30 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 30 листопада, День радіотехнічних військ повітряних сил Збройних Сил України. Віряни вшановують пам’ять апостола Андрія Первозванного. До Нового року залишився 31 день.

Церковне свято

30 листопада в церковному календарі – день пам’яті апостола Андрія Первозванного. Він отримав своє ім’я через те, що був одним з перших учнів Ісуса Христа. До цього він довгий час ішов за Іоаном Предтечею. Проповідував Андрій християнство по всьому світу разом з апостолом Петром. Тричі був у Європі та Азії. Коли був ув’язнений апостол Матвій, то саме Андрій прийшов до нього на допомогу. За своє життя він здійснив чимало подвигів та див.

Що не можна робити

  • Заборонено займатися хатніми справами: шити, в’язати, прибирати, прати.
  • Не можна влаштовувати гучних гулянь з алкоголем.
  • Не варто їсти м’ясні та молочні страви, яйця, все ще йде Різдвяний піст.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сніг іде не лежить на землі — він ще не танутиме 10 днів;
  • морозний день — до гарного врожаю наступного року;
  • сніг ще не випав — зима буде м’якою і теплою;
  • тиха вода — до хорошої зими, бурхлива — до морозів;
  • сніг не падає — зима буде малосніжною;
  • в печі червоний вогонь — до холоднечі.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 30 листопада

Сьогодні іменини: Андрій, Іван.

Який сьогодні день в Україні і світі

30 листопада в Україні святкують День радіотехнічних військ повітряних сил ЗСУ. Свято було встановлено міністром оборони Михайлом Єжелем 16 вересня 2010 року для того, щоб поширити інформацію про важливість і велику роль радіотехнічних військ для української армії.

Також 30 листопада Міжнародний день захисту інформації. Подія була заснована за ініціативи Асоціації комп’ютерного обладнання 1988 року в США. Причина була досить банальна — того року була зафіксована найбільша епідемія комп’ютерного вірусу. Вона змусила фахівців задуматися над необхідністю забезпечення інформаційного захисту.

А ще 30 листопада святкують Міжнародний день сексу. Свято було створене 2007 року на форумах в Мережі, саме там обрали і головне місце проведення події — Амстердам. Це неофіційний святковий день, проте він входить до міжнародного календаря ЮНЕСКО. Цікаво, що схожа подія була ще в Стародавньому Римі. Вона відбувалася під кінець осені і вшановувала богиню родючості.

30 листопада Всесвітній день домашніх тварин. Ідея створити окреме свято для всіх домашніх улюбленців вже давно виникла у представників руху за захист природи. Тоді вони представили її під час Міжнародного Конгресу (1931 рік), що відбувся в Італії. Головна мета цього цікавого свята полягає в тому, щоб показати, що люди несуть відповідальність за тих, кого вони приручили.

Також 30 листопада День пам’яті всіх жертв хімічної війни. Меморіальна подія була запроваджена в грудні 2015 року під час 20-ї сесії Конференції країн-учасниць Конвенції про заборону розроблення, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...