20 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 20 жовтня, Міжнародний день кухаря і кулінара. Віряни вшановують пам’ять святого Артемія Антіохійського. До Нового року залишилося 72 дні.

20 жовтня 2023 року — п’ятниця. 604-й день війни в Україні.

Що не можна робити цього дня

  • До сходу сонця намагайтеся не дивитися у дзеркало.
  • Не бажайте зла ні комусь іншому, ні собі.
  • Не варто займатися в’язанням, вишиванням.

Народні прикмети і традиції на 20 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на березі вже опало все листя — зима прийде рано;
  • випав сніг — чекайте на потепління;
  • біля лісу чути завивання вовків — скоро прийде сильне похолодання;
  • на деревах видно іній — наступний рік буде неврожайним;
  • холодна погода — до теплої та м’якої зими.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 20 жовтня

Які сьогодні іменини: Дем’ян, Йосип, Леонтій, Марк, Микола, Сергій, Юліан.

Талісманом людини, народженої 20 жовтня, є лазурит. Мінерал насиченого синього кольору. В давньому Єгипті лазурит вважали “сином неба” і стверджували, що його може носити лише намісник богів на Землі, а саме фараон. Також камінь використовували як засіб для виведення отрути з організму.

Який сьогодні день в Україні і світі

20 жовтня в Україні і світі святкують Міжнародний день кухаря і кулінара. Свято досить молоде, адже його започаткували 2004 року за ініціативи асоціації, яка підтримує кулірнарні співтовариства в різних куточках світу. Вже тоді в ній перебувало приблизно 8 мільйонів представників кухарських професій. Кухарська справа вважається однією з найдавніших професій. Адже люди почали готувати їжу в той самий період, коли навчалися добувати вогонь. Кухарів дуже цінували в середньовічній Європі. Наприклад, в Німеччині у XIII столітті кухар вважався другою після короля людиною при дворі.

Також 20 жовтня Міжнародний день лінивця. Свято було створене за ініціативи фонду захисту дикої природи АIUNAU. А першу міжнародну нараду, яка була присвячена цим найповільнішим тваринам світу провели 2010 року в місті Медельїн (Колумбія). Лінивці живуть в тропічних лісах Центральної та Південної Америки та більшу частину свого життя перебувають на деревах, їдять листя і практично не рухаються.

А ще 20 жовтня святкують Всесвітній день статистики. Сьогодні дуже важко уявити будь-яку сферу людської діяльності без статистики. Статистичні дані є основою для кожного рішення чи планування дій навіть у масштабах країни. В державних статистичних органах і відповідних відділах комерційних організацій збирають статистичні дані, які допомагають провести аналіз, визначити закономірності тощо.

20 жовтня Міжнародний день авіадиспетчера. Підставою для створення цього професійного свята стало відкриття в столиці Нідерландів всесвітнього об’єднання спілок авіаційних диспетчерів, що відбулося 20 жовтня 1961 року. Хоча структура в авіації постійно удосконалюється, все ж управління польотами залишається в руках людини. Тому авіадиспетчер повинен володіти особливими знаннями та навичками, мати психологічну підготовку.

Також 20 жовтня Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. На початку 2005 року президентом України був підписаний документ, який створював цю особливу подію. На жаль, перше місце серед онкозахворювань у жінок займає саме рак грудей. Чоловіки також хворіють на цю недугу, але рідше.

А ще 20 жовтня Всесвітній день профілактики остеопорозу. Подія була створена 1999 року за ініціативи Національного товариства остеопорозу у Великій Британії та ВООЗ. Остеопороз — невиліковне прогресивне захворювання, яке вражає опорно-рухову систему, деформує та знижує щільність кісток. В перекладі з грецької мови цей термін означає “пориста кістка”.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...