Скільки коштів три громади Гадяччини витратять на послуги з правової допомоги

Поділитися новиною

Від початку 2024 року виконавчі органи сільських та селищних рад Полтавщини почали один за одним замовляти адвокатські послуги та послуги з професійної правової допомоги, які, на їхню думку, будуть необхідні впродовж поточного року. Про це інформує центр журналістських розслідувань МедіаДоказ.

Тендери

За інформацією на сайті закупівель Prozorrо, більшість з цих угод уклали з одним приватним адвокатським бюро – АБ “Бориса Семенка”. У 2024 році бюро отримало 18 таких замовлень на загальну суму 1,9 млн. грн.

Договори на послуги з професійної правової допомоги та адвоката, які надаватимуть протягом 2024 року, зокрема уклали:

  • виконавчий комітет Сергіївської сільської ради (99 тис. 960 грн);
  • виконавчий комітет Краснолуцької сільської ради (72 тис.грн);
  • виконавчий комітет Лютенської сільської ради (144 тис.грн);

Що відомо про виконавця?

Адвокатське бюро “Бориса Семенка”, згідно з інформацією на аналітичному порталі youcontrol, зареєстроване три роки тому в місті Києві зі статутним капіталом 100 тисяч гривень. Головна спеціалізація – діяльність у сфері права. Також бюро займається діяльністю у сфері бухгалтерського обліку та аудиту і консультуванні з питань оподаткування. 

У системі також вказані фактори ризику співпраці з ним, а саме: керівництво у своїй фінансовій звітності подало дохід, який на 100% менший від отриманих публічних коштів. Це можна розуміти так, що або ця фінансова звітність не була подана взагалі, або керівництво не відобразило в ній дохід, при цьому у відкритих джерелах була інформація про надходження на рахунок публічних коштів у сумі 708 тис. 400 грн.

За три роки свого існування адвокатське бюро отримало замовлень на суму понад 4,5 млн грн, з яких завершено на 574 тис. 300 грн. Усі угоди були укладені напряму, без торгів і конкуренції. 

У 2022 році бюро отримало тендерів на суму майже 939 тис. грн, у 2023 – на 1,3 млн грн, у цьому році – на понад 2 млн грн. Про це йдеться на сайті opendatabot.

Також відомо, що у 2022 році Адвокатське Бюро “Бориса Семенка” захищало інтереси Гадяцької міської лікарні у кримінальній справі за статтею про привласнення та розтрату майна через зловживання службовим становищем. Під час досудового розслідування з’явилася інформація про привласнення бюджетних коштів, призначених на капітальний ремонт приймального відділення медичного закладу, службовими особами КНП “Гадяцька центральна лікарня” спільно з представниками фірми-підрядника ТОВ “КВА”. 

Задля перевірки даного факту, суд задовольнив ухвалу про доступ до оригіналів бухгалтерської документації, які були у володінні АБ ”Бориса Семенка”. Але отримати оригінали не вийшло. Представник адвокатського бюро повідомив, що вказані документи зберігалися в портфелі, який викрали разом з ноутбуком з квартири.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...