Президент Зеленський провів пресконференцію про плани на 2024 рік: головне

Поділитися новиною

Президент Володимир Зеленський провів пресконференцію у межах форуму «Україна. Рік 2024». Зібрали найголовніше з його заяв.

Про можливе залучення росії до саміту миру

Що стосується саміту: ми вважаємо правильно посилюватися на полі бою. Також правильно посилюватися дипломатично. Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру країн, які сьогодні не тут та не на війні. Ініціатива може йти тільки від України.

[Формула миру] була започаткована на G20 в Індонезії і сьогодні ми підійшли до моменту першого інавгураційного саміту. Він буде навесні у Швейцарії. Нам не можна втратити цю дипломатичну ініціативу. Другий саміт: ми хотіли, щоб він був може і не на європейському континенті.

На першому саміті буде розроблений технічний план. А потім країни будуть розбиратися з кожною з криз, які принесла ця війна. Підготують документ на прикладі «зернової ініціативи».

***

Документ буде справедливий. Це не значить, що росія прийме його. Ніхто не може гарантувати, хто там буде [з боку росії]. У будь-якому випадку документ буде представлений перемовниками російській стороні і ми будемо готові до другого саміту, до відповідних дипломатичних кроків щодо справедливого миру і завершення війни.

***

Дуже не хочу, щоб після виборів у різних країнах світу з’явилася своя ініціатива від недемократичних країн, яка б не співпадала з інтересами України, яка перебуває у війні.

Чи вже час говорити з путіним?

А можна говорити з глухою людиною? Чи з людиною, яка вбиває своїх опонентів?

***

Ми запропонуємо майданчик, на якому він може погодитися, що програв війну.

Чи Україна програє у війні?

Я впевнений, що ні. Найважче було 24-го 2022 року. У нас немає цієї альтернативи — не перемогти. Програємо — нас не буде. Нам точно не підходить такий фінал. Від партнерів залежить — якщо ми будемо сильні зброєю, ми переможемо.

***

путін бачить себе до 2030 року, а ми би хотіли з ним закінчити раніше.

Про комунікацію

Війна змінює країну, робить людей жорсткішими. Я не виключення. Моя комунікація залежить не від тону, який я собі сфантазував, а від того, що є всередині мене та всередині суспільства. Я є невід’ємною частиною громадян України. Я намагаюся максимально говорити людям, що відбувається. Я говорю людям правду, і для мене це важливо.

Про далекобійну зброю

Щодо ATACMS — це 300 кілометрів, розумієте, для чого це потрібно. Я перебуваю у позитиві щодо нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї.

Про Францію

Підписаний договір про гарантії безпеки — я дуже задоволений цим. Думаю, будуть ще деякі деталі, про які ми домовимося. Але я хотів би, щоб вони йшли від Макрона. Ви знаєте, що ми очікуємо приїзду Макрона в Україну, це буде скоро. Думаю, з’являться важливі нові деталі щодо підтримки України.

***

Якщо казати про артилерію — Макрон знає, що ми вдячні за «цезарі», вони добре працюють. Зробили артилерійську коаліцію і ми очікуємо кілька десятків систем від наших партнерів та від французької сторони.

Чи є ще надія на Конгрес США? 

Надія на Конгрес є. Я впевнений, що буде позитив. Інакше не розумію, у якому ми світі починаємо жити. Вони знають, що необхідна їх підтримка упродовж місяця. Я зустрічався із сенаторами з обох партій, усі сигнали у різних форматах знає президент, влада й опозиція. Нам потрібно більше ППО — це наш запит, вони про це знають. 

У будь-якому випадку ці гроші залишаються в більшості у США та в тих компаніях, які є виробниками відповідної зброї, яка нам потрібна.

Польсько-українське питання

У нас з Туском робочі відносини. Була зустріч із Дудою. Я не просто так кажу вам усі прізвища. Зараз ви зможете скласти для себе відповідь. Також зустрічалися з Урсулою фон дер Ляєн.

