28 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 28 жовтня, День визволення України від фашистських загарбників, а ще святкують День бабусь та дідусів. Віряни вшановують пам’ять святої Параскеви. До Нового року залишилося 64 дні.

28 жовтня 2023 року — субота. 612-й день війни в Україні.

Яке церковне свято

28 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святої Параскеви. Дівчина народилася в сім’ї заможного сенатора, але вирішив вести аскетичне життя ще в досить юному віці. За часів правління імператора Діоклетіана почалися гоніння за християнами. Параскеву тоді схопили і привели на суд. Її довго мучили, а потім обезголовили.

Що не можна робити цього дня

  • Жінкам цього дня заборонялося прясти, вишивати та шити.
  • Дівчата намагалися не мити голову і не розчісувати волосся.
  • Заборонено щось віддавати чи позичати, бо можна “віддати” своє щастя.

Народні прикмети і традиції на 28 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: з вишні листя ще не опало — тепло буде триматися довго;
  • на деревах вранці іній — чекайте на мороз;
  • навколо місяця коло — буде сильна буря;
  • в ранішні години туман — до відлиги;
  • якщо цього дня побачили білку — буде потепління.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 28 жовтня

Які іменини: Афанасій, Денис, Дмитро, Іван, Семен, Ян.

Талісманом людини, народженої 28 жовтня, є опал. Самоцвіт, який грає різноманітними барвами. Опал був відомий з давніх часів і досить сильно цінувався різними народами. Здавна вірили, що цей камінь здатний розігнати негативні думки.

День в Україні і світі

28 жовтня в Україні святкують День визволення України від фашистських загарбників. Річницю офіційно затвердив президент Віктор Ющенко 2009 року. Пам’ятний день присвячений подіям, які відбулися під час Другої світової війни. Саме на український території проходили вирішальні битви, які відіграли важливу роль у ході військових дій. Саме 28 жовтня 1944 року після 15 наступальних операцій стратегічного та фронтового масштабу землі України були повністю звільнені від фашистських загарбників.

Також 28 жовтня починається Всесвітній тиждень інсульту. Головна мета його проведення полягає в тому, щоб поінформувати населення про серйозність цього захворювання. Ще 2004 року Всесвітня організація охорони здоров’я заявила про глобальну епідемію інсультів. Інсульт виникає, коли частини мозку припиняють забезпечуватися кров’ю. Без кисню клітини поступово ушкоджуються або вмирають. Наслідки інсульту можуть бути досить негативними. Тому важливо вчасно надати кваліфіковану допомогу.

А ще 28 жовтня Міжнародний день креольської культури. Це офіційне свято, історія якого розпочалася 1983 року, а ініціатором створення виступила ЮНЕСКО. Головна мета події — підтримати креольську культуру та мову, адже в різних країнах світу проживають люди, які належать до креольської спільноти.

28 жовтня Всесвітній день дзюдо. Історія цього напряму бойових мистецтв починається 1882 року. Тоді 21-річний японець Дзігоро Кано заснував школу “Кодокан” в буддійському храмі Ейсьодзт в Токіо. Спочатку Кано навчав джиу-джитсу в Токійському Імператорському університеті, досягнувши неабияких вершин. Дзюдо вважається мистецтвом м’якості, боротьби без зброї, філософією життя.

Також 28 жовтня Міжнародний день анімації. Свято запропонувало створити французьке відділення ASIFA (Міжнародна асоціація анімаційного кіно) 2002 року. Перша анімаційна подія відбулася 1892 року, коли видатних винахідник та художник Еміль Рейно запросив на особливе шоу, яке до цього ніхто не бачив. “Оптичний театр” викликав шквал емоцій. Винахідник тоді використав праксиноскоп — апарат, який показував рухливі зображення. Так почалася історія анімації.

А ще 28 жовтня День бабусь та дідусів. Свято було створене 2009 року, коли Голландське квіткове бюро запропонувало виділити один день в році, коли онуки змогли б дарувати своїм бабусям та дідусям квіти. Вони відзначили, що це стане символом нерозривного зв’язку між поколіннями. Коли вирішували, яку дату обрати, на допомогу прийшли історики, які порадили використовувати кінець жовтня. Річ у тім, що вони спеціалізувалися на культурі слов’ян, а в ній існувало особливе свято “Осінні діди”, яке припадало на кінець другого осіннього місяця. Тоді слов’яни вшановували предків, які вже померли

LIVE OFFLINE
track image
Loading...