21 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 21 листопада, День гідності та свободи. Віряни святкують Введення до храму Пресвятої Богородиці (або Третя Пречиста). До Нового року залишилося 40 днів.

Яке сьогодні, 21 листопада, церковне свято

21 листопада в церковному календарі – Введення до храму Пресвятої Богородиці (Третя Пречиста). Батьки Діви Марії дали обітницю віддати свою дитину на служінню Господу. Тому вони привели трирічну доньку до Єрусалимського храму, де вона виховувалася разом з іншими благочестивими дівчатами і вивчала Святе Письмо. Згідно з церковними переказами, до Марії не раз являлися ангели, говорили з нею та приносили їй їжу.

Що не можна робити 21 листопада

  • В народі існувала думка, що не можна цього дня давати гроші в борг.
  • Не дозволяється веселитися, голосно розмовляти і сміятися.
  • Заборонено займатися важкою фізичною працею.

Народні прикмети і традиції на 21 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: почалася вже справжня зима — отже, наступний рік буде врожайним;
  • сніг, який випав 21 листопада, пролежить до самої весни;
  • сильний мороз — літо буде спекотним;
  • тепла і похмура погода на Введення означає, що буде неврожайний рік

В народі цей день називали “воротами зими” і присвячували молодим сім’ям. Вірили, що саме від цього періоду вже встановлювалася справжня зима. Навіть існувала приказка: “Введення прийшло – зиму привело”. Хоча важкою фізичною працею займатися не можна було, але день присвячували сімейним клопотам. Також вже починали влаштовувати виїзди на санях, молодята починали зимові гуляння.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 21 листопада

Які сьогодні іменини:  Олександр, Марія.

Талісманом людини, народженої 21 листопада, є циркон. Штучний мінерал, який володіє сильними магічними властивостями. Наприклад, цирконій допомагає тим, кому потрібно зібрати багато інформації за короткий проміжок часу.

Який сьогодні день в Україні і світі

21 листопада в Україні святкують День гідності та свободи. Державне свято (без додаткового вихідного дня), яке було створене 30 вересня 2017 року за ініціативи президента України Петра Порошенка. Цей день є символом творення новітньої історії держави та пам’ятною датою, яка вшановує патріотизм і мужність українців, що відстоювали цінності свободи, демократії та вибору народу щодо європейського розвитку держави. Дата вказує на дві доленосні події в житті України — Помаранчеву революцію (2004 року) та Революцію гідності (2013-2014 років).

Також 21 листопада День Десантно-штурмових військ Збройних сил України. Професійне свято з’явилося 2017 року за указом президента України разом зі зміною назви десантних військ на десантно-штурмові війська. Перше святкування відбулося на Михайлівській площі в Києві, де президент Петро Порошенко вручив війську оновлену символіку.

А ще 21 листопада Європейський день муковісцидозу. Це генетичне захворювання, яке вражає підшлункову залозу, легені та інші органи, а також впливає на клітини, що виробляють слиз, травні соки та піт, в результаті чого ці рідини стають густими. Це може стати причиною закупорювання, появи інфекцій і пошкоджень в уражених органах.

21 листопада святкують Всесвітній день рибальства. В святкових заходах часто беруть участь риболовні асоціації, співтовариства, спілки. Головна мета дня — донести людству інформацію про проблеми і закликати берегти рибні запаси.

Також 21 листопада Всесвітній день вітань. Свято було започатковане британськими братами Майклом та Браяном Маккомаками 1973 року як знак протесту проти “холодної війни” і міжнародного напруження, що пригнічували людей та робили їх непривітними. Брати надіслали листівки з привітаннями у різні кінці світу.

А ще 21 листопада Всесвітній день телебачення. Подія була заснована ООН 17 грудня 1996 року, а дату святкування обрали на честь першого дня здійснення Всесвітнього телевізійного форуму ООН

LIVE OFFLINE
track image
Loading...