З квітня 2023 року я кажу, що це політичне питання. Дехто з українського суспільства і деякі медіа критикували мене за таку риторику. Я був абсолютно правий. Я казав, що будь-яка команда, яка прийде до влади у Польщі, не змінить цей політичний вектор. Цей політичний відповідає внутрішньопольській боротьбі у суспільстві.

Ми вдячні польському суспільству, яке з самого початку — з українцями, і це факт. Не хотілося б, щоб між нашими суспільствами був кордон. Я в це не вірю. Люди там розумні, вони розберуться. Так само як і наші люди розібралися, в чому справа. Використовувати Україну як тиск на європейські інституції просто несправедливо.

Чи готова Україна далі втрачати території, поки продовжує чекати на надходження зброї?

Тиск росіян на Харківському напрямку, де Купʼянськ, достатньо сильний. Інтенсивність застосування артилерії з боку росіян становила 1 до 12. Це було до кінця 2023 року та на початку цього. Зараз у нас 1 до 6.6. Це зменшення їх переваги у кількості, але вона суттєва. 

Нам треба прийти до тих моментів, коли у нас були контрнаступальні дії, де ми йшли 1 до 1,5, 1 до 3. Тоді ми зможемо відтіснити росіян. Поки не буде такої кількості, ми зможемо стояти, або будемо втрачати — 100 метрів, 50 метрів. На жаль. Все це для нас важливо, але стратегічно важливіше — не втратити людей.

Про американську допомогу

Коли ми говоримо про американську допомогу, ми повинні зрозуміти, що це не питання фінансового резерву, що це зброя. У більшості усі ці гроші (у законопроєкті) — це зброя. Ви розумієте, який буде результат. Ми будемо послабленні на полі бою. І тут я не можу сказати, що буде. У нас є зброя, яка є. Ми будемо шукати нові можливості. Купувати зброю, брати додаткові кредити, тиснути на партнерів.

***

Це питання конкретних пакетів зброї. Наприклад, 1,5 мільярда коштує система Patriot, але ви її не купите без США. Тому, коли ми говоримо: а є альтернатива США? Гроші ми знайдемо, ми не знайдемо таку кількість зброї.

Про закон щодо мобілізації

Три тисячі поправок — нехай депутати працюють і потім відповідають країні, що буде далі.

Про втрати Україні на війні

31 тисяча українських військових загинула у цій війні. Не 300 тисяч, не 150 тисяч, як там бреше путін зі своїм брехливим колом. росіян загинуло 180 тисяч. Не знаю, скільки безвісти зниклих у них. Знаю, що до 500 [тисяч] у сумі з пораненими. Скільки у нас поранених, я не скажу, бо росія знатиме скільки у нас людей на полі бою.

Про Велику Британію

Велика Британія нам надавала Storm Shadow. І ми їх застосовували у великій кількості.

***

Зустрічався з прем’єром, командою, опозицією, коли був у парламенті. Я сказав би, що маю добрі відносини [з владою Великою Британії]

Ризики незапрошення України у НАТО

Запрошення залежить наразі від США та Німеччини. Я не бачу ризиків у запрошення України у НАТО. Або я щось не знаю.

Про розмову з путіним у Парижі у 2019 році

У нас була довга бесіда у різних тональностях. Я йому говорив, що Мінські угоди не спрацюють, бо сама тематика відведення військ вздовж лінії зіткнення не працює. Я йому пояснював конкретними цифрами. У мене вже був досвід, я вже проїхав контактну лінію. Я йому показував: подивись загальні цифри, за яким час ми відвели. Я йому показав, що ми будемо 20 років відводити й значить 20 років будемо у стані замороженого конфлікту. Ось про що ми говорили. 

