4 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 4 листопада, День залізничника України. Віряни вшановують пам’ять Нікандра, єпископа Мирського та пресвітера Єрмея. До Нового року залишилося 57 днів.

Церковне свято

4 листопада в церковному календарі – день пам’яті Нікандра, єпископа Мирського та пресвітера Єрмея. Були вони учнями святого Тита, який, своєю чергою, був послідовником апостола Павла. Активно проповідували християнство і багатьох язичників навернули в свою віру. Якось дізналися правителі, які сповідували язичництво, про діяльність святих. Вони судили їх, довго мучили і катували. Однак не змусили Єрмея та Нікандра зректися віри. Після довгих катувань чоловіки загинули.

Що не можна робити цього дня

  • Не дозволено виносити щось з дому — можна втратити своє щастя.
  • Навіть друзям чи родичам не можна давати гроші в борг.
  • Краще не грати цього дня весілля.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: мишей дуже багато — зима буде холодною;
  • навколо сонця видно білі кола — чекайте на сніжну бурю;
  • ліс здалеку здається чорним — до відлиги;
  • новий Місяць і встановилася певна погода — такою вона буде до кінця місяця;
  • молодик і випав сніг — він пролежить недовго.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 4 листопада

Які завтра іменини: Олександр, Григорій, Іван, Ілля, Ісмаїл, Микола, Симон, Степан, Ян.

Який день в Україні і світі

залізна дорога
4 листопада в Україні святкують День залізничника / Фото: Pexels 

4 листопада в Україні святкують День залізничника. Залізничне сполучення відіграло важливу роль в економічному розвитку і промисловості. Активна розбудова залізничних сполучень в нашій країні розпочалася від 1868 року. Спершу день залізничника святкували в першу неділю серпня. Однак 2002 року президент видав указ про перенесення дати свята. Обрали її не випадково. Саме цього дня 1861 року до Львова з Перемишля прибув перший потяг.

Також 4 листопада День дорожнього регулювальника України. Дорожні регулювальники займаються керуванням руху транспорту за допомогою спеціальних сигналів. Працює регулювальник у спеціальному одязі. Сигнали регулювальника повинні чітко розпізнавати і розуміти всі учасники дорожнього руху.

А ще 4 листопада Міжнародний фестиваль духовної музики і мистецтва. Дата цього мистецького заходу щороку змінюється. Проводиться фестиваль у Ватикані.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...