17 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 17 листопада, Міжнародний день студента і День студента в Україні. Віряни вшановують пам’ять святого Григорія Чудотворця. До Нового року залишилося 44 дні.

17 листопада 2023 року — п’ятниця. 632-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 17 листопада, церковне свято

17 листопада в церковному календарі – день пам’яті святого Григорія Чудотворця. Він також був єпископом Неокесарійським. Народився також в Неокесарії, але тривалий час навчався у Олександрії. Проживав в пустелі, захищав знедолених та бідних. Відомий Григорій тим, що вмів гарно нести Слово Боже. Завдяки його проповідям багато людей прийняло християнство. Коли він вступив до катедри, то в Неокесарії проживало всього 17 християн, але перед його смертю залишилося тільки кілька язичників.Play Video

Що не можна робити 17 листопада

  • Не варто сваритися з рідними і близькими.
  • Заборонено байдикувати, тому що зима тоді буде важкою.
  • Не слід переїдати і зловживати алкоголем.

Народні прикмети і традиції на 17 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: місяць в світлому колі — погода скоро зміниться;
  • до полудня хмарність, але потім небо прояснилося — зима буде м’якою та теплою;
  • мороз віщує холодну зиму;
  • яка погода цього дня, такою вона буде взимку;
  • на річці темний лід — наступного року буде хороший урожай.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 17 листопада

Які сьогодні іменини: Григорій, Михаїл, Сергій, Андрій.

Талісманом людини, народженої 17 листопада, є гіацинт. Надзвичайні властивості цього каменю були відомі людству ще з давніх часів. Однак існувало повір’я, що володіти гіацинтом можуть лише мужні та вольові люди.

Який сьогодні день в Україні і світі

17 листопада в Україні і світі святкують Міжнародний день студента та День студента в Україні. Подію було встановлено під час Всесвітнього конгресу студентів. На жаль основою цього дня стали трагічні події 1939 року, коли під час мирної демонстрації в Чехії було смертельно поранено одного зі студентів. Його смерть викликала хвилю протестів, які привернули увагу окупаційної влади (нацистів). Тому було вирішено закрити всі вищі навчальні заклади Чехії на три роки.

Також 17 листопада Всесвітній день вазектомії. Щорічно припадає на третю п’ятницю листопада. Ця подія фокусується на ролі чоловіків у плануванні сім’ї. Вазектомія є однією з форм контрацепції. Свято має на мету розвіяти міфи щодо вазектомії, підвищити рівень обізнаності про цю процедуру та заохотити чоловіків брати на себе відповідальність за планування сім’ї.

А ще 17 листопада Міжнародний день протидії булінгу. Припадає подія на третю п’ятницю листопада. Це глобальна ініціатива, яку проводять двічі на рік (перший раз у лютому) з метою вирішити нагальну проблему булінгу серед дітей, підлітків та дорослих. День створили двоє 12-класників з Нової Шотландії, які виступили проти булінгу, коли його однокласника висміяли за те, що він любив носити рожеву сорочку.

17 листопада святкують Всесвітній день таблиці множення. Це математичне свято бере свій початок від 2010 року, але щороку дата святкування змінюється. Її визначають організатори на сайті https://www.wmtday.org/. Це важлива освітня подія, яка святкується в усьому світі і має на меті зробити таблицю множення цікавою та більш приємною.

Також 17 листопада Всесвітній день передчасно народженої дитини. Ідея створити таку подію прийшла 2008 року, а ініціатором виступив Європейський фонд допомоги новонародженим.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...