Друге питання — історія по газу та суд, який ми виграли. Ви знаєте, як на ці рішення вони реагують, на виграні процеси. Там було акцентування, що вони все ж передадуть гроші. І третє питання — щодо обміну. Тоді ми поміняли понад 100 людей. 

Він постійно порушував питання припинення вогню. Але як ви знаєте, як це може спрацювати, ми з вами потім вже побачили.

***

Здається, все це було в іншому житті і по-іншому зовсім. Я не дуже добре пам’ятаю всі деталі. Пам’ятаю, дуже довго все це було.

Про ракети TAURUS від Німеччини

Канцлер Німеччини проявив лідерство у Європі, у нього найпотужніший договір з нами і серйозна підтримка. Для нас дуже важлива ця зброя. Скажу так: США, а потім Німеччина. І так в усьому завжди. Я не про те, що канцлер залежить від президента США. А про те, що порядок дій щодо рішення тих чи інших видів зброї завжди був такий.

Чи бояться західні партнери повної поразки росії?

Найперше, не питайте хто саме [боїться], але вони бояться.

Чи говорили про постачання винищувачів Mirage від Франції?

Так, ми говорили про літаки.

На що Україна може розраховувати у війні на виснаження?

Потрібно дипломатично працювати, щоб ніхто із партнерів не зійшов з дистанції. Це залежить не лише від нас, а від суспільств тих країн. На жаль, маю констатувати, що це залежить від виборчих процесів. Якщо соціум підтримує твою допомогу Україні, то тобі будуть допомагати. Якщо ні — то ти або не будеш [допомагати], або будеш втрачати підтримку суспільства. Тут найбільш сміливі борються навіть зі суспільною думкою, щоб допомагати Україні.

***

Дуже мало тих, хто втрачав свої посади керівників держави заради підтримки України. Через те, що йшов проти суспільної думки. Багато лідерів змінювали суспільну думку, особливо в тих, державах, де довгі роки була інформаційна присутність росії. Вони змінювали, ламали і дійсно розповідали правду суспільствам. На дистанції може хтось зійти, але може хтось і прийти. Ми працюємо над підтримкою інших континентів.

Про альтернативну зброю

Альтернатива — це дрони, наше внутрішнє виробництво. Воно дуже непогане, це факт. Як і казав, ми отримаємо мільйон з плюсом дронів. Деякі дрони працюють як артилерійські снаряди і можуть навіть бути дешевше.

***

Гроші також можуть допомогти. Є країни, про які ми вголос не говоримо. А там суто комерційний інтерес — все одно, що там з нами буде. Є гроші — є відповідна кількість снарядів. Ми їх не засуджуємо, а боремося за кожен снаряд.

Є держави, дуже вдячний [нордичним країнам] особливо, у яких немає, але вони закуповують. Не запитуємо їх через наші особливі стосунки, де вони все це беруть. Беруть, молодці.

Чи планується зустріч з Ердоганом?

Найближчим часом у мене немає зустрічі з Ердоганом. Ми на різних рівнях зустрічаємося. Туреччина, ОАЕ, Катар, Саудівська Аравія — країни, з якими ми працюємо щодо списків обміну включно з кримськими татарами.

Чи піднімете слухавку, якщо сьогодні вночі подзвонить путін?

У нього ж не має мобілки, які він мені подзвонить? А я з телеграфом 1917 року вже не працюю. Він мені не подзвонить, він не хоче закінчувати цю війну. Для нього гроші — номер 1. Я вважаю, його слабке місце — суспільна думка та гроші. Якщо всі гроші без всяких умов передадуть Україні, я думаю, це сильно його послабить.

Про заяви щодо «нелегітимності» Зеленського

Це не думка західних партнерів, це наратив рф. Відповідні документи всі розвідки «Великої сімки» мають. Всі проти цього. Мало того, дехто з них мені говорить прізвища у нас всередині, хто підіймає цей наратив. Погана ідея. Я до цього ставлюся як до зрадницької позиції до України.

