18 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 18 жовтня, Міжнародний день жіночого щастя. Віряни вшановують пам’ять євангеліста і апостола Луки. До Нового року залишилося 74 дні.

18 жовтня 2023 року — середа. 602-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 18 жовтня, церковне свято

18 жовтня в церковному календарі – день пам’яті євангеліста і апостола Луки. Він входив до так званого “другого кола апостолів” та був одним із 70 учнів Христа. Спочатку Ісус відібрав 12 учнів, а вже перед самим розп’яттям відібрав ще 70. Він благословив їх розповсюджувати християнство по всьому світу. Євангеліст Лука спробував якомога точніше описати життя Христа за хронологією, а потім писав про апостолів, які жили після Воскресіння Ісуса.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено переїдати.
  • Не варто позичати їжу та гроші.
  • Відмовтесь від вживання гострої їжі та алкоголю.

Народні прикмети і традиції на 18 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сніг ще не випав — можна не чекати на ранню зиму;
  • в хліві корови скриплять зубами — взимку буде дуже холодно;
  • “роги” місяця дивляться на північ — скоро випаде сніг, а якщо на південь — буде сльота до кінця листопада;
  • хмари привуть з півночі на південь — чекайте на сонячну погоду, а якщо навпаки — негоду.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 18 жовтня

Які сьогодні іменини: Андрій, Гаврило, Давид, Єлизавета, Іван, Йосип, Леонтій, Микола, Семен, Сергій, Юліан.

Талісманом людини, народженої 18 жовтня, є діамант. Прозорий твердий мінерал, який широко використовується в ювелірній справі. Здавна люди вірили, що діамант може поліпшити ауру свого власника та захистити його від будь-якого негативного впливу.

Який сьогодні день в Україні і світі

18 жовтня в Україні і світі святкують Міжнародний день жіночого щастя. Головна мета свята — підвищити рівень обізнанності про жіночу депресію у світі, показати, які існують способи її подолання. Вважається, що жінки частіше ніж чоловіки страждають на депресію, Водночас такий стан може руйнувати сім’ї та кар’єру. День жіночого щастя був створений за ініціативи американки Карін Рокінд, яка завагітніла у 43 роки і була дуже щасливою. Однак, на одному з приймань лікар повідомив їй, що у дитини немає серцебиття. Карін, хоч і була психологинею, впала у глибоку депресію, з якої вийшла завдяки підтримки друзів, рідних, медитації тощо.

Також 18 жовтня Всесвітній день гітари. Свято об’єднує ентузіастів, шанувальників гітари та музикантів. Звучання гітари — це наче маяк у світ емоцій, адже вона допомагає перетворювати прості звуки у глибокі мелодії. Подія була заснована 2021 року за ініціативи відомого гітариста з Греції  Йоргоса Фудуліса. Свято було підтримане ЮНЕСКО та іншими міжнародними інституціями.

А ще 18 жовтня Міжнародний день легінсів. Легінси — один із найзручніших та найуніверсальніших предметів одягу. Колись вони були необхідністю, адже створювали додатковий шар тепла. У 1950-х та 1960-х роках вони трансформувалися у важливий елемент гардеробу для спортивних тренувань. А сьогодні їх часто носять навіть щодня.

18 жотня святкують Міжнародний день займенників. Припадає на третю середу жовтня. Ця важлива глобальна ініціатива була створена для підкреслення важливості звертання до людей за допомогою займенників, за якими вони себе ідентифікують. Свято було започатковане 2018 року для того, щоб зробити звичною практику запитувати у людей їхні особові займенники та правильно ними користуватися.

Також 18 жовтня Міжнародний день краватки. Подія була створена у Хорватії, тому що краватка вважається хорватським винаходом. В давнину вона була елементом традиційної військової форми і допомагала стримувати комір сорочки. Краватки було прийнято виготовляти з різних тканин, часто їх прикрашали вишивкою. Від часів Тридцятилітньої війни краватка почала поширюватися Європою. Це була середина XVII століття.

А ще 18 жовтня Європейський день паперового пакета. Ініціатива стартувала завдяки платформі “Паперовий пакет”, щоб підвищити обізнанність громадськості про екологічно чисту упаковку, яка допомагає боротися із забрудненням довкілля.

18 жовтня Всесвітній день менопаузи. Дуже важливо, щоб кожна жінка правильно підготувалася до цього періоду в її житті, щоб не зіткнутися з хворобами чи іншими проблемами. Менопаузою називають період, коли згасає функція дітонародження. В цей час може погіршитися самопочуття, виникати емоційні та психологічні проблеми.

Також 18 жовтня Європейський день боротьби із торгівлею людьми. Цей день було вперше проведено 2007 року за ініціативи Європейського парламенту. Головна його мета полягає в тому, щоб звернути увагу людей на проблему

LIVE OFFLINE
track image
Loading...