2 жовтня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 2 жовтня, Міжнародний день лікаря. Віряни вшановують пам’ять Кипріяна, Іустини та Феоктиста. До Нового року залишилося 90 днів.

2 жовтня 2023 року — понеділок. 586-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 2 жовтня, церковне свято

2 жовтня в церковному календарі – день пам’яті Кипріяна, Іустини та Феоктиста. Кипріян народився і жив в Антиохії, де ще з юних років вивчав філософію. Досягнувши зрілості, він був посвячений в жерці. Про нього часто говорили, що він віднайшов велику силу і бачив князя пітьми. Жила в Антіохії дівчина Іустина, яка була християнкою та ще й навернула в цю віру своїх батьків. Її намагався спокусити юнак Аглаїд, але дівчина не відповідала взаємністю. Тоді звернувся він до Кипріяна. Однак, навіть чари не допомогли навернути Іустину. Це змусило самого жерця повірити в християнство, він пішов до церкви і охрестився.

Після цих подій Кипріян почав проповідувати християнство, навернув багатьох язичників. Всі капища почали занепадати, тому що не було кому вже приносити жертви богам. Іустина ж в той час пішла до монастиря, де стала ігуменею. Коли розпочалися гоніння за християнами, їх обох схопили, піддали мукам і стратили. Їхні страждання бачив на свої очі воїн Феоктист, який відразу повірив в Господа, за що був страчений разом з ними.

Що не можна робити в цей день

  • День вважається несприятливим для переїздів, тому краще відмовитися від поїздок.
  • Не можна ночувати не вдома, тому бажано перенести на інший день посиденьки з друзями.
  • Заборонено пересаджувати квіти, адже це призведе до того, що вони швидко зів’януть.

Народні прикмети і традиції на 2 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: крижаний вітер з сильним дощем вказують на студенну зиму;
  • небо безхмарне, чекайте на мороз;
  • олені б’ються рогами — йде негода;
  • якщо худоба, яку випустили на пасовище, раптом почала повертатися назад у двір, значить скоро піде сніг;
  • північний вітер вказує на м’яку і теплу зиму;
  • на Юстини дощ ллє стіною — чекайте на студенну зиму;
  • кури піднімають пір’я — до холодів;
  • навколо місяця райдужне коло — до негоди і вітру.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 2 жовтня

Які сьогодні іменини: Андрій, Борис, Георгій, Василь, Іван, Давид, Михайло, Костянтин, Петро, Федір, Степан, Юстина

Талісманом людини, народженої 2 жовтня є котяче око. Цей камінь володіє особливою привабливістю. Здавна вірили, що котяче око допомагає пробудити в людині надприродні здібності.

Який сьогодні день в Україні і світі

2 жовтня в Україні і світі святкують Міжнародний день лікаря. Щороку це важливе професійне свято припадає на перший понеділок жовтня. В минулому столітті у Франції знайшли наскельні малюнки, які зображували тогочасних цілителів під час лікування пацієнтів. Вік малюнків становить приблизно 27 тисяч років. Жодна цивілізація не обходилася без лікарів у тому чи іншому вигляді.

Також 2 жовтня Всесвітній день поширення інформації про дислексію. Припадає на перший повний тиждень жовтня. Цей період обрали для того, щоб закликати людей терпляче ставитися до тих, хто може надто повільно читати або писати. Вперше дислексію виявив німецький лікар Освальд Берхан 1881 року. Але офіційну назву розлад отримав завдяки офтальмологу Рудольфу Берліну шість років потому. Берхан під час огляду маленького хлопчика, виявив, що малюк кмітливий та фізично розвинений, але при цьому має розлади читання і проблеми з навчанням.

А ще 2 жовтня Всесвітній день гри. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб нагадати батькам та дітям, наскільки важливо хоча б на день забути про ґаджети і провести час на свіжому повітрі в активних іграх.

2 жовтня святкують Всесвітній день повітряної кульки. Першу повітряну

LIVE OFFLINE
track image
Loading...