У документах є навіть суми грошей для інституцій, які ці питання підіймають.

Про діалог з росіянами

А про що мені з ними говорити? У них був один опозиційний політик у тюрмі, вони його вбили кремлем. Де їхня відповідь?

Які нові країни можуть додатися до списку друзів України?

Ми були б щасливі, якби Азербайджан підтримував нас у формулі миру. Ми говорили з президентом. Друге, ми говоримо про Глобальний Південь — для нас дуже важливо мати їх на борту формули миру. Є держави, які досі балансують та вагаються — у Латинській Америці, Африці. Ми працюємо над тим, щоб вони обрали сторону миру.

Не все йде по плану України?

Не все йде по плану, бо не все залежить від нас, деякі речі залежать від партнерів. Є затягування певних процесів. Головне — мати план, і цей план є. Чим менше людей буде знати плани української армії, тим швидше буде перемога.

***

Наші контрнаступальні дії восени минулого року були на столі кремля до того, як вони почалися.

Нова угода про зерно

Ми за розширення коридорів, але не шукаємо альтернативу тому, що зараз працює. Ердоган може допомогти з Миколаєвом, ми розмовляли, щоб відкрити море. Туреччина обговорювала з генсеком ООН можливості вільного мореплавства у Чорному морі. Ми готові до такої розмови.

Це найслабші часи України за період великої війни? 

Я не вважаю, що це найслабший момент. Все-таки шокуючий момент був 2 роки тому 24 лютого. Зараз момент найскладніший для нашої єдності. Якщо ми розвалимось всі — ззовні з партнерами і, не дай боже, всередині — тоді це буде найслабший момент. Поки що цього не сталося. 

***

Зараз ми бачимо наслідки, коли ми послабились кількістю зброї. Суспільство у більшості не бачило наступу росіян, тому що стояли міцно. Так, послабився пакет — послабились трохи на полі бою. 

***

Від цього року, думаю, буде залежати формат закінчення війни. Можливо, помиляюсь.

Про кадрові зміни

[Посли у Велику Британію та Чехію] будуть призначені, коли будуть потужні люди на ці посади. Це не погіршує відносин з країнами.

***

Перезавантаження залежить від деяких речей. У нас є ця розмова з прем’єр-міністром і вона базується виключно на дефіциті грошей. Якщо дефіцит буде продовжуватися — ми будемо робити все, щоб інфраструктура управління держави — це не тільки про Кабмін — зменшувалася. Є такий формат, ми до нього підготовлені.

***

Так само в армії: ми чекаємо на аудит, який має провести Міноборони і головком разом з Генштабом. Там також будуть відповіді на ці питання.

Про розсипане зерно на кордоні з Польщею

Не розумію для чого. Історія, щоб щось підняти і показувати в медіа. Особливо неприємно, що в медіа росії. Ми граємо на їхній стороні цими фактами. Це неправильно.

***

Ми робимо все, щоб не заблокувати наші відносини. У кожному суспільстві є «гарячі голови». Але з нашого боку, щоб росія не хотіла, польські товари їдуть. Вважаю, це питання має дуже швидко вирішувати новий уряд [Польщі]. Достатньо можливостей, було б бажання.

Про швидкість постачання зброї

Розчарований. Втрата часу — втрата людей. Довга війна — більше жертв. Чим довше війна — тим більше країн, які починають вагатися. Час не грає на користь всіх.

***

Війна технологічна. Дуже чекаєш якусь броньовану техніку, коли вона приходить — люди воюють вже дронами. Довго чекаєш далекобійну зброю, коли вона приходить — люди воюють вже іншими засобами.

Про аудит Міноборони

Зараз главком проводить аудит. Він хоче буди у кожному місці, бригаді, відповідному напрямку, щоб розуміти та зробити висновки. Що саме — перш за все питання резервів та ротацій. Резерви не були підготовлені нормально. Це факт, ми повинні визнавати свої слабкі місця, щоб їх виправити.

