Виплати військовим. Скільки доплачує місцева влада

Поділитися новиною

Мобілізаційна кампанія кінця минулого – початку нинішнього року йде з великими труднощами. Із цієї причини як держава, так і органи місцевого самоврядування намагаються, крім примусу, розробити методи стимулювання для новобранців, які поповнюють лави Збройних сил України.


Одноразова грошова допомога мобілізованим є виключно ініціативою місцевих органів самоврядування та не регулюється на державному рівні. Єдиних критеріїв та регламентованих розмірів виплат для мобілізованих не існує, — все вирішують органи місцевого самоврядування.
У той же час, не усі військовослужбовці слідкують за повідомленнями органів місцевого самоврядування про існування грошової виплати, або ж просто не мають часу розбиратися у тому, яку суму і за що вони можуть отримати. Тому ми зібрали інформацію про те, скільки (із якою періодичністю) доплачує місцева влада захисникам.

Є допомога одноразова і щорічна

«Чоловік із початку повномасштабного вторгнення воює. Одразу про виплати від міської ради не задумувались. А у минулому році інформація про це набула розголосу і ми подали заяву на отримання допомоги. У Гадячі дають 5 тисяч гривень.
Тепер не зрозуміло, чи подавати документи повторно, чи виплату цього року нарахують автоматично?» – із таким питанням звернулась до редакції дружина військовослужбовця ЗСУ.


У свою чергу, за роз’ясненням ми звернулись до Лесі Ільїної, начальника Відділу соціального захисту населення Гадяцької міської ради. Як пояснила вона, грошова допомога мобілізованим надається на підставі заяви та зібраного пакету документів. Проте, потрібно враховувати той факт, що програма «Турбота», затверджена міською радою, надає можливість отримати ОДНОРАЗОВУ матеріальну допомогу. Це значить, що кожен із числа осіб, які підпадають під дію цієї програми – учасники АТО/ООС, мобілізовані захисники та захисниці України, особи, які отримали поранення, каліцтва, контузії, захворювання (рідні захисників, які загинули), члени Гадяцької добровольчої сотні, які залучені до виконання бойових розпоряджень з тероборони – отримують по 5 тис. грн лише один раз.
Проте, окрім цього, у Гадяцькій громаді діє ряд безкоштовних послуг для ветеранів:
за рахунок коштів бюджету військовослужбовець або, у деяких випадках, член його сім’ї (дружина чи чоловік, їхні діти) можуть скористатися безкоштовною путівкою на реабілітацію;
на підставі поданої заяви військовослужбовець чи члени його родини можуть безкоштовно скористатися послугами з дозвілля – спортивні, тренажерні зали та секції, басейн;
ветеран війни може пройти безкоштовне навчання, або отримати допомогу в започаткуванні власної справи;
програма забезпечує взяття на квартирний облік ветеранів, які потребують поліпшення житлових умов з наявного вільного житлового фонду; або ж тимчасово забезпечує соціальним житлом (ліжко-місцем чи кімнатою у гуртожитку) у разі наявності гострої необхідності забезпечення житловою площею та відсутністю можливості самостійного, у тому числі , фінансового вирішення житлового питання, здійснюється на безоплатній основі.

Також, у рамках програми «Турбота» надається матеріальна допомога на підготовку до опалювального періоду у розмірі 2000 гривень. До речі, якщо раніше виплата надавалась на родину, то тепер щорічна грошова допомога надається на кожного учасника бойових дій із однієї родини (це загальне нововведення).

У Великих Будищах у комплексній програмі соціального захисту та підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України громади на 2024–2025 вказано, що:
одноразова матеріальна допомога надається мобілізованим військовослужбовцям складає 6 тис. грн;
матеріальна допомога військовослужбовцям, в тому числі військовослужбовцям з числа внутрішньо-переміщених осіб, у разі поранення (контузії, каліцтва, травми) становить 10 тис. грн.;
одноразова щорічна матеріальна допомога громадянам до Дня Захисника і Захисниці України (1 жовтня) становить 2 тис. грн.;
матеріальної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України надається одному з членів родини один раз на рік та складає 5 тис. грн.

Із бюджету Петрівсько-Роменської громади виплачують 3000 гривень разової грошової допомоги для вирішення соціально-побутових питань, громадянам які зареєстровані на території та мобілізовані відповідно до указу Президента України після повномасштабного вторгнення російської федерації 24 лютого 2022 року до Збройних Сил України.

Лютенська сільська рада затвердила Програму надання грошової допомоги жителям громади на 2022-2024 роки, відповідно до якої сім’ям мобілізованих громадян з початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, зареєстрованим на території Лютенської сільської ради, у рамках якої виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 5000 гривень.

