Мігрень і головний біль напруги — чим вони відрізняються та як їх лікують

Поділитися новиною

Головний біль — це патологічний стан, поява якого може бути пов’язана з найрізноманітнішими захворюваннями та змінами в роботі нервової системи. Залежно від виду цефалгії, дискомфорт може сягати різного рівня інтенсивності. У деяких випадках, аби втамувати біль, необхідно навіть викликати швидку, а в інших — достатньо буде препаратів із домашньої аптечки. Такі розбіжності в терапії пов’язані з мультифакторною етіологією захворювання. Наприклад, головний біль, який виникає на фоні застуди, є наслідком інтоксикації організму. Щоб його позбутися, потрібно нормалізувати загальний стан — для цього підходять жарознижувальні. Головний біль напруги пов’язаний зі спазмами, тому для лікування призначають Дротаверин. Сильна виснажлива цефалгія при менінгіті потребує невідкладної допомоги та призначення антибіотиків. Тому діагностика такого стану є дуже важливим етапом. Необхідно оцінити стан людини та знайти конкретну причину, яка спричиняє дискомфорт. Деякі види цефалгії зустрічаються найчастіше (наприклад, головний біль напруги та мігрень), і важливо вміти відрізнити їх між собою.

Як проявляється мігрень

Мігрень — це варіант цефалгії, який найчастіше з’являється в молодих жінок. Для класичного нападу характерні такі ознаки:

  1. Наявність аури. Так звана фаза передвісників може проявлятися відчуттями дезорієнтації, появою кольорових плям перед очима, змінами сприйняття запахів чи смаків. Такі прояви можуть з’явитися за пів години до нападу.
  2. Зрозуміла локалізація. Біль у разі мігрені, як правило, локалізується тільки з одного боку. Він іррадіює в скроню, око, обличчя на ураженому боці.
  3. Характерне завершення нападу. Дуже часто напад сильного болю завершується нудотою та блюванням.

Лікування цієї патології дещо відрізняється від терапії звичайного болю. Можуть бути призначені знеболювальні, але для початку слід змінити спосіб життя й виключити з раціону тригерні продукти (наприклад, кофеїн або будь-які алкогольні напої). З медикаментів також призначаються триптани та протиблювотні, якщо цей симптом стійкий і завдає дискомфорту. Image

Що таке цефалгія напруги

Головний біль напруги — це найбільш розповсюджений варіант болю. Він виникає через:

  1. стреси;
  2. емоційну напругу;
  3. хронічну втому.

Щоб його вилікувати, необхідно нормалізувати емоційний стан, позбутися стресу та зменшити рівень навантаження. У лікуванні використовуються знеболювальні, але медикаментозна підтримка не є основною ланкою терапії.
Обидва типи цефалгії мають лікуватися за призначенням лікаря. Тому, якщо ви часто страждаєте на головний біль, зверніться до спеціаліста та пройдіть діагностику. Постійне вживання знеболювальних не принесе терапевтичного ефекту, але може нашкодити вашому організму.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...