25 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 25 жовтня, День військового капелана в Україні. Віряни вшановують пам’ять ченця Печерського монастиря Мартирія. До Нового року залишилося 67 днів

Церковне свято

25 жовтня в церковному календарі – день пам’яті ченця Печерського монастиря Мартирія. Він отримав пост диякона за дотримання суворого посту та душевну чистоту. Вмів творити різні дива. Його святе ім’я згадують у сьомій пісні канону преподобним Дальніх печер у Києво-Печерській лаврі.

Що не можна робити цього дня

  • Не дозволяється їсти хліб, інакше наступного року хліба не буде.
  • Не можна жінкам плакати в подушку, адже тоді неприємності зберігатимуться ще деякий час.
  • Заборонено лаятися, сваритися, лихословити.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на небі тьмяно світять зірки — день буде негожим та холодним;
  • на деревах все ще багато листя — зима буде затяжною;
  • випало багато снігу — чекайте на хороший урожай озимих;
  • завиває вітер — негода буде триматися ще кілька днів;
  • ворони повсідалися на нижні гілки — до сильного вітру;
  • туман вранці — до відлиги.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 25 жовтня

Які іменини: Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Лаврентій, Макар, Максиміліан, Мартин, Микола, Остап, Тарас, Ян.

Який день в Україні і світі

25 жовтня в Україні святкують День військового капелана. Свято було створене на честь святого Мартина Милостивого, який був Турським єпископом і засновником військового духовенства. В Україні військові капелани відіграють важливу роль. Вони оберігають душі бійців співчуттям і добротою, зцілюючи душевні рани. Їхньою основною зброєю є Слово Господнє.

Також 25 жовтня День карате. Свято присвячене бойовому мистецтву карате, яке виникло в Японії (Окінава) і поширилося по всьому світу. В карате поєднується розумова дисципліна та фізична підготовка, що сприяє розвитку сили, концентрації у практиків і спритності.

А ще 25 жовтня Всесвітній день виробників піци. Це особливе свято, яке присвячене найулюбленішій страві мільйонів людей та майстрів, які її готують. Історія піци бере свій початок в Неаполі (сучасна Італія) у XVIII столітті серед бідняків, які були відомі під назвою “лацароні”. Вони жили в скромних приміщеннях і готували собі їсти просто неба. Так з’явилися пирожкоподібні коржі з різною начинкою, які готуються на вогні.

25 жовтня святкують Міжнародний день художника. Свято було започатковане 2004 року за ініціативи відомого канадського художника Кріса Мак-Клюра, який пише на полотні у стилі романтичного реалізму. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб підкреслити внесок художників у культурний розвиток суспільства.

Також 25 жовтня Всесвітній день опери. Свято досить нове, адже виникло лише 2019 року. Дату обрали невипадково, саме цього дня народилися Іоганн Штраус і Жорж Бізе. Опера — міжнародна мова, яку розуміють представники різних народів та культур.

А ще 25 жовтня Міжнародний день боротьби жінок за мир. Історія цієї події тісно пов’язана з Міжнародною демократичною федерацією жінок, що була створена у грудні 1945 року під час паризького Міжнародного жіночого конгресу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...