ «Торговий дім «Київ хліб», яке пропонувало ціну 470 000 грн. Але цю пропозицію відхилили, а договір уклали із ФОП Садиков Казанфар із ціновою пропозицією 834 000 гривень. От тобі і «економія бюджетних коштів».
Серед закупівель, проведених Бахмутським психоневрологічним інтернатом (директор Людмила Костян) для чотирьох пацієнтів, у яких перемогу отримав ФОП Садиков Казанфар або ж, ймовірно, його родич Садиков Руслан Казанфарович:
23 400 грн – парфуми, засоби гігієни: шампунь (80 штук), дезодорант (110 штук), одеколон (100 штук);
49 888,20 грн – миючі засоби: сода кальцинована (400 кілограмів), миючий засіб для посуду (30 кілограмів), засіб для посуду чистячий (38 кілограмів), миючий засіб для унітазу (30 літрів);
50 400 грн – кефір (600 кілограмів);
273 875 грн – овочі, фрукти (лимони свіжі 80 кг, ківі 100 кг, яблука свіжі 2000 кг, апельсини 500 кг, буряк 400 кг, банани 1700 кг, капуста 3200 кг, морква 1200 кг, часник 10 кг, цибуля 1200 кг);
Окрім цього, також у ФОП Олександр Родін, підприємця із Слов’янська, на 466 797,50 грн закупили
(усе сотнями кілограмів) томатну пасту, буряк консервований, горошок зелений консервований, ікру кабачкову, кабачки консервовані, моркву консервовану, огірки консервовані, томати консервовані, щавель консервований, цукрову кукурудзу консервовану, капусту квашену, джем фасований у скляній тарі, ананас консервований (кільцями), персик консервований, сухофрукти.
А у ФОП Галини Бондарцової (м.Слов’янськ) придбали консерви рибні в олії (55 кілограм), шпроти
копчені (70 кілограм), вартістю 49 99 грн.
Проте, найбільше дійсно дивує закупівля ліків, а самеїхня кількість (вартість 99 952,10 грн):
100 упаковок аскорбінової кислоти, 100 упаковок активованого вугілля, 100 упаковок гідазепаму, 90
упаковок ревіту, 150 упаковок флуконазолу.
Найімовірніше, це все розраховано на заявлених 150 мешканців інтернату, яких по-факту усього чотири.
Тим часом, у соціальних мережах користувачі вже назвали ці закупівлі простим відмиванням бюджету і просять Антимонопольний комітет України та органи виконавчої влади, перевіритиїх на законність. Тож, найімовірніше, далі буде.
Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...