Резерви, тероборони, що там відбувається у ДФТГ, що в кабінетах, хто там перебуває, чому там, скільки людей було мобілізовано, який відсоток з них був на фронті — в цілому картина повинна бути, аудит після двох років.

***

У нас був «кулак» для контрнаступу. До сьогодні з того пакету чотири бригади «голі». Чотири бригади без техніки, про яку було домовлено, підписано, тиснули руки… Не доїхало.

Про новий контрнаступ

Є план, план чіткий. Деталі не можу сказати, не маю права. План пов’язаний зі зміною керівництва. Планів буде готуватися кілька через витік інформації. А чого я когось міняю — це наш внутрішній момент.

Про список пропагандистів

Ми підготуємо список російських пропагандистів. Ми хочемо представити великий документ на рівні ЄС. Ідеться про пропагандистів та компанії, які мають зв’язки з росіянами.

Про стеження за журналістами Bihus.info

Керівництво в СБУ відповідного напрямку, ДЗНД, ця людина, керівник, не зважаючи, чи знала про це людина, чи ні, не хочу розбиратись, вже розбираються самі правоохоронці. Цю людину було звільнено. Голова СБУ Малюк навіть сказав, що розформує цей відділ. Це його справи.

Мені все одно, хто замовник. Звільнено людину цю. А далі слідство розбереться, хто це робив, якщо це було замовлення.  

Про лінії оборони

Зараз за це відповідатиме головком, після аудиту побачимо слабкі місця. На Куп’янському напрямку в нас все було зроблено на високому рівні. Це береться за приклад для інших напрямків.

Про «Придністров’я»

Молдова до нас з будь-якими запитами [про військову допомогу] не зверталася. Я не впевнений, що «придністровці» на це (приєднання до росії) підуть.

Про блогерів, які протистоять мобілізації

Складно боротися із сучасними технологіями, складно у гібридній війні боротися проти ресурсу росії, коли деякі представники нашої громадськості не розуміють, як працюють Telegram і ТіkТоk, як працює росія з цими носіями. Треба показувати правду. Важливо, щоб говорили ті, хто був на фронті.

Чи можливо мобілізувати ще 500 тисяч?

Мобілізація зараз триває. Законопроєкт про мобілізацію — це не реформа, це додаткові норми до закону. Якщо потрібен аудит, щоб знати, скільки додатково людей треба мобілізувати, то треба дочекатися цього. Дуже важливо подивитися, скільки мобілізованих людей не були на фронті. З цим потрібно навести порядок.

Про зброю росіян з КНДР

Вони передавали і будуть передавати. Вони не будуть передавати, думаю, більше того об’єму, про який нам відомо. Ми знаємо, в принципі їхній загальний об’єм артилерії. Розуміємо, скільки їм передали. Десь 1,5 мільйона вирішили передавати. Це була загальна сума артилерійських снарядів. Скільки ракет — невідомо.

Чи можуть застосовувати армії партнерів в Україні?

Ми не ведемо перемовини з нашими партнерами про застосування їхніх армій на території України. Якщо Україна буде в НАТО — для нас це найпотужніші безпекові гарантії — то, думаю, будемо використовувати 5-ту статтю.

Що буде через рік, якщо нинішня ситуація продовжиться?

Нам буде складно у найближчі місяці, тому що є колихання у США, яке має вплив на деякі держави. Буде складно у березні-квітні — ми будемо проходити період різних хвиль — і політичних, і фінансових.

росія готуватиме наступальні дії на початку літа або в кінці травня, якщо зможуть. Ми будемо готуватися до їхнього бою. Їхній бій, який почався з 8 жовтня, не приніс ніякого результату.

Переломним моментом стануть вибори президента США і ми будемо розуміти, що відбудеться після цього. Як може виглядати цей рік — залежить від багатьох речей

LIVE OFFLINE
track image
Loading...