Діти потребують захисту

Поділитися новиною

День захисту дітей – одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії у листопаді 1949 року.
Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений 1 червня 1950 року. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила
захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.
В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року і відзначається щорічно, також 1 червня.


До повномасштабного вторгнення рф, в Україні проживало понад 7,5 млн дітей. Усі вони постраждали від російської агресії: комусь довелося покинути межі рідної країни, залишити своїх друзів, звичне місце і звикати до інших реалій, когось росіяни викрали, депортували, а когось вбили…

Статистика війни
Згідно даних Офісу Генпрокурора, станом на 24 травня 2024 року, щонайменше 1895 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних
прокурорів 547 дітей загинули та 1348 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Також, понад 19 500 дітей були примусово депортовані до рф.
Найбільше постраждало дітей у таких областях: Донецькій – 532, Харківській – 374, Херсонській – 152, Дніпропетровській – 139, Київській – 130, Запорізькій 108, Миколаївській – 105.
Але й на Полтавщині не обійшлося без сумної статистики. За інформацією поліції Полтавщини, з 2022 року, внаслідок ворожих обстрілів постраждало 11 дітей.
На жаль, юні українці, вже третій рік поспіль чують вибухи і замість дитячого дозвілля – перебувають в укриттях. Нині навіть самі маленькі знають, що таке ракети, «шахеди», міни, і що під час повітряної тривоги обов’язково потрібно йти до укриття.
Це реалії наших дітей, та це не єдина сумна статистика пов’язана з підростаючим поколінням.

Кримінальна хроніка
Неповнолітні завжди фігурували у справах з кримінальними порушеннями. Та останнім часом, ми все частіше почали натрапляти у мережі на заголовки від ЗМІ з різних регіонів, на кшталт «Спостерігається
зростання кількості потерпілих дітей від
кримінальних правопорушень», «Збільшилася кількість дітей, які постраждали від насильства».
Також, днями, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що наразі в реєстрі осіб,
зниклих безвісти за особливих обставин,
містяться дані про понад 2 тисячі українських дітей.
Також, згідно даних заступника Генерального прокурора, протягом 2023 року, загалом в Україні зареєстровано понад 5,2 тис. кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, потерпілими в яких є діти.

Полтавщина у цифрах
Із початку повномасштабного вторгнення, лише на гарячі лінії ОВА надійшло 51 повідомлення, щодо вчинення насильства пов’язаного з дітьми. Але у більшості випадків постраждалі звертаються до поліції.
Також, у 2024 році, станом на початок травня, правоохоронці отримали 215 заяв про безвісти зниклих дітей. Значну частину з них розшукали протягом доби.
На території області, із січня по квітень, вже 17 дітей причетні до скоєння 15 кримінальних правопорушень. Розпочато 89 кримінальних проваджень, де потерпілими є діти. На профілактичних обліках поліції перебуває 80 дітей.
А ще, з початку року до поліції надійшло 786 звернень про травмування дітей. На жаль, чотири дитини загинули.
Також в медичні заклади для надання допомоги доставлялися 55 дітей з алкогольним отруєнням та 4 дитини в наркотичному сп’янінні.
Правоохоронці зазначають, що основними причинами злочинів щодо дітей є негативні вплив у сім’ї та
проведення неконтрольованого дозвілля, а також доступ до забороненого контенту в інтернеті. Здебільшого, насильство стосовно дітей носить прихований
характер.

Ситуація на Гадяччині невтішна
Із початку 2024, на сайті поліції Полтавщини повідомляли щонайменше про 8 звернень до відділу №1 (м. Гадяч) Миргородського райвідділу поліції, у яких
фігурували діти. Здебільшого це зниклі безвісти неповнолітні – 7 дітей було знайдено впродовж доби (найменшій дитині 5 років). Також зафіксований випадок ДТП, де водій збив 12-річну дівчинку та виявлено тіло 13-річного хлопчика без ознак життя неподалік річки. Це лише офіційні дані, оприлюднені
правоохоронцями, а із власних джерел знаємо також про випадки отруєння дітей алкоголем та втечу неповнолітніх із дому.
Загалом, для Гадяччини, лише за 5 місяців, це зовсім невтішні цифри, а вже за кілька днів розпочинаються літні канікули, тому батькам потрібно максимально приділяти увагу щодо якісного дозвілля дітей, а головне – дбати про їхню безпеку.
А дітям більш старшого віку варто нагадати про правила поведінки на вулицях під час ігор, на водоймах, біля проїзної частини, тощо. Розповідайте змалечку
про небезпеку та про правила поводження у побуті та громадських місцях.

Вітаємо із Днем захисту дітей! Вони не лише радість, найдорожчий скарб, гордість і опора для батьків, а й наша надія та майбутнє.


Анжела Замотаєва.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...