Ціни на овочі та деякі продукти поступово зростатимуть

Поділитися новиною

У липні, експерти передбачали зменшення цін на продукти овочевої групи на кінець літа. Загалом за перше півріччя 2023 року ціни зросли на 4,5%.

Та восени, в Україні очікується підвищення вартості деяких продуктів. Овочі, яйця та м’ясо знов дорожчатимуть. На це вплине попит, експорт, а також збільшена вартість пального та електроенергії. Водночас ціни на деякі позиції будуть доступнішими за минулорічні, або ж навіть досягнуть довоєнних показників.

Як повідомив аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Максим Гопка, загалом овочі цієї осені будуть доступнішими, ніж минулої. У 2023 році посівні площі під овочі порівняно з 2022-м збільшились, переважно за рахунок засаджень домогосподарств та присадибних ділянок.

Ми проаналізували, яка наразі вартість
овочів «борщового набору» у Гадячі, та порівняли ціни супермаркетів, магазинів
та ринкові ціни – і от що маємо.

Картопля: ціна у магазинах близько 8-10 грн/кг, а на ринку натрапили на пропозиції починаючи від 5 гривень за кг.

Цибуля: середня вартість зараз становить 8-18 грн/ кг. Та експерти зазначають, що загалом цієї осені ціна буде варіюватися приблизно від 20 до 30 грн/кг.

Морква: середня ціна близько 8 грн за кг, та до кінця осені, як зазначають експерти, вартість буде стабільною в межах 15-25 грн/кг.

Буряк: нині ціна коливається від 5 до 8 грн/кг. Оскільки пропозиції вдосталь, то до кінця осені ціни мають бути в межах минулого року, близько 9-14 грн/кг.

Перець: ціна, в залежності від сорту, коливається в межах 15-52 грн за кг.

Часник: у місцевих супермаркетах та магазинах ціна від 100 до 115 грн/кг. А от на ринку можна знайти пропозиції від 60 грн за кг.

Капуста: у магазинах пропонують за 7-10 грн/кг. А ринкові пропозиції від 5 грн за кг.

Помідори коштують у магазинах близько 30-32 грн за кг, а на ринку можна знайти пропозиції від 12 грн.

Огірки споживачам пропонують в межах 12-21 грн/ кг, а ринкові ціни починаються від 10 грн за кілограм. Вартість баклажанів коливається від 19 до 21 грн за кілограм.

Яйця, оскільки минулої осені вони були рекордсменами за здорожчанням, на піку ціна досягла до 70-80 грн. Проте зараз яйця коштують суттєво менше. В середньому ціни у місцевих супермаркетах варіюються від 42 до 56 грн за десяток. На ринку – 45 грн. за десяток.
Як зазначає експерт, орієнтовно вартість яєць буде стабільною до кінця вересня. Зменшення пропозиції восени від домогосподарств та збільшення ціни на електроенергію, все ж таки вплинуть на подорож- чання кінцевої вартості, проте це буде поступово. «В холодний період часу 60-70 грн за десяток яєць – це реальна ціна, яка може бути».

Що стосується м’яса, ціни найближчими місяцями можуть поступово зрости.

На сьогодні ціни на свинину у магазинах і на ринку становлять від 175 до 250 грн за кілограм.
Курятина коштує в магазині від 80 до 150 грн/кг.

А ціна на яловичину в магазинах коливається в межах 210 – 230 грн/кг.

Ціна на сало (магазин і ринок) теж поки що залишається незмінною – від 170 до 250 грн за кілограм.

За даними Держстату, на сьогодні ціни на свинину в середньому становлять 196,4 грн/кг, на курятину – 90,37 грн/кг (тушка), на яловичину – 223,52 грн/кг.

Експерти прогнозують, що до середини осені ціни на м’ясо можуть зрости до 15%.

Також очікується зростання цукру на 2-3%, а нині ціна в магазинах міста 34-37 грн/кг.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...