14 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 14 листопада, Міжнародний день логопеда. Віряни вшановують пам’ять святого апостола Пилипа. До Нового року залишилося 47 днів.

Церковне свято

14 листопада в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Пилипа. Він був наймолодшим учнем Ісуса Христа, займався вивченням Святого Письма та проповідуванням Євангелія у Фригії та Скифії. Святого апостола люди шанували ще за життя, адже він творив справжні дива. Зокрема, воскресив із мертвих немовля. До християнства Пилип приєднався після того, як побачив воскресіння Христа. Він пішов в народ, розповідав про Ісуса, зцілював хворих. Якось він вилікував від укусу отруйної змії дружину антипата. Та розповіла все своєму чоловікові, який злякався, що віра розповсюдиться всім містом. Тому наказав спалити помешкання, де жив тоді Пилип. Помер апостол у страшних муках.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто йти до лісу, особливо на самоті.
  • Не дозволено братися за рукоділля.
  • Заборонено починати і продовжувати ремонтні роботи.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: снігопад або хмарність вказують на те, що в травні буде погана погода;
  • почути як каркає ворона — до швидкої відлиги;
  • на Пилипа пішов дощ — можете сподіватися, що наступного року добре вродить пшениця;
  • вранці на деревах іній — наступного року буде багатий урожай вівса.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 листопада

Які завтра іменини: Олексій, Пилип, Аристарх, Михайло, Микола, Григорій, Сергій, Порифій, Олександр, Гаврило, Констянтин, Василь, Дмитро, Георгій, Віктор, Федір, Петро, Ганна.

Який день в Україні і світі

цукровий діабет
14 листопада. Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом / Фото: Pexels 

14 листопада в Україні і світі святкують Міжнародний день логопеда. Створили професійне свято 2004 року. Багато хто помилково вважає, що єдиним завданням логопеда є коригування неправильної вимови. Але представники цієї професії допомагають виправити всі порушення мовлення і навіть повну його відсутність. Логопедія є цілою наукою, яка вивчає механізми, симптоми, причини, структуру порушень мовлення. Вона з’явилася ще у XVII столітті, але активне вивчення цієї галузі почалося XIX століття.

Також 14 листопада. Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Ця подія повинна нагадувати людству, що цукровий діабет досить серйозна хвороба, яка стає дедали поширенішою в усіх країнах світу. Цього дня розповідають про наслідки захворювання, можливості його профілактики та лікування. Головна місія дня — поширити інформацію про цукровий діабет. Хвороба ця належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані із порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через повну чи відносну недостатність гормону інсуліну, через що розвивається гіперглікемія.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...