15 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

15 листопада, Міжнародний день письменників, які перебувають в ув’язненні. Віряни вшановують пам’ять Паїсія Величковського. До Нового року залишилося 46 днів.

15 листопада 2023 року — середа. 630-й день війни в Україні.

Яке 15 листопада церковне свято

15 листопада в церковному календарі – день пам’яті Паїсія Величковського. Народився у Полтаві 1722 року. Був аскетом, святим та православним старцем. Його батько був протопопом Успенського собору, тому від самого дитинства хлопчик виховувався у вірі в Ісуса Христа. До 1738 року навчався в Києві, але згодом відійшов від навчання, щоб вивчати київські монастирі. 1739 року вирішив прийняти чернецтво. Для цього оселився у Любецькому монастирі і став там послушником. Однак, Паїсій посварився з ігуменом і залишив монастир, подавшись до Чорнобиля. 1742 року поїхав до Молдови, живе в Тройстенському монастирі, потім їде до Афона. Там висвячується і стає старцем.

Що не можна робити 15 листопада

  • Починається Різдвяний піст, а тому заборонено їсти молочні продукти, м’ясо, яйця.
  • Не можна відмовляти нужденним у допомозі.
  • Заборонено влаштовувати гучних святкувань, гулянь.

Народні прикмети і традиції на 15 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вже лежить багато снігу — наступного року буде великий урожай;
  • коні цього дня голосно іржуть — хороший знак;
  • сильний поривчастий вітер до того, що така неспокійна погода буде тривати до Миколи (6 грудня);
  • вдарив мороз — зникне нечиста сила;
  • похмура, але тепла погода — до негожого травня.

15 листопада починається Різдвяний піст або як його ще називають в народі Пилипівка. Головна мета постування — підготовитися до Різдва Христового духовно і тілесно. Триває піст сорок днів. Для кожного вірянина цей період дуже важливий. Церква вважає, що варто не лише обмежувати своє харчування, але й проводити весь вільний час в молитві. Так ви можете стати ближчими до Бога.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 15 листопада

Які іменини: Варвара, Григорій, Дмитро, Іван, Марк, Матвій, Микита, Микола, Петро, Степан, Пилип, Хома.

Талісманом людини, народженої 15 листопада, є обсидіан. Камінь вулканічного походження, тому його часто називають “вулканічне скло”. Обсидіан застосовували ще до часів палеоліту через його гострі краї. З нього виготовляли також амулети.

Який день в Україні і світі

15 листопада в Україні і світі святкують Міжнародний день сиру і хліба. Достеменно невідомо, хто вирішив створити таке цікаве свято. Але воно точно не просто кулінарне. Цей день створений для того, щоб віднаходити нові смаки, поєднання та текстури, способи подавання їх до столу і правильного оформлення.

Також 15 листопада Європейський день музичної терапії. Він є гармонійним закликом до світу, що підкреслює глибокий і надзвичайний вплив музики на добробут та здоров’я. Цього дня музичні терапевти відчиняють свої двері, щоб продемонструвати, наскільки музика може допомогти у зціленні та особистісному зростанні.

А ще 15 листопада Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень. Подія була встановлена за допомогою Глобальної ініціативи з боротьби проти ХОЗЛ. Це хронічне захворювання, яке характеризується постійним обмеженням повітря у дихальні шляхи. Головною причиною лікарі називають тютюновий дим, а ще хвороба може з’явитися через сильне забруднення повітря.

15 листопада Міжнародний день письменників, які перебувають в ув’язненні. Цей день присвячений тим, хто розплачується за свободу слова та своє інакомислення.

Також 15 листопада святкують Всесвітній день географічних інформаційних систем. З’явилося це свято 1999 року і завжди святкується у рамках Тижня географічних знань, що проводиться за ініціативи National Geographic Society. Географічна інформаційна система — це комп’ютерна система, яка допомагає зібрати, використати, зберігати, редагувати, відображати і аналізувати просторові дані з усією потрібною інформацією.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...