4 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 4 жовтня, День ветеринарної служби в Україні. Віряни вшановують пам’ять священномученика Ієрофея. До Нового року залишилося 88 днів.

4 жовтня 2023 року — середа. 588-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 4 жовтня, церковне свято

4 жовтня в церковному календарі – день пам’яті священномученика Ієрофея. До християнства його навернув апостол Павло. Також він посвятив Ієрофея, який був на той час членом афінського ареопагу, в сан єпископа. Згідно з переказами Ієрофей і єпископ Діонісій, пам’ять якого згадується напередодні, були присутніми під час поховання Діви Марії. Загинув священномученик від рук язичників.

Що не можна робити цього дня

  • Не довіряйте незнайомцям, особливо, якщо вони вмовляють зробити якийсь вчинок.
  • Заборонено зловживати ліками та алкогольними напоями.
  • Цього дня намагаються не грати весілля, інакше шлюб буде недовгим.

Народні прикмети і традиції на 4 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: свині тягають солому — до бурі;
  • якщо кінь хропе — чекайте на негоду, фиркає — тепло;
  • вечірня зоря має червоний колір — буде вітряна погода;
  • від цього дня сильнішає холод.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 4 жовтня

Які сьогодні іменини: Володимир, Павло, Степан, Вероніка

Талісманом людини, народженої 4 жовтня, є діамант. Найдорожчий дорогоцінний камінь світу. Здавна вірили, що діамант приносить своєму власнику чітке розуміння того, що відбувається в його житті, допомагає знайти кохання. А ще існувало повір’я, що цей камінь також “попереджає” свого власника про небезпеку.

Який сьогодні день в Україні і світі

4 жовтня в Україні святкують День ветеринарної служби. Головна мета цього професійного свята полягає в тому, щоб вшанувати роботу тих людей, які займаються епідеміологічним та санітарним контролем, проводять карантинні заходи, якщо виявлено епізоотичні хвороби.

Також 4 жовтня Всесвітній день церебрального паралічу. Припадає щороку на першу середу жовтня. Подію організували з метою того, щоб висвітлити проблеми, з якими стикаються люди з цим діагнозом і їхні родини, підвищити поінформованність про захворювання серед суспільства. Згідно зі статистикою у світі налічується понад 17 млн осіб з ДЦП. Пов’язане захворювання з ураженням деяких ділянок мозку, що призводить до порушення роботи всієї центральної системи.

А ще 4 жовтня Міжнародний день “До школи пішки або на велосипеді”. Захід був запроваджений в США 1997 року, але зовсім скоро його підтримало ще 40 країн світу. Основна мета цієї події полягає в тому, щоб спонукати учнів ходити до школи пішки чи їздити на велосипеді, що краще для здоров’я і довкілля.

4 жовтня святкують Всесвітній день тварин. Вперше свято було організовано в Берліні 24 березня 1925 року за ініціативи відомого на той час письменника та захисника тварин Генріха Ціммермана. Через 4 роки святкування перенесли на 4 жовтня. Дату обрали невипадково. Саме цього дня помер католицький священнослужитель Франциск Асизький, який вважається покровителем тварин.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...