3 листопада – все про цей день

Поділитися новиною

3 листопада, День ракетних військ та артилерії, День інженерних військ в Україні. Віряни вшановують пам’ять княжни Ганни Всеволодівни. До Нового року залишилося 58 днів.

3 листопада 2023 року — п’ятниця. 618-й день війни в Україні.

Яке 3 листопада церковне свято

3 листопада в церковному календарі – день пам’яті княжни Ганни Всеволодівни. Ганна була заручена за візантійським царевичем, але їхній шлюб не відбувся. Тому дівчина вирішила присвятити своє життя Богу. Близько 1086 року її батько, князь Всеволод Ярославович, побудував для Ганни жіночий Андріївський монастир. Ганна стала його першою ігуменею. Вона доклала чимало зусиль, щоб обитель розвивалася. Головна її заслуга полягає в тому, що Ганна відкрила першу в Європі школу для дівчаток, де вони вивчали грамоту, спів та різні ремесла. Брала Ганна участь і у справах держави. Наприклад, коли помер митрополит Іоан, вона вирушила до Візантії, звідки повернулася з новим митрополитом.

Що не можна робити цього дня

  • Краще не пускати до будинку незнайомців, інакше весь тиждень будете спілкуватися з недругами.
  • Уникайте великого скупчення людей — можливі конфлікти.
  • Відкладіть підписання будь-якої угоди на інший день.

Народні прикмети і традиції на 3 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: дим йде з димаря стовпом — чекайте на морозну погоду;
  • сніг вже лежить, але на деревах ще не все листя обсипалося — наступний рік буде неврожайним;
  • миші почали рити ями — до похолодання;
  • вранці сильний мороз — чекайте на сніг;
  • до вечора тримається мороз — зима буде м’якою і теплою.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 3 листопада

Які іменини: Богдан, Василь, Володимир, Георгій, Іван, Ілля, Йосип, Кузьма, Микола, Олександр, Павло, Петро, Семен, Сергій, Федір, Ганна, Євдокія, Світлана.

Талісманом людини, народженої 3 листопада, є бірюза. Здавна цей камінь вважали символом перемоги. Також вважали, що бірюза приносить людям кохання та щастя.

Який день в Україні і світі

3  листопада в Україні святкують День ракетних військ та артилерії. Свято було встановлене указом президента України 31 жовтня 1997 року. 60-70% всієї вогневої сили армії складають саме ракетні та артилерійські війська. Щодня вони доводять свою ефективність під час повномасштабної війни з Росією і робили це під час російської агресії на сході країни.

Також 3 листопада День інженерних військ України. День з’явився завдяки президенту України Леонідові Кучмі, який підписав відповідний указ 25 жовтня 1999 року. Інженерні війська займаються впровадженням в армію новітніх засобів введення бою. Вони є військами переднього плану, тобто під час битви діють першими.

А ще 3 листопада святкують Всесвітній день доброзичливого ставлення до юристів. Свято було створене за ініціативи American Lawyers Public Image Association 2001 року. Головна його мета полягає в приверненні уваги до користі від діяльності юристів, які за це часто не отримують подяки. Свято завжди припадає на першу п’ятницю листопада.

3 листопада Всесвітній день медузи. Незвичайне свято було створене за ініціативи групи морських біологів, які довгий час вивчали цих неймовірних істот. Медузи безхребетні створіння, які з’явилися на Землі понад 540 мільйонів років тому. На 98% ці істоти складаються з води, в них немає кісток, органів зору та навіть головного мозку. Однак вони мають дві недосконалі нервові системи.

Також 3 листопада святкують Всесвітній день косплея. Дату свята обрали не випадково. Адже в Японії саме цього дня святкують день культури, а для перевтілення найчастіше вибирають персонажів з манг, коміксів, аніме та комп’ютерних ігор.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...