13 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 13 жовтня, Міжнародний день простої мови. Віряни вшановують пам’ять мучеників Коропа, Папіла, Агафодора та Агафоніки. До Нового року залишилося 79 днів.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна хвалитися своїми досягненнями, бо можна все одразу і втратити.
  • Цього дня не дозволено носити одяг чорного кольору, бо плани можуть зірватися.
  • Не бажано кликати жодну людину в гості, можна нарватися на неприємності.

Народні прикмети і традиції на 13 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: сіра і тьмяна ранкова зоря – вдень буде тепло і ясно;
  • небо має темно-синій колір і здається дуже високим – до дощу;
  • впродовж усього дня температура повітря майже не змінилася – похмуро буде ще довго;
  • щільні темні хмари, але сонце зійшло – очікуйте мінливої погоди;
  • ввечері закукурікав півень – погода швидко зміниться.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 13 жовтня

Які сьогодні іменини: Акакій, Олександр, Олексій, Василь, В’ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Петро, Семен, Серафим, Олександра, Аполлінарія.

Талісманом людини, народженої 13 жовтня, є хризоберил. Дорогоцінний прозорий або напівпрозорий камінь. У давнину хризоберил користувався надзвичайною популярністю через те, що камінці можуть давати ефект “котячого ока”. У Стародавній Індії його вважали амулетом, який допомагає людині розуміти мову птахів і тварин.

Який сьогодні день в Україні та світі

13 жовтня в Україні та світі святкують Міжнародний день простої мови. Він підкреслює, наскільки важливою є зрозуміла й чітка комунікація. Особливо важливо використовувати просту мову під час листування, щоб інформація була зрозумілою для всіх. Перше свято було організоване Шеріл Стівенс і Кейт Гаррісон Вайтсайд, які на початку 1990-х років ініціювали створення міжнародної мережі сурдоперекладачів.

Також 13 жовтня Міжнародний день невдах. День створений для того, щоб подумати про всі свої невдачі, поділитися ними з іншими та, найголовніше, навчитися на них. Створили його за ініціативи університету Аалто в Фінляндії 2010 року. Головна мета свята – навчити людей дивитися на свої невдачі, як на життєві уроки, які потрібні для просування вперед.

А ще 13 жовтня Всесвітній день боротьби з тромбозом. Тромбозом називають патологічне згортання крові в судинах. Через тромби неможливе нормальне протікання крові артеріями та венами. Це може призвести до важких наслідків – від сильного болю до смерті. Тому так важливо звернути увагу на тромбоз, щоб заохотити людей не займатися самолікуванням, а йти до лікаря.

13 жовтня святкують Міжнародний день ветеринатної медсестри. Щорічно припадає на другу п’ятницю жовтня. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб віддячити ветеринарним медсестрам за їхню роботу. Свято створили за ініціативи Ради ветеринарних медсестер Австралії, яка запропонувала проводити спеціальні заходи для вшанування роботи працівниць ветклінік.

Також 13 жовтня Міжнародний день костюма. Свято було вигадане для людей із хорошим почуттям гумору, а також для тих, хто завжди любить мати вигляд наче щойно від кравця. Вперше Міжнародний день костюма відсвяткували в американському комедійному серіалі “Як я зустрів вашу маму”, який виходив на телеканалі CBS від 2005 до 2014 року. Один із головних героїв, Барні Стінсон (актор Ніл Патрік Гарріс), обожнював гарно одягатися. Він завжди мав елегантний вигляд, носив лише костюми і часто казав свою крилату фразу “Приодягнися!”.

А ще 13 жовтня День без бюстгальтера. Свято було створене ще 2011 року, але ідея його святкування з’явилася набагато раніше (в 1960-1970 роках), тоді жінки-активістки переконували всіх не носити цей аксесуар, який, на їхню думку, пригнічував гідність жінки. Походження у свята незрозуміле. Існує версія, що його запропонувала створити анонімна користувачка мережі Facebook.

13 жовтня Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих. Його заснувала Генеральна асамблея ООН 22 грудня 1989 року з метою показати суспільству, що треба робити, щоб знизити небезпеку стихійного лиха. Стихійним лихом називають небезпечне явище, яке має природний характер і шкодить людям.

Також 13 жовтня святкують Всесвітній день яйця. Проводиться щороку у другу п’ятницю жовтня. Свято створили за ініціативи Міжнародної яєчної комісії 1996 року під час проведення Віденської конференції. Ця подія присвячена вшануванню багатого на різноманітні поживні речовини продукту. Яйця часто називають “суперфудом”, адже вони багаті на білок і є популярним варіантом смачного сніданку.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...