20 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 20 листопада, Всесвітній день дитини. Віряни вшановують пам’ять святого Прокла. До Нового року залишився 41 день.

Церковне свято

20 листопада в церковному календарі – день пам’яті святого Прокла. Богослов’ю Прокл навчався у Іоана Золотоуста. Опанувавши ораторське мистецтво, він отримав глибоке знання Святого Писання. Прокл був свідком явлення апостола Павла, а ось єпископом став вже після смерті свого наставника. Під час його служіння стався сильний землетрус. Прокл разом з іншими вірянами вийшов на вулиці міста, щоб попросити Господа про допомогу. Раптом маленький хлопчик здійснявся у небо і неушкодженим повернувся на землю. Він сказав, що чув спів ангелів. Люди повторили слова, які співали небесні жителі, і землетрус припинився.

Що не можна робити

  • Цього дня краще не ходити до лісу, можна загубитися.
  • Не можна давати і брати гроші в борг.
  • Заборонено сваритися, лаятися, лихословити.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: почути спів снігура і побачити, як сорока ховається під дах будинку — зима буде суворою;
  • рано вранці пішов сильний сніг — вдень чекайте на ясну та сонячну погоду;
  • тетерів сидить на верхівці дерева до сонячної погоди;
  • вночі і вранці слабкий вітер, але сильний сніг — до ясної погоди.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 20 листопада

Які сьогодні іменини: Іларіон, Олександр, Олексій, Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Йосип, Ісак, Фекла, Ганна.

Який сьогодні день в Україні і світі

20 листопада в Україні і світі святкують Всесвітній день дитини. Свято заснували 1954 року задля сприяння міжнародного згуртування і покращення добробуту дітей та підлітків. Дату для святкування обрали не випадково. Саме цього дня 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію про права дитини, а 1989 року була також прийнята Конвенція про права дитини. Від 1990 року разом із святом Всесвітній день дитини також святкують річницю прийняття Декларації та Конвенції.

Також 20 листопада День педіатра. Святкується це професійне свято на міжнародному рівні і було створене за іцініативи Генеральної Асамблеї ООН. У різноманітних акціях та заходах беруть участь різні країни світу, адже кожної людини на Землі стосується здоров’я дитини. Педіатрія є окремою галуззю медичної науки, яка полягає у збереженні здоров’я дітей. Завдяки розвитку педіатрії ми змогли скоротити процент дитячих хвороб, зменшити кількість смертельних випадків від них.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...