Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи щодо ПрАТ «Гадячгаз»

Поділитися новиною

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України 12 жовтня 2023 року розпочало розгляд справи за ознаками вчинення Приватним акціонерним товариством «Гадячгаз» порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Товариство вимагало від фізичних осіб встановлювати лічильник з дистанційною передачею даних для видачі їм технічних умов.

Під час здійснення державного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг з розподілу природного газу в частині видачі технічних умов приєднання до газорозподільної системи в межах міста Гадяч та сіл, яким надає послуги ПрАТ «Гадячгаз», Відділення проаналізувало копії технічних умов, виданих замовникам-фізичним особам (побутовим споживачам) протягом 2021 – липня 2023 року. Таким чином Відділення встановило, що у пункті 2 розділу V «Вимоги до комерційного вузла обліку природного газу» ПрАТ «Гадячгаз» встановлено умову: «При проєктуванні комерційного вузла обліку необхідно врахувати таке: варіант розміщення визначити проєктним рішенням на межі земельної ділянки або на території земельної ділянки Замовника (при наявності письмової згоди), передбачити лічильник з дистанційною передачею даних».

Проте, згідно з пунктом 2 глави 3 розділу Х Кодексу газорозподільних систем (в редакції чинній протягом 2021-2022 років та січня-липня 2023 року), до побутових споживачів із річним споживанням до 10 тис. м куб, що є власниками комерційних вузлів обліку не застосовується зобов’язання забезпечити організацію та облаштування на власних комерційних вузлах обліку засобів дистанційної передачі даних.

Також відповідно до листа НКРЕКП від 30.07.2021 № 8936/16.4.2/7-21 побутові споживачі із річним споживанням до 10 тис. м куб. не зобов’язані в установленому законодавством порядку забезпечити організацію та облаштування на власних комерційних вузлах обліку газу засобів дистанційної передачі даних.

Отже, облаштування комерційного вузла обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних не є обов’язковою вимогою саме для побутових споживачів. Такі дії можуть завдати побутовому споживачу додаткових витрат та призвести до ущемлення його інтересів.

Тому Відділення розпочало розгляд справи за вказаними фактами.

Фото ілюстративне.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...