Міфи та правда про батарею смартфона

Поділитися новиною

Міфи та правда про батарею смартфона

Про те, що із часом будь-який акумулятор деградує та втрачає свою початкову ємність, знають усі. Старі автомобільні свинцево-кислотні АКБ можна було відновлювати, але з літій-іонними такий фокус не пройде. А саме такий тип батарей використовується в смартфонах та інших мобільних гаджетах. Якщо смартфон швидко розряджається та дуже повільно заряджається — нічого не зробиш, потрібно купувати нову батарею. 

Але життя акумулятора можна подовжити, якщо дотримуватись рекомендацій виробника. Зазвичай вони детально розписані в інструкції користувача. Щоправда, багато хто ігнорує ці поради, але вірить тим чуткам, які розповсюджуються в інтернеті. 

Про калібрування акумулятора

З моменту появи перших мобільних телефонів еволюціонували всі його компоненти, у тому числі батареї. І досить довго вони справді потребували калібрування. Нинішнє покоління гаджетів не потребує виконання цієї процедури: якщо ви придбали новий смартфон, наприклад, тут: https://www.ctrs.com.ua/smartfony/, вам не потрібно декілька разів розряджати та заряджати його. Це, звичайно, не зовсім міф, але потрібно розуміти, що нині калібрування абсолютно не потрібне.

Зарядка/розрядка

Ще одна розповсюджена чутка полягає в тому, що починати заряджання потрібно, тільки коли в статусному рядку стану батареї рисок уже не залишилось, тобто за повністю розрядженого телефона. Це також неправда. Так потрібно було робити, коли в мобільні гаджети встановлювали нікель-кадмієві батареї. Сучасні літій-іонні не мають так званого ефекту пам’яті, тобто під’єднувати блок живлення можна в будь-який момент часу.

Мало того, допускати повного розрядження Li-ion акумулятора не варто, оскільки в такому випадку він деградує набагато швидше. Вважається, що оптимальним для цього типу елементів живлення є стан зарядження на рівні 50-70%.

Якщо ви не плануєте користуватися смартфоном тривалий час, заряд батареї потрібно довести до оптимального рівня, після чого вийняти її. Щоправда, у сучасних моделях зробити це самотужки важко або навіть неможливо. Але вартість нової батареї в будь-якому випадку буде більшою від вартості послуги зняття в сервісному центрі.

Критерії вибору нового акумулятора

Якщо вам усе ж таки не пощастило, доведеться купувати нову батарею. І у багатьох може виникнути спокуса вибрати пристрій із більшою ємністю, щоб і автономність збільшити, і слугував довше. Але будь-який акумулятор, звісно, не підійде. Шукайте тільки оригінальну батарею, або, якщо хочете трохи зекономити, аналог від перевірених брендів-виробників.

Можливо, для вашої моделі смартфона дійсно можна підібрати батарею зі збільшеною ємністю порівняно з оригінальною, але так буває не завжди. У будь-якому випадку особливо ретельно перевіряйте сумісність акумулятора, інакше строк його життя буде ще коротшим, ніж у попередника.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...