16 вересня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 16 вересня, День фармацевтичного працівника в Україні. Віряни вшановують пам’ять святої Євфимії Всехвальної. До Нового року залишилося 106 днів.

16 вересня 2023 року — субота. 570-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 16 вересня, церковне свято

16 вересня в церковному календарі – день пам’яті святої Євфимії Всехвальної. Походила жінка з християнської сім’ї. Якось правитель міста, який був язичником і проводив гоніння за християнами, наказав всім жителям зібратися на площі, щоб відсвяткувати свято бога Марса. А місцева християнська громада якраз проводила своє богослужіння. За це її членів одразу заарештували, а потім відправили на суд до імператора. Правитель лишив лише молоду Євфимію, яку вирішив спокусити.

Але дівчина щоразу відкидала всі пропозиції правителя, за що її піддали катуванням. Однак Господь захистив тіло її. Тоді кинули Євфимію до диких звірів, але ті почали лизати їй руки. Раптом почувся з небес голос, який закликав мученицю до себе. Тут же померла Євфимія. В той же момент в місті стався сильний землетрус і всі храми язичницькі були зруйновані.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто цього дня починати нових справ.
  • Якщо до хати залетіла пташка, її заборонено відпускати.
  • Не бажано цілувати іншу людину — до розлуки.

Народні прикмети і традиції на 16 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: чим сухіша і тепліша погода, тим пізніше прийде зима;
  • гримить грім — зима буде безсніжна, але холодна;
  • якщо за вікном тепла погода — холоди ще нескоро прийдуть;
  • вранці мерехтять на небі зірки — погода зміниться;
  • шпаки ще не полетіли в теплі краї — тепло ще триватиме довгий час;
  • граки збираються в зграї — погода буде ясною;
  • на деревах пожовкло листя, але воно ще не падає — осінь буде довгою.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 16 вересня

Які сьогодні іменини: Олексій, Андрій, Василь, Володимир, Дорофій, Юхим, Іван, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, ​​Роман, Сергій, Феофан, Філіп, Харитон, Василина, Домна.

Талісманом людини, народженої 16 вересня, є яшма. Цей камінь здавна привертав увагу представниць прекрасної статі своїм незвичайним зовнішнім виглядом. В Середні віки яшма вважалася священним каменем, тому її використовували для релігійних предметів.

Який сьогодні день в Україні і світі

16 вересня в Україні святкують День фармацевтичного працівника. Святкується від 1999 року. Свято було створене за указом президента України. Припадає щорічно на третю суботу вересня. На сьогодні в нашій країні працює понад 350 тисяч фармацевтів, провізорів та інших представників цієї галузі.

Також 16 вересня День винахідника та раціоналізатора України. Свято було встановлене указом президента України 1994 року. Припадає щороку на третю суботу вересня. Головна мета цього дня полягає в підтримці людей, які впроваджують нові технології, проводять селекцію рослин і тварин, знаходять методи боротьби з захворюваннями.

А ще 16 вересня Міжнародний день прибирання прибережних територій. Це дуже важлива глобальна подія, яка спрямована на захист океанів та пляжів. Щорічно припадає на третю суботу вересня. Мільйони волонтерів по всьому світу виходять, щоб прибрати сміття з пляжів та водних шляхів. Свою історію цей день розпочав 35 років тому, за ініціативи двох людей — Кеті О’Хара та Лінди Маранісс.

16 вересня святкують Всесвітній день соку. 2010 року Міжнародна організація IFU, яка об’єднує багатьох виробників фруктових соків внесла пропозицію створити окреме свято для вшанування цього корисного напою. Першими таку ініціативу пітримали Польща, Іспанія та Туреччина. Головна мета цього свята полягає в популяризуванні соку і здорового образу життя.

Також 16 вересня Всесвітній день донора кісткового мозку. Цей день було створено для того, щоб вшанувати людей, які з ризиком для свого здоров’я рятують життя тих, хто хворий на лейкемію. Ще до другої половини XX століття лейкемія вважалася невиліковною хворобою. Але все змінилося 1969 року, коли Доннал Томас провів першу успішну операцію з трансплантації кісткового мозку. За це його було відзначено Нобелівською премією.

А ще 16 вересня День хірурга. Припадає це професійне свято на третю суботу вересня і покликане вшанувати складну та дуже важливу професію. Хірурги — це справжні герої, які щодня рятують людські життя. На жаль, деяким із них доводиться працювати в дуже складних умовах, коли не вистачає інструментів та ліків.

16 вересня Міжнародний день охорони озонового шару. Ця дата була створена, щоб привернути увагу людства до проблеми руйнування озонового шару, запропонувати шляхи її розв’язання. Давно відомо, що через антропогенні дії озоновий шар, який захищає нас від згубного впливу сонячного випромінювання, поступово руйнується

LIVE OFFLINE
track image
Loading...