Проте, першість серед виплат, тримає Сергіївська громада. На засіданні сесії 26 січня 2024 року виділили 6 242 000 гривень на «Комплексну програму підтримки ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України, мешканців Сергіївської сільської територіальної громади на 2023- 2025 роки», якою передбачили кошти на:
одноразову матеріальну допомогу мобілізованим ЗСУ – 50 000 грн;
санаторно-курортне оздоровлення, матеріальну допомогу сім’ям безвісти зниклих Захисників і Захисниць України – 50 000 грн на сім’ю;
матеріальну допомогу для поховання загиблого (померлого) Захисника і Захисниці України – 50 000 грн;
матеріальну допомогу членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 50 000 грн;
одноразову грошову допомогу пораненим учасникам бойових дій (легкого ступеня – 15 000 грн, середнього ступеня – 30 000 грн., важкого ступеня – 50 000 грн.),
одноразову допомогу на лікування мобілізованих в разі перебування на лікуванні більше 6 місяців – 15 000 грн.
Стосовно виплат у Краснолуцькій громаді з’ясувати не вдалося – інформація на сайті відсутня.

Як допомагають у інших містах?
Серед обласних центрів лідером щодо розміру такої виплати є Львів – там вона становить 50 тисяч гривень. Однак таку суму отримають лише ті, хто добровільно підпише контракт з військовими частинами Десантно-штурмових військ та морською піхотою.
Крім того, у Львові існує «Комплексна програма соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської міської територіальної громади», згідно з якою мобілізовані до лав ЗСУ з 2019 року отримують по 25 тисяч гривень одноразової допомоги. Так що можна зазначити, що місто Лева є флагманом у цьому питанні.
Крім того, відомо, що у Бориславі на Львівщині також існує програма, згідно з якою ті, хто підписав контракт із ЗСУ, з 1 січня 2024 року отримуватимуть по 20 тисяч гривень. Минулого року вона становила 10 тисяч.

У Києві всі мобілізовані отримають по 30 тисяч гривень із міського бюджету. Для цього у ньому заплановано 50 мільйонів гривень. Ці виплати стосуються всіх, хто мобілізувався від 1 грудня 2023 року.
Важливо, що місто не просто виділило кошти, а й спільно з ТЦК та СП розробило механізм, за яким ці гроші мобілізовані отримають без додаткової біганини – відразу після зарахування їх до військових частин сума у 30 тисяч гривень надійде на рахунок військовослужбовця. Нещодавно у КМДА завили, що, крім мобілізованих, ці виплати також отримають ті, хто підписав контракт із ЗСУ на добровільній основі.
В Одесі мобілізованим також не доведеться додатково звертатися до міської ради – тут механізм виплати теж є автоматичним. Однак сума грошової допомоги дещо менша, ніж у Києві, і становить 20 тисяч гривень. Місто розраховує, що мобілізованих у 2024 році буде одна тисяча, тому заклало у бюджет на ці витрати 20 мільйонів гривень. Одеса, так само як і столиця, вирішила платити всім – і мобілізованим, і контрактникам.
У Чернігові мобілізовані отримають по 15 тисяч гривень. Про це повідомив виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако: «Попри обмежені фінансові можливості після вилучення 960 млн ПДФО, вважаю підтримку армії обов’язком громади».
У Полтаві також вирішили доплачувати своїм жителям, яких мобілізували до лав ЗСУ. Полтавчани отримуватимуть по 10 тисяч гривень, однак за цими грошима вже доведеться звертатися до органів соціального захисту населення з відповідними заявами.
Крім самого обласного центру, на Полтавщині як мінімум ще одна громада (окрім Сергіївської), вирішили платити своїм мобілізованим землякам по 50 тисяч гривень одноразової допомоги – це Сенчанська (Миргородський район).

Що стосується Харківської області, то наразі, наскільки вдалося з’ясувати, виплати мобілізованим передбачені лише у Богодухівській громаді. Тут їх розмір такий самий, як і у Львові та у двох громадах сусідньої Полтавщини – 50 тисяч гривень. Стосуються вони всіх мобілізованих, включно із внутрішньо переміщеними особами, які зареєстровані у Богодухівській громаді.

Щодо інших міст, то у багатьох з них наразі тривають дискусії щодо можливості виплат мобілізованим мешканцям та внесення змін до місцевих бюджетів. Також відомо, що виплати своїм землякам у тій чи іншій формі здійснюють громади низки районів і невеликих міст. Однак масовим це явище, на жаль, не стало.
Будемо сподіватися на зміни на краще, оскільки для бюджету навіть невеликого міста додаткове навантаження у кілька мільйонів гривень не є аж надто критичним. Зрештою, про це свідчить приклад хоча б Богодухівської громади.

Якщо ж говорити про те, чи стануть такі виплати додатковим стимулом для людей, що підлягають мобілізації, то, на це розраховувати особливо не варто. Однак вони свідчать про ставлення влади відповідного населеного пункту до своїх мешканців, який би розмір доплати не був.
Тут важливіше не сума, а сам факт того, що про мобілізованого хтось пам’ятає у владі. Тому не варто применшувати важливість таких рішень місцевих рад, адже морально-психологічні фактори на війні часто куди важливіші за матеріальні чинники.
Підготувала О.Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...