30 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 30 вересня, Всеукраїнський день бібліотек. Віряни вшановують пам’ять святителя Михаїла. До Нового року залишилося 92 дні.

30 вересня 2023 року — субота. 584-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 30 вересня, церковне свято

30 вересня в церковному календарі – день пам’яті святителя Михаїла. Згідно з церковними переказами наприкінці X століття константинопільський патріарх Микола II відправив святителя Михаїла до Корсуні (той був родом із Сирії), щоб він охрестив князя Володимира. Пізніше святитель побував у Києві, де навернув до християнської віри багатьох місцевих жителів. Нині його мощі зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Що не можна робити цього дня

  • Якщо погана погода краще триматися подалі від вулиці, залишатися вдома.
  • Не варто розпивати алкогольні напої.
  • Не можна сваритися, лаятися, лихословити.

Народні прикмети і традиції на 30 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: випав сніг — зима настане ще нескоро;
  • журавлі вже відлетіли — чекайте на ранню і холодну зиму;
  • білка вже повністю полиняла — зима буде теплою;
  • випав сухий сніг — майбутнє літо буде врожайним;
  • вранці мороз на вікнах — до приходу гостей.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 30 вересня

Які сьогодні іменини: Василь, В’ячеслав, Григорій, Леонід, Матвій, Михайло, Олександр, Олександра, Олексій, Петро, Семен.

Талісманом людини, народженої 30 вересня, є опал. Мінерал, який вирізняється незвичайним кольором. Здавна вірили, що опали допомагають захистити від темнох магії, а також вилікувати деякі захворювання.

Який сьогодні день в Україні і світі

30 вересня в Україні святкують Всеукраїнський день бібліотек. Бібліотеки — одне з найдавніших культурних надбань людства і їхня суть залишається незмінною протягом всієї історії. На території сучасної України бібліотеки почали створювати за часів Київської Русі — в IX-XI століттях. Найчастіше книжки розміщувалися в монастирях, школах, церквах, а їхнім накопиченням займалися священники та князі. З’явилася і цензура з боку духівництва, активно переписувалися і популяризувалися церковні книги, а ось апокрифічні (не включені до церковного канону) часто забороняли.

Також 30 вересня День усиновлення в Україні. Свято було створено 2008 року з метою акцентувати увагу на важливості виховання дітей в сім’ї, підтримати усиновлення. Цього дня вшановують батьків, які виявили бажання всиновити дитину, та нагадати про тих малят, які ще не мають батьківської опіки.

А ще 30 вересня Міжнародний день перекладача. Щорічно на честь святого Єроніма, який вважається покровителем перекладу та здійснив переклад Біблії з івриту на латину, святкують свято перекладачів. Історія його започаткування сягає 1953 року, але офіційно день визнали лише 1991 року.

30 вересня День грязелікування. Грязі з косметичною та медичною метою почали застосовувати ще в XVI столітті, в епоху Відродження. Тоді лікарі часто обмащували своїх пацієнтів грязями, а потім відправляли у ванну, щоб їх змити. Цікаво, що такі маніпуляції використовували навіть для лікування тварин. У XIX та XX століттях відбулося вдосконалення процедури і сам процес був сильно допрацьований.

Також 30 вересня Міжнародний день подкастів. Свято було створене 2014 року. Подкастами називають цифрові медіафайли, яки поширюють в Мережі, щоб пізніше відтворювати на мобільних пристроях чи ПК. Зміст подкастів чимось нагадує радіопередачу, але їхня унікальність в тому, що ви можете прослуховати їх в будь-який зручний для вас час.

А ще 30 вересня Міжнародний день мережива. Багато століть тому виникла техніка виготовлення мережива. Ще в деяких біблійних текстах можна знайти згадки про такі тканини. Найчастіше ними декорували вбрання священників. А ще сітчасті вишивки можна зустріти на муміях Стародавнього Єгипту. Найбільшу популярність мереживо завоювало лише в XVI столітті, за часів правління Катерини Медичі. Жінки ним прикрашали сукні та спідниці, а ще створювали мереживні серветки, якими декорували приміщення.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...