Колектор у Гадячі потребує ремонту

Поділитися новиною

У нашому місті проблем вистачає – дороги, сміття, освітлення, безпритульні тварини, укриття… Список можна продовжувати, але цього разу мова піде про каналізаційний колектор, який систематично ремонтують майже з моменту його створення, але від цього ситуація не покращується.

Кожен місцевий мешканець знає про «гадяцьке море», що утворюється на площі Миру (Великий круг) після злив, траплялися пориви труб та навіть обвали.

Ми вирішили згадати, скільки ж разів ремонтували колектор за останні 10 років. Згідно архівних даних сайту «БМ», перший допис датується 2014 роком. Тоді київська фірма «Відновлення інженерних систем» мала ремонтувати наш колектор, оскільки до цього, біля Укрпошти сталася аварія. Міська рада виділила 38 тисяч гривень на прочистку 200 метрів каналізації. Але ремонт по факту не відбувся. Робота виявилась важкою у технічному плані, оскільки під час хаотичної забудови гаражів на деяких ділянках, були порушені усі технічні норми та правила, і знайти причину непрохідності виявилось не можливим. Єдиним рішенням тоді була заміна ливнєвої труби.

Після цього, міськрада майже щороку виділяла кошти на капремонти. У 2016 році, згідно тендеру, на реконструкцію самопливного каналізаційного колектора по вул. Полтавській виділили 343 тис. 56 грн. Замовник – ВУЖКГ, переможець – ПП «Будівельник».

У 2017 році теж виконували роботи з реконструкції колектора по вул. Шевченка.

Щодо 2018-го – сталася аварія на центральному колекторі по вулиці Полтавська (повністю вийшла з ладу каналізаційна труба діаметром 630 мм, що прокладена на глибині понад 5 м), у звʼязку з чим в місті було припинено водопостачання. У тому ж році, згідно звіту міського голови, ВУЖКГ використало на капремонт каналізаційного колектора 236 тис. грн бюджетних коштів.

У 2021 році, з метою вирішення проблемного питання відведення води, що утворюється під час зливових дощів по вулиці Гетьманській – на ремонт колектору виділили 1 мільйон 264 тисячі 405 грн, половина з яких – кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Восени того ж року, комунальники розпочали роботи, до гаражного кооперативу по вул. Гетьманській замінили труби. Після цього, деякий час, вода після опадів не збиралась, та все ж без проблем не обійшлось. Внаслідок не зовсім якісного ремонту, місцеві мешканці скаржились на каналізаційний сморід від люків колектору, які не закрили належним чином. До слова, внаслідок такої халатності, у серпні 2022 року, в один з люків колектора провалився 9-річний хлопчик. На щастя, все обійшлося, але сам факт того, що у нас майже нічого не можуть зробити надійно та якісно – як і завжди, викликає сором.

Звісно, у 2022 році, зі зрозумілих причин, ніяких капремонтів не відбувалося.

А от у 2023-му ця проблема нагадала про себе знову. Ще у лютому, рішенням сесії Гадяцької міської ради, виділили 465 тис. грн на реконструкцію колектора, по вул. Полтавська. А вже у липні, по Полтавській (район «Сарський»), стався порив труби колектора, утворилася яма. Місцеві тоді припустили, що причиною могло стати збільшення потоку води через новозбудовану автомийку, але міська рада так і не розібралася з цим «нюансом».

В липні, на сесії міської ради знову виділили кошти у сумі 583 тис. 270 грн на ремонт. Тоді ж міський голова повідомив, що труба колектора забита аж до площі Миру й аварія могла статися у будь-який момент. Але з ремонтом не поспішали, оскільки аварійно-відновлювальні роботи розпочали лише 5 вересня. Також, у кінці вересня, комунальники займалися промивкою колектора. На початку цього року, мер відзвітував, що загалом у 2023 році, на колектор виділили 951 тис. грн.

Нагадаємо, тендер «на реконструкцію каналізаційного колектора по вулиці Полтавська», оприлюднили 8 вересня, на сайті Прозорро. Згідно даних, очікувана вартість – 1 млн. 130 тис. 47 грн, переможець – ПП «Будівельник». Виконання робіт до 31 грудня 2023 року. Але 25 грудня були внесені зміни до договору, які опублікували 23 січня 2024-го. Згідно додаткової угоди стало відомо, що суму зменшили на 210 тис. 357 грн. Тобто кінцева вартість – 919 тис. 690 грн.
Але реконструкції по суті не відбулося, а нові проблеми з’явились. Ще на початку зими, на вулиці Полтавській, біля дитячого магазину «Стильняшки», знову стався порив, утворилася яма, з якої чути сморід.

Її обгородили, але вже понад два місяці, нічого не змінюється. На каналізаційні «аромати» громадяни скаржаться також по вул. Гетьманській, біля магазину «Діамант» та гаражного кооперативу, а також на перехресті в районі «Сарського».
Варто зазначити, що під час засідання 46 чергової сесії, міський голова повідомив, що з вільного залишку, у 2024 році планують виділити кошти на реконструкцію.
«1,5 мільйони гривень треба зберегти для колектора, що провалився», – зазначив мер.
Тож чекаємо…

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...