Хто може отримати дрова безкоштовно або за пільгою

Поділитися новиною


В Україні вже почали підготовку до опалювального сезону. Частина громадян вже користуються або переходять на опалення дровами, адже в умовах відключення світла воно більш надійне. У той же час, не всі знають, що деякі українці мають право заготувати тверде паливо безплатно або на пільгових умовах. Пояснюємо детальніше.

Постановою Кабміну № 373 передбачено надання пільги на придбання твердого палива для українців, які проживають у будинках без центрального опалення. Пільгу можуть отримати:
члени сімей загиблих — 50%;
учасники бойових дій — 75%;
особи з інвалідністю внаслідок війни — 100%.
Таку пільгу можна використати на придбання скрапленого газу, дров, вугілля, вугільних брикетів, пічного побутового палива, гасу освітлювального, паливного торфу чи торф’яних брикетів.

Крім того, українським законодавством передбачено право на пільгу в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу для пенсіонерів, які працювали за певними спеціальностями та проживають у сільській місцевості.
Користуватись пільгою, в межах встановлених норм, мають право колишні: педагогічні працівники; медичні та фармацевтичні працівники; спеціалісти із захисту рослин;
працівники музеїв, бібліотек; працівники державних та комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури. Важливо пам’ятати, що членам сім’ї пільговика зазначена пільга не надається.
Щоб отримати пільгу, треба звернутися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Окрім цього, отримати гроші на придбання дров можуть і переселенці, які від початку повномасштабного вторгнення живуть на Полтавщині. Як повідомляють у Полтавській ОВА, допомогу для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) надає благодійний фонд «Карітас Полтава» за підтримки Католицької служби допомоги (CRS).
Проект передбачає грошову одноразову виплату 19 тисяч 700 гривень на придбання паливних матеріалів (дрова, брикети, вугілля) у зимовий період 2023/24 рр. на домогосподарство.
Є шість категорій, які можуть звернутися за допомогою: це люди похилого віку (старші 55 років); люди, які мають тяжкі захворювання або інвалідність; багатодітні сім’ї; самотні батьки або опікуни неповнолітніх дітей, недієздатних осіб; а також вагітні жінки або матері з дітьми до 3-х років. Також, ці категорії додатково повинні підпадати під один з критеріїв:
дохід домогосподарства менший за фактичний прожитковий мінімум 5400 грн;
домогосподарство ВПО, які критично невзмозі придбати опалювальні матеріали на зимовий період.
Телефони для довідок, щоб отримати допомогу від благодійного фонду: 050 346 46 93, 0 800 336 734.


Лісгоспи встановлюють такі ціни за колоті дрова:
дуб – від 2500 гривень за кубометр;
береза – від 2000 до понад 3100 гривень за кубометр;
сосна – від 1400 гривень за кубометр.
Однак частіше можна зустріти пропозиції від лісгоспів на неколоті дрова. Ціни за кубометр коливаються у таких діапазонах:
сосна – від 800 до понад 1200 гривень;
береза – близько 1200 гривень;
твердолистяні – від 950 до 1300 гривень;
м’яколистяні – близько 800 гривень.
хвойні – від 900 до 1100 гривень.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...