Обговорили укриття та затвердили Програми – цікаве із сесії Гадяцької міськради

Поділитися новиною

На пленарне засідання 49 чергової сесії Гадяцької міської ради, що відбулась 25 квітня, прибуло 15 депутатів із 26 обраних. Розглянули 52 питання порядку денного, з яких 25 питань – земельні.

На початку сесії, міський голова доповів про роботу виконкому, яким у міжсесійний період було прийнято 103 рішення, із них: про забезпечення безкоштовним харчуванням дітей у навчальних закладах громади – 3 рішення; про надання разової грошової допомоги військовослужбовцям (мобілізованим за контрактом) – 2 рішення (11 заявників); про надання грошової допомоги на лікування після поранень під час бойових дій – 9 рішень (по 5 тис. грн); про надання разової грошової допомоги на лікування військовослужбовців – 4 рішення; про надання грошової допомоги дружинам померлих громадян, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи – 36 рішень (по 2 тис. грн); про надання матеріальної допомоги незахищеним верствам населення – 50 рішень; рішення щодо компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна унаслідок ворожого обстрілу рф.
Нагадаємо, 20 грудня 2023 року, уламки ворожого безпілотника впали на житловий будинок у Сарах, постраждалій сім’ї придбали житло за 700 тис. грн.

Зміни до бюджету

Виконання дохідної частини бюджету за перший квартал складає 97,4%, тому внесення змін до дохідної частини лише за рахунок надходження трансфертів до бюджету.
215 тис. 181 грн – збільшується сума доходів, із них:
51 тис. 973 грн – субвенція держбюджету на виконання соцпроекту «Активні парки – локації здорової України»;
81 тис. 35 грн – дотація з обласного бюджету;
77 тис. 487 грн – субвенція Сергіївської громади на утримання об’єктів спільного користування;
4 тис. 686 грн – інша субвенція з місцевого бюджету (харчування у школах).
687 тис. 911 грн – збільшилась видаткова частина, у тому числі:
77 тис. 487 грн – кошти Сергіївської громади на зарплату стоматолога;
81 тис. 35 грн – КП «Гадяч-житло» (відшкодування за енергоносії для ВПО за 2023 рік);
400 тис. грн – ремонт укриття у приміщенні міської ради;
129 тис 389 грн – витрати по освіті (заробітна плата педагогічних працівників інклюзії, харчування у школах, соцпроект «Активні парки – локації здорової України»).
600 тис. грн – перерозподіл коштів із програм інформатизації на заходи безпеки (нагадаємо, ці кошти виділяли на запуск камер відеоспостереження).

Укриття

Під час засідання, міський голова згадав про стан укриття No61040, за адресою Гетьманська 49, призначене для учнів Гадяцького ліцею ім. Олени Пчілки.
Варто нагадати, у минулому номері тижневика ми публікували матеріал щодо цієї захисної споруди, бо, через два місяці після офіційного відкриття, там вже з’явились проблеми: пліснява, вода на підлозі та запах каналізації.
Володимир Нестеренко, пояснив це так:

«Хтось там цілеспрямовано залишає відкриті крани, через що вода не встигає стікати і потрапляє у приміщення укриття. За два місяці, на лічильнику нарахувало вже 75 кубометрів використаної води. Нашої вини там немає, але ми дізнаємось хто це робить, так все це не залишиться».


Чесно кажучи, дивне пояснення, адже не зрозуміло, чому педагогічний колектив чи адміністрація навчального закладу відразу не повідомили балансоутримувача про проблему? І чому дану ситуацію почали обговорювати лише після розголосу у ЗМІ?

Також присутні почули й коментар міського голови і стосовно укриття у приміщенні міської ради, де ремонтні роботи відбувалися ще 11 квітня, а кошти виділені лише під час поточного засідання сесії.

