18 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 18 вересня, Міжнародний день читання електронних книг. Віряни вшановують пам’ять двох мучениць – Софії та Ірини. До Нового року залишилося 104 дні.

18 вересня 2023 року — понеділок. 572-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 18 вересня, церковне свято

18 вересня в церковному календарі – день пам’яті двох мучениць – Софії та Ірини. Жили вони в Єгипні в III столітті і сповідували християнство. Імператором в ті часи був Авреліан, який був язичником та розпочав гоніння за християнами. Двох жінок схопили, довго мучили, а потім умертвили. Їхні мощі були перенесені до Константинополя імператором Костянтином Великим.

Що не можна робити в цей день

  • Не варто надто багато переживати і думати про майбутнє.
  • Не можна просити в Господа у молитвах більше, ніж вам потрібно.
  • Заборонено лінуватися, лихословити і лаятися.

Народні прикмети і традиції на 18 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: журавлі вже відлетіли у вирій — на Покрови буде дуже холодно.
  • погода цього дня вказує на те, якою вона буде на початку квітня;
  • птахи не поспішають відлітати у теплі краї — зима прийде не так і скоро;
  • бур’ян виріс дуже високим — випаде багато снігу;
  • береза ще не втратила свого жовтого листя — сніг ще випаде не скоро.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 18 вересня

Які сьогодні іменини: Афанасій, Гліб, Давид, Захар, Максим, Федір, Єлизавета, Раїса, Іраїда.

Талісманом людини, народженої 18 вересня є змійовик. Камінь зеленого кольору з великою кількістю темних прожилок. Здавна вірили, що змійовик допомагає жінці зачати дитину.

Який сьогодні день в Україні і світі

18 вересня в Україні і світі святкують Міжнародний день читання електронних книг. Свято запровадили 2018 року за ініціативи компанії OverDrive. Головна мета дня показати, зручність, доступність та інновації електронних книг. Вперше ідея створити електронну книгу народилася 1930 року, але на світ вона з’явилася лише через 41 рік. Концепція була представлена Робом Брауном, який уявляв собі майбутнє книг, подивившись свій перший відеофільм.

Також 18 вересня Міжнародний день моніторингу якості води. Свято було створене 2003 року за ініціативи Фонду чистої води, який розташований в США. Метою дня стало привернення уваги до проблеми забруднення питної води ядерними, промисловими та токсичними відходами. Саме якість води найбільше впливає на здоров’я населення всієї планети.

А ще 18 вересня Всесвітній день бамбуку. Вперше свято відсвяткували в Таїланді 2009 року. Головною метою дня є привернення уваги людства до бамбуку, який є цінною рослиною, прагнення донести, що розкриття його повного потенціалу дозволить добавити великий внесок у справу захисту природного середовища.

18 вересня починається Тиждень приручення тварин, яких важко приручити. Щоб приручити будь-якого чотириногого друга потрібно чимало часу та зусиль. Тварини стикаються з основною перепоною — страхом бути біля людини. Одомашнення тварин почали ще первісні люди, які приручили вовка. За даними археологів, тварину зміг приручити мешканець Південної Азії. Відбулося це приблизно 15 тисяч років тому. Завдяки такому одомашненню в багатьох будинках сьогодні є такий чудовий друг, як собака.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...