У Гадячі занедбані трансформаторні підстанції

Поділитися новиною

Енергетики прогнозують, що опалювальний сезон 2023-2024 може бути складніший ніж минулий. Громадян ще з літа почали попереджати про ймовірні погодинні відключення електроенергії, оскільки ворог не припиняє свої терористичні дії та щодня обстрілює країну і її важливі енергетичні об’єкти.

Але у Гадячі і без війни є велика ймовірність залишитися без світла, оскільки на території міста, більшість трансформаторних підстанції знаходяться в занедбаному стані.

Слід зазначити, що через зіткнення гілок та дерев з лініями електропередач виникає низка негативних наслідків, серед яких: обрив дротів, припинення електропостачання, пожежа, шкода здоров’ю людей, майну тощо.
Днями, у Фейсбук, житель міста Гадяч Віталій Дяченко поскаржився:

«Як вам послуги енергетиків за новими тарифами? По вулиці Вокзальна ніхто не доглядає за КТП цілий рік. Після дощу зелень може опинитись під током – а це безпека людей. Нещодавно, в Сарах вже була ситуація, де після дощу, від удару струмом загинули двоє людей».


Під публікацією люди жартома коментували, що це таке «маскування від ворога». Одна з дописувачок повідомила, що така ж ситуація і по вулиці Комарова.

А ми побачили КТП у бур’янах на перехресті вулиць Білохи та Гадяцького договору, на якому, до слова, у 2021 році, вже було коротке замикання і тоді громадяни, що живуть поруч, на деякий час залишились без світла. Також у коментарях писали, що у селах ситуація ще гірша.

Загалом, видалення дерев та обрізка гілок біля лі- ній електропередачі, та відповідно біля КПТ – це одна з важливих робіт, яку повинні здійснювати оператори систем розподілу і нехтувати такими цим неприпустимо. У нашому випадку, це робота працівників Гадяцької філії АТ «Полтаваобленерго».
Щоб не траплялося випадків обриву дротів від падіння гілок та дерев, навколо будь-якої лінії електропередач чи КТП, встановлено охоронну зону, ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проєкції крайніх дротів:

2 м – до дротів напругою до 1кВ;

10м – додротів напругою до 20кВ;

15м – до дротів напругою до 35 кВ;

20 м – пругою до 110 кВ;

25 м – до 150-220 кВ;

30 м – до 330 кВ.
Для захисту від несанкціонованого доступу сторонніх осіб, низьковольтне обладнання має бути зачинене на замок у шафі. Додатково потрібно обмежити доступ до охоронної зони навколо підстанції – встановити огорожу та знаки електробезпеки. Згідно з вимогами п. 4.2.41, висота огорожі повинна бути не менше 1,6 м, а хвіртка повинна бути на замку, щоби доступ був тільки в обслуговуючого персоналу.
Слід зазначити, що в той же день, коли був опу- блікований допис, а це понеділок, 11 вересня, КТП на вулиці Вокзальній, працівники обленерго розчистили.

«От вам і сила Фейсбук, реакція блискавична, до- бре, що керівництво поставилось із розумінням. Тепер сподіваємось, приберуть оте гілля і скосять траву, біля КТП, бо коли воно висохне і буде іскра – можливе загоряння трави та гілля, а поряд приватний сектор. Також хочеться відмітити відсутність огорожі, яка з роками просто зруйнувалась, а по техніці безпеки вона повинна бути, бо поряд ходять діти та дорослі», – зазначив Віталій Дяченко в мережі.

Щодо інших підстанцій – то вони поки що залишаються в тому ж стані, що і були.
Шкода, що у нас все робиться тільки тоді, коли набуває загального розголосу, а не по визначених нормах та правилах.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...