10 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 10 жовтня, День працівників стандартизації та метрології України. Віряни вшановують пам’ять Євлампія і Євлампії. До Нового року залишилося 82 дні.

10 жовтня 2023 року — вівторок, 594-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 10 жовтня, церковне свято

10 жовтня в церковному календарі — день пам’яті Євлампія і Євлампії. Вони були братом і сестрою, народилися в багатій сім’ї в Никодимії. Євлампій першим прийняв християнство. Коли імператор видав наказ про очищення міста від християн, він лише посміявся і назвав його божевільним. Юнака одразу схопили і привели на суд. Там він показав себе вірним християнином і стійко витримав усі тортури.

Сестра Євлампія дізналася про страждання брата і прибігла до суду. Там вона також оголосила себе християнкою, а потім додала, що готова всі муки терпіти разом із братом. Язичники вирішили зварити брата і сестру в котлі та спалити в печі, але вони залишалися неушкодженими. Тоді правитель наказав відсікти юнакові голову, а дівчина сама померла від горя, коли це побачила.

Що не можна робити в цей день

  • Не дозволяється займатися городом і йти до лісу.
  • Не рекомендується робити великі придбання і починати нові справи.
  • Краще не бажати нікому зла і не лихословити.

Народні прикмети і традиції на 10 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: морозу ще немає – найближчі чотири тижні ще не буде зими;
  • почало жовтіти листя на вербі знизу — до ранньої зими;
  • протягом усього дня західна половина дня чиста — не варто чекати на дощ;
  • вітер із півночі або сходу — до різкого похолодання.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 10 жовтня

Які сьогодні іменини: Аристарх, Віктор, Герман, Дмитро, Гнат, Марк, Михайло, Петро, Теодор, Федір, Акіліна, Февронія.

Талісманом людини, народженої 10 жовтня, є соколине око. Мінерали, які належать до кварців. За легендою, соколине око — це зірки, які впали з неба. В давнину його часто використовували як оберіг від людей, зустріч з якими не принесе нічого хорошого.

Який сьогодні день в Україні і світі

10 жовтня в Україні святкують День працівників стандартизації та метрології України. Професійне свято було встановлене 10 жовтня 2002 року наказом президента. Головна його мета полягає в тому, щоб вшанувати вагомий внесок фахівців з метрології та стандартизації в розвиток економіки країни. Дату святкування обрали нвипадково. Саме цього дня 1901 року за ініціативи хіміка Менделєєва в Харкові відкрили палату, де проводили вивірку та таврування торговельних ваг і мір.

Також 10 жовтня Європейський і Всесвітній день боротьби проти смертної кари. Ініціативу його створення внесли 2002 року, але офіційне визнання день здобув лише 2007 року після того, як був затверджений Радою Європи. В Україні мораторій на смертний вирок оголосили 1995 року.

А ще 10 жовтня Всесвітній день безхатьків. Святкують щорічно від 2010 року. Основним завданням цього дня можна назвати привернення уваги громадськості до тих осіб, які через різні соціальні та побутові причини залишилися без даху над головою. Станом на 2005 рік у світі налічувалося приблизно 100 мільйонів безпритульних, але ці показники зростають шаленими темпами.

10 жовтня святкують Всесвітній день каші. Традиція зародилася у Великій Британії, адже там вівсянка вважається національною стравою сніданків. Вперше святкові заходи провели 2009 року, а зібрані кошти перерахували центру, який допомагає дітям з різних країн світу, що потерпають від голоду.

Також 10 жовтня Всесвітній день ментального здоров’я. Головна його мета — привернути увагу до тих проблем, які пов’язані з психічним здоров’ям людини, та для підтримки таких людей.

А ще 10 жовтня Всесвітній день обізнанності про дорожно-транспортні пригоди за участі тварин. Метою цього заходу є підвищення уваги водіїв, які часто залишають на дорозі травмованих тварин, не намагаючись надати їм допомогу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...