10 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 10 листопада, Всесвітній день молоді. Віряни вшановують пам’ять святих апостолів від 70 Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія. До Нового року залишився 51 день.

Церковне свято

10 листопада в церковному календарі – день пам’яті святих апостолів від 70 Ераста, Олімпа, Родіона, Сосипатра, Кварта і Тертія. Згідно з церковними переказами Ераст був учнем апостола Павла і народився в багатій та знатній родині. До того, як увірувати в Христа, він обіймав посаду міського економа в Коринті. Навернув його на християнство саме Павло. Пізніше Ераст почав подорожувати зі своїм учителем, сповідуючи Боже слово. Приїхавши до Єрусалиму, Ераст залишив державну службу і почав жити при міській церкві.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто вирушати в далеку дорогу.
  • Краще не починати жодних важливих справ.
  • Не варто нічого позичати сусідам.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: іній на деревах — означає, що скоро буде мороз;
  • дме сильний вітер — на хуртовини та похолодання;
  • іній з’явився на деревах ввечері — до рясного снігопаду;
  • по землі стелиться туман — чекайте на відлигу;
  • горобці голосно цвірінькають — прийде потепління;
  • у горобиних гніздах багато пуху — скоро буде холодно.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 листопада

Які сьогодні іменини: Олексій, Олександр, Борис, Анна, Іван, Денис, Михайло, Костянтин, Ольга, Микола, Петро.

Який сьогодні день в Україні і світі

10 листопада святкують Міжнародний день бухгалтерії / Фото: Pexels 

10 листопада в Україні і світі святкують Всесвітній день молоді. Особлива подія в католицькому календарі. Цього дня церква збирає молодь з усього світу, щоб разом відсвяткувати свою віру. Свято було започатковане за ініціативи папи Івана Павла II 1985 року і воно відразу стало потужним рухом для культурного збагачення та обміну.

Також 10 листопада Всесвітній день науки за мир і розвиток. Він підкреслює важливу роль науки в розвитку суспільства та необхідність залучення громадськості до обговорення різних наукових проблем. Був створений 1999 року під час Всесвітньої наукової конференції в Будапешті, але його офіційне підтвердження відбулося лише 2001 року.

А ще 10 листопада святкують Міжнародний день бухгалтерії. Це досить давня професія, яка існує вже близько 6 тисяч років, а перші її представники жили ще в Стародавньому Єгипті. Наприклад, в Месопотамії близько 5000 року до нашої ери вже існували облікові системи для відстеження храмових ресурсів. Професія значно розвинулася 1494 року, коли Лука Пачолі запровадив систему подвійного запису. Вона використовується і сьогодні.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...