«Це приміщення було у неприглядному вигляді, там потрібно очистити стіни від грибка, провести комунікації. Плануємо фінансування в межах 400 тисяч гривень, а далі будемо дивитись. Так, приходили активісти, не було ще дозволу, але там лише оббили плитку, очистили стіни від грибка, викопали світловий приямок, тепер там сохнуть стіни. Плитку на підлозі теж зняли. Хочемо зробити там найпростіше укриття і також там ще буде два приміщення для архіву міської ради» – каже Володимир Нестеренко.


Та чому взагалі роботи почали проводити без затвердження документації – відповіді так ніхто й не почув. Проте в укритті у Гадяцького ліцею No2 ім. Михайла Драгоманова, про яке ми теж згадували у минулому номері, так ніхто й не починав робити.
Тож висновки робіть самі…

Затвердили нові Програми

Програма створення безбар’єрного простору на території Гадяцької міської територіальної громади на 2024-2027 роки та Програма «Безпечна громада» на 2024-2026 роки.
Завдяки першій Програмі, міська рада зможе у законний спосіб здійснювати фінансування різних потреб, пов’язаних із безперешкодним пересуванням осіб з інвалідністю та інших вразливих груп населення нашої громади.
А що стосується другої – ця Програма дозволить використовувати кошти у сумі 600 тис. грн, які були заплановані у бюджеті громади на заходи у сфері зв’язку, телекомунікації та інформатики (впровадження сучасних технічних засобів систем відеоспостереженні «Безпечний регіон»).
У коментарі міський голова нам розповів, що камери, які вже встановлені на території Гадяцької громади, наразі перебувають на балансі КП «Сервіс», Петрівсько-Роменської сільської ради і передати у користування нашій громаді їх неможливо, оскільки вони були власністю Гадяцької районної ради.

«Найкращий варіант – передати субвенцію 600 тисяч гривень Петрівсько-Роменській громаді і хай там розбираються, це був би найпростіший варіант, оскільки виходить, що ці камери не наші й інтернет, що до них проведений – теж не наш», – зазначив мер.

Нагадаємо, після остаточного створення громад, Гадяцька міська рада відмовилася від співфінансування обслуговування даної системи відеоспостереження. Міський голова на одній із сесій у 2020 році пояснив своє рішення тим, що ціна за вказані послуги – надто завищена. Відповідно, із грудня 2020 року усі 139 відео камер, які знаходились на території колишнього Гадяцького району, були повністю відімкнені. Тоді ж мер заявив, що Гадяцька громада придбає та встановить власні камери, кращої якості. Але не сталося, як гадалося…

Із цікавого: депутати затвердили рішення про надання матеріальної допомоги військовослужбовцям на лікування після поранень чи захворювань під час військової служби, яка відтепер буде надаватися не одноразово, а при кожному зверненні.
У ході сесії, обговорили і стан паркану, навколо Гадяцької центральної лікарні, на що директор медзакладу Олександр Шаповал та мер повідомили – проект зроблений, пройшов експертизу і вже придбані 120 метрів секцій.
Також у межах Програми з благоустрою, були перенесені кошти у сумі 60 тис. грн, з пункту «придбання обладнання та інвентаря» на «адміністративно-господарські санкції». Депутати поцікавились, про які саме «санкції» йшла мова. Як виявилось, це штраф, який має сплатити КП «Добробут» Гадяцької міської ради (Біленченківський старостинський округ), оскільки на підприємстві не працюють особи з інвалідністю.
Відповідно до ст. 19 Закону No 875 для підприємств, установ, організацій встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників. Тобто, якщо в установі працює від 8 до 25 осіб – 1 робоче місце передбачене для особи з інвалідністю. Як повідомив директора підприємтва Андрій Тур, на даний у штаті 10 осіб й усі посади вже зайняті, особи з інвалідністю не виявляли бажання працювати на підприємстві, та й взагалі про цю вимогу він не знав до цього часу.

Повний запис прямого включення ви можете передивитись на нашому Ютуб-каналі.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...